Skip to main content

Către: Guvernul României

Bodycam pentru Poliția de frontieră

În anul 2019, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane din România a raportat identificarea a 698 supraviețuitori ai traficului de persoane.
Este cunoscut faptul că supraviețuitorii descoperiți reprezintă numai un mic procent din numărul efectiv al traficului de persoane. Din cauza naturii ascunse a criminalității, este imposibil să se cunoasca exact câți români sunt traficați și exploatați.
ROMANIA se afla la nivelul 2 de monitorizare in rapoartele SUA, ceea ce inseamna ca Guvernul României nu îndeplinește în totalitate standardele minime în vederea eliminării traficului de ființe umane. În anul 2020 autoritățile au identificat 596 de victime (429 ale traficului de persoane în scop de exploatare sexuală, 131 ale traficului de persoane în scop de exploatare prin muncă forțată și 36 de victime ale tentativelor de trafic de persoane sau ale unor infracțiuni legate de trafic de persoane neîncadrate într-o anumită categorie), dintre cele 596 de victime, 255 au fost copii.
Exploatarea sexuală este principalul motiv al traficului de persoane, iar mai puțin de o cincime (15%) dintre victime sunt exploatate prin muncă.
„Traficul de persoane înseamnă o mare vulnerabilitate pe care o resimt părinții și anume posibilitatea ca tinerele să devină victime ale acestui fenomen. Și aici nu vorbim doar de tinerele fete din mediul rural, știm că România are 40% sub pragul de sărăcie, fenomenul este mult mai extins. România este prima țară sursă în Europa în ceea ce privește traficul de persoane”.

De altfel, și Departamentul de Stat al SUA atrăgea atenția, într-un raport, că România și Irlanda sunt singurele state UE care nu fac eforturi suficiente pentru a combate traficul de persoane.
Principalul motiv este sărăcia, lipsa de educație și de cunoaștere a acestui fenomen.
„Sărăcia este clar primul motiv. Lucrul acesta este făcut deliberat de către anumite, să le zic, familii. Sunt fete care sunt aduse înapoi în țară și trimise de către autoritățile statului român exact în familiile care le-au pus în rețele de trafic de persoane. Al doilea motiv serios este faptul că instituțiile din România nu combat fenomenul”, mai ales în mediul rural există temerea că poliția nu îi poate proteja pe cei aflați în astfel de situații dificile.
Studiul arată că aproape trei sferturi (60%) dintre victime în UE sunt femei și fete, care sunt traficate în special pentru exploatare sexuală. Femeile și fetele continuă să fie principalele victime ale traficului de persoane încă din 2008, atunci când UE a început să colecteze date pe această temă. Copiii reprezintă, la rândul lor, un număr semnificativ de victime în UE (25%). Majoritatea copiilor traficați sunt fete folosite pentru exploatare sexuală și sunt cetățeni ai UE.

De ce este important?

Introducerea camerelor de tip bodycam în dotarea obligatorie a vameşilor români aflați în punctele de trecere ale frontierei de stat terestre ar avea efecte benefice nu doar pe plan profesional ci va duce si la reducerea semnificativa a, abuzurilor si a coruptiei despre care toti stim ca exista dar nimeni nu isi asuma responsabilitatea acestui fenomen. Multe infracţiuni sunt săvârşite la nivelul frontierelor de stat, de la traficul de persoane, la traficul de substante interzise si chiar si la negarea dreptului de a intra în țară a persoanelor cu documente expirate.
Consideram că dotarea Polițiştilor de frontieră cu aceste camere ar duce la o scădere semnificativă a infractiunilor comise în punctele de trecere a frontierei de stat.

Cum va fi inmânată

e-mail

Linkuri

Actualizări

2021-11-23 06:46:17 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2021-08-04 15:49:31 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-08-02 22:06:32 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-08-02 17:42:10 +0300

S-a ajuns la 10 semnături