Skip to main content

Către: Camera Deputaților

Sfârșitul democrației vine pe conducta de gaz.

Stimați deputați,
Transgaz încearcă să forțeze votul pe o lege complet abuzivă. Actul normativ pentru construirea conductei de gaz BRUA, dacă ar fi aprobat, ar încălca flagrant legile românești. Garantarea proprietății private, legile naționale și internaționale privind protecția mediului, regimul terenurilor agricole și a pădurilor, a ariilor protejate sau a patrimoniului cultural vor fi afectate ireversibil. Mai mult, legea prevede INTERVENȚII SPECIALE ALE JANDARMERIEI împotriva celor care s-ar opune aplicării normelor abuzive ale acestei legi!

În forma amendată de Guvern [1], prevederile legii s-ar putea aplica oricărui proiect privitor la gazele naturale. Sub incidența acestei legi ar intra și orice proiect de explorare sau exploatare, prin simpla declarare a acestuia ca fiind ”de importanță sau interes național”.

Cerem ferm respingerea acestui proiect de lege care aduce grave leziuni statului de drept și principiilor democratice!
Vă reamintim că ultima tentativă a Camerei Deputaților de a acorda legi speciale unor investitori în numele ”interesului național”, cu încălcarea legilor românești și a drepturilor cetățenilor, a avut parte în 2013 de o vehementă opoziție în rândul cetățenilor.
-----
[1] titlul propus de Guvern: ”Lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanță națională în domeniul gazelor naturale”

De ce este important?

UPDATE: Propunerea legislativă privind măsurile necesare implementării proiectului de dezvoltare pe teritoriul României a Sistemului de Transport Gaze Naturale pe coridorul conductei de transport Bulgaria-România-Ungaria-Austria a fost adoptată de Camera Deputaților în ședința din 20 septembrie, în condițiile în care Senatul, ca primă cameră sesizată a respins documentul, iar societatea civilă a criticat în mod public prevederile acestuia. https://goo.gl/fKNlBo

---

Această lege trebuie oprită! Este inacceptabil ca un investitor să beneficieze de derogări și exceptări de la legea care ar trebui să fie egală pentru toți. Aceste derogări pun în pericol drepturile și libertățile noastre. Traseul proiectului legislativ și prevederile sale sunt deosebit de grave și VORBESC DE LA SINE:

► În luna iunie Senatul l-a respins printr-un vot covârșitor. Drept urmare, lobby-ul Transgaz a forțat adoptarea legii prin Ordonanță de Urgență. Avizele nefavorabile venite de la ministere au făcut să cadă varianta OUG. Proiectul de lege a plecat însă avizat favorabil de la Guvern (cu mențiunea asumării amendamentelor propuse).
► Proiectul de lege încalcă regimului de exploatare a pădurilor și de scoatere temporară sau definitivă din circuitul agricol și/sau forestier a unor terenuri agricole sau păduri.
► Încălcarea drepturilor de proprietate și eludarea legislației exproprierilor. Inițiatorul de proiect (Transgaz în cazul de față) poate apela la Jandarmerie împotriva proprietarilor care s-ar opune abuzurilor prevăzute în prezentul proiect de act normativ.
► Încălcă regimului de protecție a ariilor naturale protejate. Proiectul BRUA (528 de km) trece prin 11 județe, 7 arii naturale protejate (25 de km) și taie în două un sit UNESCO - Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului.

ATENȚIE! Proiectul urmează să intre în ”procedură de urgență”. În două săptămâni ar putea intra deja pe ordinea de zi la dezbaterea și votul în plen al Camerei Deputaților, cameră decizională.

Haideți să spunem clar acestui Parlament ce nu a înțeles în 2013: nu acceptăm legi abuzive, forțate în numele unui pretins ”interes național”. Semnați și dați mai departe, avem la dispoziție doar 2 săptămâni pentru a opri această lege.

Linkuri

Actualizări

2017-03-30 16:26:36 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2016-09-10 21:07:29 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2016-09-09 14:14:22 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2016-09-09 13:12:23 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2016-09-09 12:53:49 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2016-09-09 12:42:20 +0300

S-a ajuns la 10 semnături