Skip to main content

Către: Ministerul Muncii și Solidarității Sociale

OAMENII străzii MOR de frig! Cerem adăposturi termice și soluții pentru ei!

https://live.staticflickr.com/65535/24853915047_cae3103627_o.png
OAMENII străzii MOR de frig! Cerem adăposturi termice pentru ei!

Catre: ISU, Ministerul Muncii și solidarității sociale

Solicităm ISU și Ministerului Muncii o acțiune urgentă de amplasare de adăposturi de iarnă mobile sau termale pentru oamenii străzii! Oricine poate ajunge în stradă. Cei mai vulnerabili dintre semeni au nevoie de ajutor într-o situație de supraviețuire, care poate fi prevenită printr-o investiție minoră, pe modelul altor inițiative asemănătoare de succes din întreaga lume. Le putem schimba radical viața printr-un efort minim, și le putem reda încrederea că autoritățile nu i-au uitat. Un adăpost termal poate crește temperatura cu până la 18 grade!

Legea 292/2011 prevede accesul oamenilor vulnerabili la drepturi fundamentale, precum drepul la locuință, măsuri de sprijin conform nevoilor particulare ale persoanelor, dar și obligativitatea autorităților de a asigura adăposturi suficiente pentru iarnă, precum și servicii sociale adaptate nevoilor persoanelor fără adăpost. Aceeași lege prevede prevenirea riscului de exlcuziune socială și implementarea măsurilor necesare pentru procesul de incluziune socială prin care se asigură oportunităţile şi resursele necesare pentru participarea persoanelor vulnerabile în mod deplin la viaţa economică, socială şi culturală a societăţii, precum şi la procesul de luare a deciziilor care privesc viaţa şi accesul lor la drepturile fundamentale.

De ce este important?

Se estimează că există aproximativ 15 000 de oameni fără adăpost în România, dintre care 5000 în București. Cei mai mulți locuiesc direct pe stradă sau în spații improvizate, după ce au fost abandonați sau abuzați de părinți, ori au părăsit centrul de plasament. Restul au ajuns în stradă în urma unui divorț, a unor fraude prin care le-au fost luate casele sau în urma pierderii locului de muncă.

Adăposturile de noapte nu au o capacitate suficient de mare și nu rezolvă problema sistemică. În plus, de multe ori condițiile nu sunt favorabile, iar lipsa locurilor suficiente duce la conflicte, furturi și alte situații care determină oamenii fără adăpost să rămână în stradă. Trebuie înființate centre mobile cu găzduire pe perioadă limitată, într-un efort comun de incluziune socială.

Adăposturile de noapte trebuie suplimentate urgent cu adăposturi mobile și distribuția de corturi de supraviețuire de urgență. Țări precum Canada sau Germania au extins deja infrastructura prin amplasarea acestui tip de adăposturi. Este o investiție minoră, de care semenii noștri au nevoie acum mai mult ca niciodată. În mod ideal, acestea trebuie să fie utilate și cu un panou solar care să asigure pe lângă decât izolație, și o sursă de căldură.

Amplasarea de adăposturi mobile individuale pe raza locurilor unde este cea mai mare nevoie va crește considerabil calitatea vieții celor mai vulnerabili oameni din societate și le va salva viața. Prin colaborarea cu organizațiile de profil se pot lua și implementa rapid cele mai eficiente soluții.

Singurele variante de încălzire pe care le au la dispoziție oamenii fără adăpost sunt gurile de canal din care ies aburi care provoacă umiditate și astfel intră în cercul vicios al unei lupte înfiorătoare pentru supraviețuire.

Oamenii străzii sunt marginalizați, abuzați, ignorați sau în cel mai bun caz, tratați cu milă. Însă sezonul rece le amenință în mod direct existența.

Putem salva vieți în această iarnă.

Linkuri

Actualizări

2023-12-19 10:04:46 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2023-12-17 17:28:30 +0200

S-a ajuns la 10 semnături