Skip to main content

Către: Ministerul Afacerilor Interne, Jandarmeria Română

Să oprim abuzurile jandarmeriei asupra protestatarilor

Să oprim abuzurile jandarmeriei asupra protestatarilor

Solicităm retrogradarea jandarmului Răducu Constantin Serban din funcția de Șef de Stat Major, un jandarm care în data de 20 ianuarie a lovit cu pumnul un bătrân care se afla la protestul din București.* Nicio anchetă internă sau artificii de comunicare nu pot șterge evidența clipului în care este clară violența.

Solicităm schimbarea din funcție a lui Gheorgian Enache, purtător de cuvânt al instituției, care prezintă comunicate false la televiziuni naționale și astfel lărgește distanța dintre instituția Jandarmeriei și cetățenii care își manifestă opiniile în stradă.

Solicităm cu fermitate schimbarea atitudinii Jandarmeriei Române față de protestatari. Tuturor ne este garantată prin lege libertatea de a ne exprima opiniile politice și de a manifesta, atâta timp cât o facem pașnic. Protestele din ultimii ani de zile au demonstrat caracterul pașnic al manifestanților în numeroase ocazii în care aceștia au urmat indicațiile jandarmilor, în care s-au dezis de grupurile violente care au mai apărut la protestele numeroase și prin respectul pe care l-au arătat.

*http://a1.ro/news/social/protestele-de-la-20-ianuarie-jandarm-filmat-in-timp-ce-loveste-cu-pumnul-manifestantii-din-piata-universitatii-video-id725867.html

De ce este important?

În ianuarie 2017, când protestele au început intempestiv și au escaladat de la o zi la alta, Jandarmeria Română a demonstrat profesionalism și a gestionar incidentele cu seriozitate și echidistanță. Anul acesta lucrurile par să se fi întors la 180 de grade. Jandarmeria Română pare că a uitat dorința protestatarilor de a lupta împotriva derapajelor politice într-un mod pașnic, dar vizibil.

Ultimul caz de violență a pus capacul. Răducu Constantin Serban, Șef de Stat Major, a fost filmat în timp ce aplica o serie de pumni în fața unui domn bătrân, domn evident incapabil de a răspunde la violența arătată de către Jandarm. De ce a fost nevoie de acest moment?

Felul în care Jandarmeria a gestionat acest incident demonstrează o schimbare de atitudine față de cetățeni, de oamenii care îi plătesc și pe care îi apără, de fapt. „Rămâneți înapoi, ăsta era scopul acelor lovituri” se apără Răducu Constantin. Pentru noi, o lovitură aplicată unui bătrân nu poate avea un scop nobil. Protestatarii știu limba română. Dar atunci când le este îngrădit spațiul de manifestare și sunt blocați la metrou pentru că nu mai e loc de protest*, aceștia își vor face loc. Fără a lovi Jandarmi, însă.

Poziția oficială a Jandarmeriei Române menționează realizarea unei anchete interne care va analiza situația din toate punctele de vedere. Mai pe românește, găsesc ei motiv să disculpe angajatul - vreme nasoală, stres, multe ore de muncă și poate i-a murit și pisica. Să nu uităm că protestatarii aveau aceleași circumstanțe atenuante. Dar nu au reacționat violent. Iar abuzurile comise ajung să sufoce un sistem judiciar deja asaltat prin contestații pe care le depun protestatarii pe bună dreptate**.

Când vom începe să primim scuze și asumări de responsabilitate pentru derapajele organelor de forță și ale politicienilor?

Susține petiția pentru a ajuta la reclădirea încrederii.

Între timp rămânem cu petiția*** care îl sprijină pe domnul Jandarm bătăuș. Felicitări lui...

*https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/imbranceli-intre-protestatari-si-jandarmi-dupa-ce-iesirea-de-metrou-spre-universitate-a-fost-blocata.html

**https://campaniamea.declic.ro/petitions/proteste-fara-amenzi

***https://www.petitieonline.com/petitie_pentru_sustinerea_jandarmului_raducu_serban


Motivul semnării

  • Pentru ca Jandarmeria apară hoția.
  • Semnez sä se facä dreptate , violentele sä se opreascä si Protestatari sä poatä protesta in liniste .
  • Tot ce este pasnic si de bun simt trebuie protejat!

Actualizări

2018-01-25 20:40:34 +0200

S-a ajuns la 1,000 semnături

2018-01-25 16:31:40 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2018-01-25 12:42:44 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2018-01-25 11:57:27 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2018-01-25 11:44:20 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2018-01-25 11:34:54 +0200

S-a ajuns la 10 semnături