Skip to main content

Către: Guvernul României

Cerem reducerea programului hiper/supermarketurilor!

Cerem reducerea programului magazinelor pentru a reduce cantitatea de gunoi: hipermarketurile/supermarketurile din toata tara sa fie inchise prin rotatie sambata si duminica la fel ca în Italia si Spania.
Exceptii ar face marketurile din orasele mici unde acestea acopera o zona mai mare de alimentare (daca este cazul).

De ce este important?

Sunt nascuta pe 16 octombrie. Incepand cu 2016 aceasta zi s-a declarat ziua nationala a alimentatiei si a combaterii risipei alimentare. Cred ca ai vazut si tu ca de cativa ani ne confruntam cu cantitati uriase de gunoi, din care mare parte este data de mancare, in diverse forme. Ce m-a motivat acum este ce am citit recent si anume: dupa perioada sarbatorilor de iarna cantitatea de deseuri creste cu 40% fata de o perioada normala, iar alimentele sunt unele dintre cele mai intalnite deseuri.
Daca esti de acord cu macar 2 dintre punctele de mai jos sau poti adauga inca 2 puncte, te rog sa mi te alaturi in aceasta cauza: reducerea programului super/hipermarketurilor prin inchiderea prin rotatie in zilele de sambta si duminica. Ce avem de castigat?
1. Reducem consumul excesiv. Cei mai multi bani se duc pe mancare: Romania 26% din venit fata de 13% in restul UE.
2. Implicit reducem cantitatea de mancare aruncata.
3. Orientam lumea spre a-si petrece timpul liber (in conditii normale) in parc, cinema, teatru si nu la cumparaturi, poate doar de carte ("Într-o țară cu analfabetism funcțional îngrijorător, nu e de mirare că românii sunt pe ultimul loc în Europa la consumul de carte. Potrivit Eurostat, 93,5% dintre conaționali nu cumpără nici măcar o carte pe an, drept urmare avem cele mai puține librării pe cap de locuitor".)
4. Reducem expunerea oamenilor in perioada Covid 19, atat a angajatilor cat si a cumparatorilor.
5. Si angajatii au nevoie de zile libere odata cu restul familiei: sambata, duminica si zilele libere nationale. (de multe ori magazinele raman deschise in aceste zile).
6. Reducem amprenta de carbon (mai putine transporturi, mai putin combustibil, mai putina poluare, mai putine deseuri, etc).
7. Ne vom disciplina in ale cumparaturilor.
Imi permit sa iti dau un sfat: inainte de a achita produsele la casa, arunca o privire in cosul de cumparaturi. Chiar ai nevoie de toate produsele?
Iti multumesc si ma bazez pe tine!
Loredana

Actualizări

2023-03-12 21:46:03 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2021-01-20 20:36:50 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2021-01-19 18:14:16 +0200

S-a ajuns la 10 semnături