Skip to main content

Către: Ministerul Mediului

Sibienii cer Ministerului Mediului să își poată trata deșeurile la ei în județ

Ministerul Mediului a prevăzut prin prima versiune a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) că cele aproximativ 60.000 tone de deşeu rezidual generat anual pe raza judeţului Sibiu vor trebui transportate mai întâi la 95 de km distanță, până la Galda de Jos (județul Alba). Acolo urmează a fi trecute printr-o stație de tratare, iar ceea ce rămâne va fi cărat înapoi pentru depozitare la rampa din Cristian (județul Sibiu).

Consiliul Județean Sibiu și ADI ECO Sibiu au atenționat deja ministerul că acest plan generează cheltuieli suplimentare de 1,7 mil. de euro anual, cheltuieli care tot de sibieni ar trebui acoperite, prin creşterea taxei de salubrizare.
PNGD se află în prezent în dezbatere publică.

Cerem Ministerului Mediului să modifice prevederile din versiunea 1 a PNGD publicată pe site-ul său la rubrica Transparență Decizională, astfel încât deșeurile reziduale generate pe raza județului Sibiu să poată fi tratate pe teritoriul județului Sibiu. În acest fel se vor evita costuri exorbitante pentru cetățeni, dar și impactul negativ asupra mediului.

De ce este important?

Planul Național de Gestionare a Deșeurilor se află până în luna octombrie 2017 în dezbatere publică și mai poate suferi modificări. El va fi aprobat până la finalul acestui an prin Hotărâre de Guvern.

Dacă se aprobă în forma actuală, nicio investiție publică sau privată pentru tratarea deșeurilor în județul Sibiu nu va primi acord de mediu și nu se vor putea implementa soluții alternative transportării deșeurilor la Alba, întrucât toate deciziile legate de gestionarea deșeurilor la nivel judeţean se vor lua de către autoritatea de mediu cu respectarea strictă a planurilor naționale aprobate.

Soluția actuală propusă de PNGD obligă județul Sibiu la costuri suplimentare constând în construirea cel puţin a unei stații de transfer, achiziţia unor autospeciale de mare tonaj, cu transferul efectiv al deşeurilor în județul vecin, cu operaţiunile de tratare mecanico-biologică a deşeurilor în județul Alba și transportarea materialului rezultat în urma tratării înapoi la Sibiu.
Județul Sibiu este unul dintre puținele județe din țară în care proiectele europene care au introdus sistemul de management integrat al deșeurilor au început să dea rezultate. Investițiile în noul sistemul integrat de colectare selectivă a deșeurilor s-au finalizat și funcționează. E important ca PNGD să permită în următorii ani dezvoltarea acestui sistem la nivel de județ, nu să vină cu restricții care încalcă principiile europene în gestionarea deșeurilor, cum ar fi principiul proximității.

Textul planului poate fi consultat pe site-ul Ministerului Mediului, la Transparență Decizională:
https://goo.gl/mpBnNy

Actualizări

2017-08-25 08:44:31 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2017-08-18 14:06:36 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2017-08-18 12:30:45 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2017-08-18 11:48:07 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2017-08-18 11:19:58 +0300

S-a ajuns la 10 semnături