Skip to main content

Către: primăria orașului Sibiu

patinoar în Sibiu

Dorim construirea unui patinoar acoperit în Sibiu.
De ce îmi doresc un patinoar? Copiii mei sunt pasionați de patinaj și am ferma convingere că nu sunt singurii din acest oraș - Sibiu. Sunt mulți copii pasionați de patinaj artistic, patinaj viteză și hocyei. Dacă am avea un patinoar ar fi și mai mulți. Din păcate nu avem. Zilele trecute deschidea un meci de fotbal pe stadionul municipal un campion național la patinaj viteză. Avem campioni fără un patinoar fiindcă există pasiune și dorința de a se face ceva.
Haideți să mergem în luna august (o lună de vară) în comuna Cârța județul Harghita. De la ora 8 dimineața la 22 seara mulțime de părinți își așteaptă copiii de la antrenamente - să iasă de pe gheață - zilnic. Oare pentru copiii noștri aici în Sibiu - de ce nu se poate??????
E frustrant, localități mult mai mici decât orașul nostru, unele nici măcar oraș, au un bazin de înot, un patinoar - facilități extraordinare pentru copii și chiar și adulți. Orașul nostru e un oraș în care există locuri de muncă, venituri peste media națională. Nu este un oraș sărac și nu mai este nici unul micuț.
Trebuie să avem și noi cel puțin ce au și alții dar trebuie să cerem. Trebuie să fim mulți cei vare vom cere altfel așa cum vedem cu toți în 35 de ani (din 89 ) nu s-a mișcat mai nimic în acest sens și nici nu se va face. Dimpotrivă și ce am avut s-a degradat.

Un patinoar înseamnă un mod util și sănătos de a petrece timpul liber pentru mulți copii și adulți. Ca argument aș aduce aici existența patinoarelor acoperite în alte localități cu populație chiar mai mică decât a Sibiului cum ar fi Târgu Secuiesc, Gheorghieni, Miercurea Ciuc, Sangiorgiu de Mureș și nu în ultimul rând Brașov (e mai mare decâ Sibiu) . Aceste patinoare, acolo unde s-au construit, au facilitat din plin sportul de masă și activitatea fizică. Au permis, deasemenea, dezvoltarea sporturilor de iarnă.
Un aspect important pentru un patinoar acoperit este că acesta poate fi menținut deschis o perioadă mai lungă din an, de regulă septembrie - aprilie chiar august - început de mai (patinoarul de la Brașov, Tg. Secuiesc acum la mijlocul lui aprilie încă sunt deschise) . Un neajuns al unui patinoar descoperit este că poate fi menținut deschis doar pe perioada foarte rece a anului - decembrie, ianuarie și eventual o parte din februarie iar în perioada scurtă cât este acesta deschis nu poate fi folosit în totalitate datorită condițiilor meteo.
Sibiul dispune în acest moment doar de două patinoare mici descoperite deschise în luna decembrie și o parte din ianuarie deținute de societăți private unde și accesul este destul de costisitor. Accesul la patinoarul din Piața Mare a orașului ultima data (2023-2024) a fost 25 lei/serie copil sau adult iar la patinoarul din parcul Sub Arini a fos 20 lei/serie copil sau adult. La patinoarul din Brașov accesul pentru public este 10 lei/serie copil sau adult, la Tg. Secuiesc este 10 lei adult și 5 lei copil, la patinoarul Mureș (Sângiorgiu de Mureș) este 20 lei adult și 10 lei copil, la patinoarul Miercurea Ciuc este 14 lei adult și 7 lei copil și exemplele ar putea continua. Toate aceste patinoare sunt de dimensiuni olimpice (60x30 m suprafața gheți).
Aceste patinoare din localitățile menționate mai sus, sunt în mare parte utilizate de asociațiile sportive dezvoltate în jurul lor. Publicul larg în număr mare, pe toată perioada cât sunt deschise aceste patinoare, este deasemenea beneficiar din plin a acestor facilități de petrecere a timpului liber.
Atractivitate unui patinoar acoperit pentru public constă în faptul că este o modalitate frumoasă, activă și sănătoasă de a petrece timpul liber, un aspect extrem de important fiind condițiile ambientale optime.

De ce este important?

un patinoar în Sibiu înseamnă:
- în primul rând o alternativă sănătoasă pentru mulți copii și adulți de a petrece timpul liber;
- dezvoltarea sporturilor de iarnă: hochei, patinaj viteză, patinaj artistic;
Sibiu, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2024-04-16 08:28:54 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2024-04-12 07:58:13 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2024-04-11 21:57:39 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2024-04-11 20:11:31 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2024-04-10 20:19:13 +0300

S-a ajuns la 10 semnături