Skip to main content

Către: Conducerea partidului USR PLUS - domnii co-președinți BARNA Dan și CIOLOŞ Dacian

Zero taxe pe salariul părinţilor

Vă solicităm ca măsura Zero taxe pe salariul minim iniţiată de către partidul USR PLUS să vizeze un segment specific al populaţiei şi anume cel al părinţilor din România.

De ce este important?

În acest moment, aşa cum se susţine în fundamentarea măsurii Zero taxe pe salariul minim, statul ia 10% impozit pe venit, 25% contribuţie la CAS și 10% contribuţie la CASS, la care se adaugă, desigur, TVA în cotă de 19%, precum și accize incluse în prețul produselor pe care le cumpărăm. Din păcate statul român nu descurajează doar munca în România ci şi creşterea copiilor în România, acestea fiind principalele motive ale plecării românilor din România.

Tot în acest moment, o familie tânără cu copii, cu ambii părinţi la început de carieră este dezavantajată la nivelul veniturilor per membru de familie, comparativ cu o familie tânără fără copii, care pe piaţa muncii beneficiază de acelaşi nivel de salarizare, dar care nu au cheltuielile aferente creşterii copiilor iar bunăstarea văzută prin ochii copiilor români este aşa: aproape un sfert sunt adesea sau tot timpul îngrijorați că familia va rămâne fără bani, conform studiului Child Well-being în România.

Este nevoie de mai multă conștientizare a nevoilor copiilor și de intensificare a preocupărilor privind îmbunătățirea calității vieții acestora însă nu ne dorim ca statul să dea mai mult pentru că nu o face echitabil, ne dorim să nu mai ia uniform prin neimpozitare, în limitele unor plafoane rezonabile. Dincolo de creșterea PIB și de avansul mediei salariale și de pensii, trebuie avută în vedere păstrarea coeziunii sociale și apropierea nivelului de trai. Deoarece majorările pot fi discutabile, mai ales dacă sunt fără sursă de finanțare sustenabilă în timp, o politică de deduceri în funcție de situația familală a fiecăruia ar fi mult mai indicată pentru situaţia economică şi socială din România.

Perioada din vârsta copiilor între 3 şi 10 ani, deci de doar 7 ani, este cea mai solicitantă pentru bugetul părinţilor, fiind perioada în care dezvoltarea fizică şi intelectuală a acestora necesită cele mai multe investiţii: articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte de mărime corespunzătoare vârstei copiilor, cursuri şi activităţi extraşcolare diverse prin care să fie identificate abilităţi şi talente, etc

Haideţi să ajutăm părinţii să poată asigura, prin munca lor, o viaţă mai bună copiilor lor!

Doar aşa vom reuşi ca România:
- să nu mai fie pe locul I la impozitarea muncii pe salariul minim şi să se alinieze ţărilor care sprijină părinţii
- să diminueze rata de inactivitate în special în segmentul salariaţilor părinţi
- să diminueze sărăcia în muncă, în special în rândul părinţilor a căror venituri influenţează bunăstarea şi fericirea copiilor
- să nu mai alunge părinţii din ţară, forţându-i să-şi lase copii singuri

Vă mulţumim!

Cum va fi inmânată

E-mail

Actualizări

2021-10-09 15:05:05 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-09-26 22:34:14 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-09-25 19:45:51 +0300

S-a ajuns la 10 semnături