Skip to main content

Către: primarii, consilii locale, guvern, ministerul mediului

vrem arbori ingrijiti corect

Dorim ca institutiile abilitate sa devina mai responsabile in privinta modului de alocare si executare a lucrarilor de intretinere a arborilor din mediu urban.

De ce este important?

Arborii îmbunătățesc capacitatea de viață a orașelor noastre din nenumărate motive. Cu toate acestea, de mulți ani, gradul de acoperire a coroanelor în zonele noastre urbane a scăzut. Arborii maturi, mari, care ajung la sfârșitul vieții sunt adesea înlocuiți cu exemplare mai mici, tinere - dacă este loc suficient pentru acestea. Acești arbori replantați se luptă apoi să se stabilească și să ajungă la maturitate, din cauza conditiilor ostiele in care sunt plantati-zone inconjurate de beton si asfalt, fara acces la apa si nutrienti, esentiale pentru o buna dezvoltare a acestora.
Cercetările de-a lungul anilor au confirmat imensa valoare și beneficiile pe care arborii maturi le oferă orașelor noastre. Și cu cât arborele este mai matur, cu atât sunt mai mari beneficiile - deci este esențial ca arborii să fie plantați si ingrijiti intr un mod responsabil.
Voi enumera cateva dintre beneficiile aduse de catre arbori mediului urban:
-Calitatea aerului-pentru fiecare creștere cu 10% a coronamentului arborilor urbani, CO2 este redus cu 3-7%.Ei elimină dioxidul de carbon din aer, fiind absorbit și depozitat ca celuloză în trunchiurile, ramurile și frunzele lor (proces cunoscut sub numele de sechestrare). Plantarea arborilor rămâne una dintre cele mai rentabile metode de extragere a dioxidului de carbon din atmosferă. Un singur arbore matur poate absorbi o cantitate de 21.6Kg/an CO2 și poate elibera suficient oxigen inapoi în atmosferă pentru 2 oameni - acestea sunt numerele carora trebuie sa li se acordeatenție. Cercetările au arătat, de asemenea, o reducere cu 60% a particulelor provenite din gazele de eșapament auto pe străzile care au plantati arbori.
-Sănătate și bunăstare-de asemenea, s-a dovedit că arborii au un impact pozitiv asupra cancerului de piele, astmului, hipertensiunii arteriale și a altor boli asociate stresului, prin filtrarea aerului poluat, reducerea formării de smog, oferind umbră contra radiațiilor solare și oferind un cadru atractiv și calmant pentru recreere.Dioxidul de sulf, oxizii și particulele de azot, monoxidul de carbon, cadmiul, nichelul și plumbul sunt toți poluanți la care arborii lucrează constant pentru a-i elimina din aer. Arborii formează, de asemenea, o barieră fonica absorbanta eficientă pentru a ajuta la reducerea poluării din cauza zgomotului urban nedorit. Valoarea biodiversitati arborilor în furnizarea habitatelor naturale pentru păsări, veverițe și alte vietuitoare este considerata ca fiind incalculabila.
-Gestionarea apelor pluviale-pentru fiecare 5% din suprafata acoperita de arborii unei comunitati, scurgerile apelor pluviale sunt reduse cu 2%. Arborii împiedică infiltrarea apelor pluviale contaminate cu substanțe chimice nocive colectate de pe drumuri și trotuare in cursurile de apă. Este bine cunoscuta capacitatea extraordinara a arborilor de absortie a apei(unele exemplare mature pot absorbi zilnic cateva sute de litri de apa, folosita preponderent in procesul de evapo-transpiratie).
-Reducerea criminalității-cercetătorii au descoperit reduceri ale criminalității fizice si verbale, inclusiv a violenței domestice prin influența terapeutică si calmantă a arborilor maturi.
-Efect de răcire/incalzire-arborii reduc temperaturile in perioadele calduroase prin umbrire și apa folosita in procesul de evapo-transpiratie. Acest lucru ajută la reducerea facturilor la aer condiționat și a consumului de energie, la reducerea cheltuielilor cu intretinerea strazilor si trotuarelor, prin protejarea acestora de razele directe ale soarelui . Studiile au dovedit că un arbore matur poate produce același efect de răcire ca și 10 aparate de aer condiționat.Aceasta devine un instrument eficient în reducerea insulelor de căldură urbană și a punctelor fierbinți din orașe. Pe timp de iarna, efectul este de bariera termica asupra cladirilor, drumurilor si constructiilor care beneficieaza de prezenta arborilor in jurul lor, observandu-se o diferenta in plus de 1-3 grade C fata de cladirile care nu se bucura de protectia plantelor, astfel ajutand la reducerea cheltuielilor cu incalzirea si intretinerea acestora, economisind până la 10% din consumul local de energie prin moderarea climatului local.
-Economii-conform Serviciului Forestier al Statelor Unite, pentru fiecare 1 dolar cheltuit pe arbori, se intoarce un profit de 2,70 USD în beneficii. Un studiu similar efectuat în Anglia , a calculat că pentru fiecare lira cheltuita pentru plantarea arborilor a produs economii de 7 lire sterline sau un potențial de 2,1 miliarde lire sterline dacă este luat la nivel național.
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile arborilor din mediul urban, beneficii de care ne-am putea bucura fara costuri mari, daca am avea mai multa grija de ei.
Administratiile locale efectueaza lucrari de intretinere a vegetatiei fara a tine cont de opiniile specialistilor din domeniu. Acestea sunt ghidate in continuare de interese politice, de satisfacerea propriilor nevoi financiare prin abonarea la banii publici, executand lucrari in bataie de joc . Acest lucru care ne afecteaza direct pe noi , cetatenii, pe termen mediu si lung si culmea, PE BANII NOSTRI!!!
Ce se poate face? Putem pune presiune pe autoritati sa abordeze problema cu maxima seriozitate. Trebuie sa fie foarte chibzuite in privinta lucrarilor de ingrijire a arborilor. Nu este precum in constructii, unde daca gresesti ceva, poti demola si reconstrui corect. Unui arbore daca i-ai taiat o ramura care nu trebuia, nu mai poti revenii asupra actiunii. Raul ramane facut si iremediabil!! Din aceasta privinta , lucrarile trebuiesc facute si supravegheate de personal calificat, care sa inteleaga modul de crestere si dezvoltare al arborilor, cum reactioneaza acestia in urma taierilor efectuate. In tarile dezvoltate, institutiile au angajati ' tree officer' , care supravegheaza lucrarile de ingrijire a arborilor.
Haideti sa facem impreuna ceva in aceasta privinta, sa avem si noi parte de normalitate, de orase verzi si sanatoase!!

Actualizări

2020-01-31 23:28:40 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2020-01-31 15:23:18 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2020-01-30 17:44:05 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2020-01-30 14:54:04 +0200

S-a ajuns la 10 semnături