Skip to main content

Către: Ministerul Educației, Guvernul României, Parlamentul României

Vrem Educație Sexuală obligatorie, în școli, ACUM!

O elevă de 17 ani este suspectată că a dat naștere unui copil în afara unei unități medicale, iar cadavrul nou-născutului a fost găsit într-un grup sanitar al casei unde locuiește minora.

O fetiță în vârstă de doar 13 ani, din Găești, a devenit mamă zilele trecute, la maternitatea din Târgoviște. Fetița a rămas însărcinată la vârsta de 12 ani, iar polițiștii încearcă acum să afle cine este tatăl.

Tot în acea perioadă, o altă tânără în vârstă de 17 ani, din altă zonă a României, - satul Crucea, comună Lungani, județul Iași - dădea naștere unui copil la Unitatea de Primiri Urgente Tg. Frumos.

Suntem profund îngrijorați de recurența evenimentelor legate de maternitatea la vârste mici, venite pe fondul sărăciei, al abandonului școlar, al abuzurilor asupra fetelor, al lipsei educației privind sexualitatea - ca principale cauze ale sarcinilor în rândul minorelor - și cerem cu insistență Guvernului României, Parlamentului României, și cu precădere Ministerului Educației introducerea obligatorie a orelor de educație sexuală, relațională și emoțională ca materie separată, studiată săptămânal, în școlile din România.

Cerem ca aceleași informații să ajungă, prin asistenții sociali, și în comunități, acolo unde găsim copiii care au ieșit din sistem sau nu au fost niciodată la școală, dar au nevoie, în egală măsură de aceste infromații. Mai cerem de asemenea implementarea unei strategii coerente pentru reducerea abandonului școlar.

De ce este important?

Aceste evenimente, pe care le-am putut citi în presa națională doar în ultima săptămână, subliniază nevoia urgentă de a oferi copiilor, încă din perioada claselor primare, într-un cadru instituționalizat, o educație adecvată în ceea ce privește propriul corp, sănătatea sexuală, relațiile și dezvoltarea emoțională. În parale, pentru copiii care nu se află la școală e nevoie de o strategie coerentă de reducere a abandonul școlar și de reintegrare a celor care părăsesc cursurile formale.

Abuzurile la adresa fetelor care rămân însărcinate se petrec adesea în familie, sau au autor din apropierea acestora, fapt care subliniază că responsabilitatea ca tinerii să învețe cum să recunoască abuzul, să se protejeze de sarcinile nedorite sau bolile cu transmitere sexuală nu se va găsi întotdeauna în mediul familial.

Prin urmare, este crucial să introducem aceste informații în școli, unde elevii pot beneficia de un cadru instituțional în care să dobândească cunoștințe și abilități esențiale pentru viața lor.

Prin introducerea obligatorie a orelor de educație sexuală, relațională și emoțională în școlile din România și prin dezvoltarea unei strategii de combatere a abandonului școlar, putem să:

Prevenim Sarcinile Nedorite și Bolile cu Transmitere Sexuală: Educația sexuală îi învață pe tineri despre contracepție și igienă sexuală, reducând astfel riscul de sarcini nedorite și de transmitere a bolilor.

Promovăm Relațiile Sănătoase și Respectul: Elevii vor învăța despre consimțământ, relații sănătoase și prevenirea violenței domestice.

Încurajăm Discuția Deschisă: Educația sexuală creează un spațiu pentru discuții deschise între elevi, părinți și profesori, reducând stigmatizarea și dezinformarea.

Reintegram Tinerii în Școli: Dezvoltarea unei strategii de reducere a abandonului școlar și de reintegrare a copiilor care părăsesc cursurile va asigura că niciun tânăr nu rămâne în urmă din cauza circumstanțelor dificile.

În calitate de cetățeni preocupați de binele tinerilor noștri și de viitorul societății noastre, cerem Guvernului României și Parlamentului să acționeze acum pentru introducerea obligatorie a orelor de educație sexuală, relațională și emoțională ca materie separată, studiată săptămânal în școlile din România.

Aceasta este o măsură esențială pentru a proteja și îndruma tinerele generații spre decizii informate și responsabile în viața lor.

Semnați această petiție și susțineți introducerea educației sexuale, relaționale și emoționale în școlile din România pentru un viitor sănătos al tinerilor noștri.

Această petiție a fost inițiată de Asociația Dream Project, care susține drepturile mamelor adolescente din România și militează pentru educaţie sexuală, relaţională şi emoţională, atât la şcoală, cât şi în comunităţi. Stăm oricând la dispoziția autorităților abilitate, alături de alți specialiști din mediul ONG, pentru a creiona împreună soluțiile cele mai bune pentru această problemă.

Vă mulțumim pentru sprijinul acordat acestei cauze!

Vă rugăm să distribuiți această petiție în comunitățile dvs. pentru a avea cât mai multă susținere.

Cum va fi inmânată

Vom înmâna personal, dar și prin e-mail, petiția reprezentanților Guvernului, Ministerului Educației și tuturor parlamentarilor.

Linkuri

Actualizări

2023-09-20 22:17:47 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2023-09-20 15:09:53 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2023-09-20 13:39:23 +0300

S-a ajuns la 10 semnături