Skip to main content

Către: Inspectoratul Școlar Județean Cluj

Deschiderea grădinițelor și creșelor din municipiului Cluj-Napoca pe perioada verii

Către Inspectoratul Școlar Județean Cluj în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, vă aducem la cunoştinţă următoarele: 

La nivelul comunității părinţilor din Cluj-Napoca a căror copii frecventează grădinițe și creșe de stat, s-a sesizat ca exista o problema majoră de organizare pe perioada verii, și anume,  inchiderea grădinițelor și creșelor de stat, total sau partial pe timpul verii (iunie-iulie-august). 

Principalul motiv este lipsa de personal care să poată supraveghea  copilașii pe această perioadă iar  administrațiile grădinițelor și creșelor trebuie să le acorde 45 de zile de concediu de odihnă cadrelor didactice și personalului auxiliar aferent unităților în această perioadă, iar în timpul acestor zile de concediu în care, cadrele sunt plătite,  parintii sunt nevoiți să găsească variante precum:
 -să își ia concedii fără plată 
 -să renunțe la locurile de muncă
 -să înscrie copilașii la diferite tabere de vară care costă extrem de mult. 
 Din nefericire sunt foarte mulți părinți care nu își permit aceste variante și totuși vorbim despre copilași cu vârste între 2 și 6 ani care au nevoie de structura și program în viata lor și nu de haos, vorbim despre copii care au nevoie de somn la prânz pentru a se putea dezvolta normal și armonios iar aceasta destructurare nu aduce decât stres și agitație mai ales părinților îngrijorați. 
 Nici un angajator din mediul privat sau de stat nu poate oferii asemenea perioade de concediu și este inuman să fim nevoiți să recurgem la demisie pentru că nu avem cu cine sa ne lăsăm copilașii. 

Un alt factor important este lipsa comunicării între instituții și deciderea la nivel de inspectorat și primarie sa acorde sprijinul necesar atât financiar cadrelor didactice care doresc sa vină în ajutorul nostru în această perioadă cât și cu privire la organizarea concediilor de odihnă a acestora, astfel încât să poată deservi perioada în cauză. 

În articolul 14 din  Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și altor unități de educație timpurie antrepreșcolară din 28 04 2022 se precizează că: 

(1) Unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară cu program prelungit funcţionează pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanţelor şcolare, perioadă în care se organizează activităţi educaţionale recreative. 

(2) Unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, indiferent de tipul de program al acestora, îşi pot suspenda temporar activitatea, cu acordul inspectoratului şcolar şi cu informarea părinţilor, cel mult 30 de zile pe an, pentru curăţenie, reparaţii sau dezinsecţie. 

(3) În perioada vacanţelor şcolare se poate restrânge activitatea unităţii de educaţie timpurie antepreşcolară, în funcţie de situaţia cererilor primite din partea părinţilor, cu respectarea planificării concediilor de odihnă ale cadrelor didactice. 

Sunt unitati unde nici nu s-a pus vreodată problema deschiderii pe timpul verii nici chiar în sistem comasat, și sunt locații unde se deschid o perioada de 3-4 săptămâni și după această perioadă nu ni s-a dat nicio alta variantă precum, transferul la o altă instituție pe perioada inchiderii sau  crearea unor ateliere de vară în cadrul acestora. 

Cerem prin această petiție revizuirea organizatorică a grădinițelor și creșelor pentru a venii în ajutorul părinților prin soluționarea acestei situații problematice la nivel de municipiu. 

Cu stimă, părinții Municipiului Cluj-Napoca

De ce este important?

Semnând această petiție ajuți comunitatea părinților a căror copii frecventează grădinițele si creșele de stat din Cluj Napoca să găsească soluții împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj pentru situația vacanțe  de vară. 


Cluj-Napoca, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2024-06-16 10:18:03 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2024-06-06 22:16:15 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2024-06-06 14:32:31 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2024-06-06 14:14:25 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2024-06-06 13:58:01 +0300

S-a ajuns la 10 semnături