Skip to main content

Către: Ministerul Sănătății, ANPC

Cerem reguli clare pentru vânzarea de alcool persoanelor aflate deja în stare de ebrietate!

 În România, o țară care se află constant în fruntea consumului de alcool din Uniunea Europeană, tragediile parcă nici nu ne mai dor. Dar recent, în comuna Hǎrman din județul Brașov, a murit un tânăr de 24 de ani, alcoolic. Acest tânăr a murit puțin câte puțin, cu fiecare zi, cu fiecare an petrecut în crâșma unde cei care acum îl plâng pe internet, nu aveau rețineri în a-l servi. Iar asta doare altfel pentru că nu, nu suntem fiecare cu ale noastre, doare iresponsabilitatea fiecărui adult din comunitate, martor la un colaps lent, dar sigur. Pentru că ochii au văzut, gura a tăcut și ochii s au închis, iar acest băiat a murit cu paharele altora în mâna. 
Iar asta se întâmplă peste tot în România, unde vulnerabilitatea, singurătatea, sărăcia și depresia sunt tratate cu alcool și indiferență, unde cei care nu mai pot decide rațional pentru ei înșiși sunt "ajutați" de cei din jur printr-un ferm " nu e problema mea, doar nu-ți bag eu pe gât".
În România, legea interzice vânzarea de alcool persoanelor aflate în stare vădită de ebrietate, dar nu avem protocol scris, aplicabil, așa cum este în cazul Poliției Rutiere cu etilotestul. Această sarcinǎ este lăsată la mâna barmanului, iar ce este "vădit beat" pentru un barman, poate să nu fie la fel pentru un altul sau pentru Poliție. 
Ce cerem?
România nu trebuie să inventeze roata, ci să se inspire din modelul altor țări europene, care deja salvează vieți prin reguli concrete, așadar cerem următoarele:
1. Definirea legală a stării de ebrietate în context comercial, pe baza criteriilor comportamentale recunoscute. 
2. Adoptarea unui protocol oficial de identificare a cazurilor în care servirea de alcool trebuie refuzată, care să poată fi aplicat legal și fără abuzuri. 
3. Instruirea personalului din baruri, astfel încât responsabilitatea să nu mai fie ignorată sau pasată.
4. Campanii naționale și locale de informare și prevenție pentru protejarea persoanelor aflate în risc de dependență.
De ce acum:
Alcoolismul este încă la capitolul "banalități" în țară noastră, iar responsabilitatea la nivel de comunitate lipsește. 

 Dacă viața acelui tânăr nu a contat suficient pentru cei din jur, poate moartea va conta altfel, asta trebuie să ne trezească și să corectăm. În multe țări europene, aceste reguli s au concretizat, este momentul pentru completarea legii și în România. 

De ce este important?

 1. Pentru că legea actuală este ficțiune, fără semnăturile comunității. Legea spune că nu ai voie să servești alcool unui om deja băut, dar nu există instrumente clare pentru aplicarea ei. Fără presiune civică, legea va rămâne ca și până acum, teorie nefolositoare.
2. Pentru că există o posibilitate mare ca fiecare român să cunoască cel puțin o persoană alcoolică sau în prag de alcoolism. Vulnerabilitatea este cât se poate de reală.
3. Pentru că dacă nu noi, atunci cine? Instituțiile reacționează oricum greu, chiar și trase de mânǎ, iar aceste campanii sunt printre puținele noastre arme colective.
4. Pentru că, deși viața acestui tânăr s-a pierdut, poate reușim să nu mai pierdem și altele.
5. Pentru că la alții funcționează, de ce să nu funcționeze in viitor și la noi și să protejăm viața prin reguli clare? Protocolul de refuz al servirii persoanelor în stare de ebrietate este deja realitate în state ca Irlanda, Suedia, Germania și altele.
România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2025-05-15 23:09:40 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2025-05-14 16:02:47 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2025-05-14 12:38:47 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2025-05-14 12:04:38 +0300

S-a ajuns la 10 semnături