Skip to main content

Către: Comisiile Zonale ale Monumentelor Istorice; Primarul Municiupiului Constanta, Decebal Fagadau

Elevii constănțeni cer clădiri de patrimoniu renovate

Elevii constănțeni cer clădiri de patrimoniu renovate

Semnatarii acestei petiții, liceeni din Constanța, de la Mircea cel Batrân și alte colegii naționale, cerem autorităților să renoveze clădirile din patrimoniul județului Constanța.
Nominalizăm printre aceste clădiri Casa cu lei, Castelul Reginei Maria din Mamaia, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Cazinoul și multe altele.
Considerăm că autoritățile au ignorat suficient istoria noastră și le cerem să își asume public un plan concret pentru renovarea acestor clădiri de însemnătate istorică, spirituală și morală

De ce este important?

Starea profund degradată a clădirilor de patrimoniu din Constanța ne îndepărtează de istoria noastră. De ce trebuie să se piardă istoria odată cu aceste clădiri lăsate în paragină, cu pereții plini de mucegai, tencuiala căzută și indiferența autorităților?

Haideți să ne mobilizăm! Să arătăm că noua generație vrea schimbare. Că nu suntem indiferenți la indiferența lor și că suntem o parte activă a societății chiar și fără a avea vârsta pentru a beneficia de dreptul la vot.

Clădirile pe care le nominalizăm sunt pline de amintiri din trecut, evocă vremuri glorioase ale Constanței. Dacă nu facem ceva, vom fi ultima generație care va putea să le vadă și să afle care este istoria lor. Dacă le pierdem, vom pierde ușor, ușor trecutul. Poveștile lor vor fi scrise în manuale, iar elevii nu vor avea curiozitatea să afle povestea unor locuri care nu mai există.
Poate nu realizăm acum, dar clădirile pe care reușim să le salvăm vor perpetua istoria pentru ca generațiile viitoare să aibă acces la informații. Nu vrem să le luăm dreptul la cunoaștere.

Să dau un exemplu concret: Castelul Reginei Maria din Mamaia. Clădirea, acum în domeniu privat, emană tristețe parcă în toată stațiunea, tristețe alimentată de indiferență și nepăsare. În acest timp, vecinii noștri bulgari reușesc să atragă mii de turiști, inclusiv români, pentru a vizita orașul Balcik cu al său Castel întreținut și arătos. Noi preferăm să vedem clădirile prăbușite? Pe lângă faptul că este o pierdere financiară majoră, deoarece statul ar putea câștiga de pe urma unui castel renovat, este și o rușine să lăsăm să ni se scurgă printre degete o parte din noi, din trecutul și istoria noastră.

Constanța, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL


Motivul semnării

  • Tineretul are dreptul să-și "vadă " istoria!

Actualizări

2019-04-16 15:24:53 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2019-04-09 22:43:10 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2019-04-09 22:19:56 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2019-04-09 22:07:36 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2019-04-09 21:58:02 +0300

S-a ajuns la 10 semnături