Skip to main content

Către: CNAIR, Consiliul Judetean Cluj, Primăria și Consiliul Local Ciurila, APM Cluj

NU NODULUI RUTIER A3 CIURILA - NU ne călcați în roți și poluare viețile, casele și Făgetul.

Ca urmare a petiției colective, semnată de locuitori ai comunei Ciurila, înregistrată cu 92/74692/02.08.2023 la CNAIR prin care vă solicităm renunțarea la orice demersuri de realizare
a unui nod rutier A3 pe teritoriul comunei Ciurila (https://forms.gle/p5NRXxvAXAfk9aRW9),
ca urmare a opțiunilor clar exprimate de către comunitatea Ciurila în dezbateri publice și a
problemelor majore de mediu și de impact negativ asupra calității vieții și locuirii în comună,
precum și ca urmare a consultării studiului de prefezabilitate, si de fezabilitate realizate din bani publici,
VĂ SOLICITĂM SĂ RENUNȚAȚI LA PLANURILE DE IMPLEMENTARE A NODULUI RUTIER A3 Ciurila km 33 pe teritoriul comunei Ciurila.
Acest nod rutier va afecta în mod negativ, iremediabil și inutil viața locuitorilor a 4 localități prin care va fi descărcat traficul intens de pe autostrada A3: Ciurila, Sălicea, Pruniș și Săliște.
Acest nod rutier va afecta în mod negativ, iremediabil și inutil aria protejată Făgetul Clujului întrucât tot traficul va debușa, după trecerea prin localități, în aria protejată.
Acest nod rutier Ciurila (A3 km 33) va afecta în mod negativ, iremediabil și inutil un peisaj natural și o biodiversitate unice în regiunea Clujului, fără să fie necesar, ba dimpotrivă fiind redundant în contextul implementării DX Tureni și nodului rutier Tureni (A3 km 22) la doar 11 km distanță.
Există alternativa construirii nodului de la Vălișoara (A3 km 38), a completării lui, mai degrabă, pentru că e 50 % gata. După ecologizarea bazei Bechtel de acolo, lăsată în paragină să polueze mediul. 40 de ha. Acela a fost în planurile initiale ale autostrăzii, nu cel de la Ciurila. Împreună cu construirea unui drum nou de ocolire a localităților, ÎNAINTE de darea în folosință a nodului. Și cu consultarea și acordul comunităților care sunt afectate de orice proiect de infrastructură mare.

De ce este important?

Toate autoritățile implicate în elaborarea și avizarea acestui proiect NE-AU MINȚIT că nu se va descărca autostrada peste casele și natura noastră. Au decis însă prin spatele nostru, prin abuz, să realizeze acest nod în ciuda tuturor argumentelor rezonabile aduse de către comunitate.
Avem nevoie de sprijinul oamenilor raționali care nu pun confortul și viteza și traficul mai presus de liniștea și calitatea vieții oamenilor. Care nu pun mașinile mai presus de oameni și natură.
Autoritățile ne-au mințit și acum ne calcă în motoare și poluare.
Drumul pe care se va descărca acest nod, DJ 107 R, trece printre casele noastre, NU ARE trotuare, șanțuri de apă și nici un element de siguranță (parapeți), are doar 5-6 metri printre case locuite, și nu poate fi lărgit fără exproprierea unor sate întregi.
Acest nod va aduce accidente grave și moarte în comunitățile noastre.
Acest nod va ucide liniștea Făgetului, plămânul verde al întregii metropole clujene.
Dezvoltarea invocată nu poate veni cu prețul vieții oamenilor și a naturii.

Actualizări

2024-05-23 14:41:16 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2024-02-24 19:48:58 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2024-02-13 13:19:48 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2024-02-12 23:00:32 +0200

S-a ajuns la 10 semnături