Skip to main content

Către: Consiliului Județean Constanța

Prețuri corecte pentru transportul inter-județean în Constanța

Prețuri corecte pentru transportul inter-județean în Constanța

Mai mulți operatori din turism și locuitori din Mamaia și Năvodari s-au plâns de creșterea aberantă a prețului biletului de autobuz către/dinspre Năvodari : de la 6 lei / bilet la 8 lei / bilet, în condițiile în care pe această rută nu există decât 2 operatori de transport.
De asemenea probleme sunt și pe ruta Năvodari – Lumina – Constanța ca, de altfel, în tot județul.
Toate acestea au loc după ce anul trecut Președintele Consiliului Județean, Marius Horia Țuțuianu cerea guvernului Dăncilă ”promovarea cu celeritate” a unui act normativ prin care s-a obținut prelungirea valabilității licențelor cu încă 4 ani, până în 2023, a actualilor operatori de transport.
În conformitate cu prevederile Art. 8.1, lit. o, din OG51 / 2019 toate consiliile județene au obligația să aprobe tarifele “propuse de către operatorii economice pentru serviciile de transport județean, astfel încât costurile de transport suportate de către utilizatori să aibă în vedere recuperarea integrală a costurilor de exploatare și un profit rezonabil pentru operatorii de transport.”
Cu alte cuvinte, prezenta Ordonanță impune ca toate firmele care primesc licență pentru transportul județean, să propună administrației locale o grilă de tarife, pe care Consiliul Județean, prin departamentul său de specialitate, trebuie să o analizeze și totodată să o aprobe.
În situația în care, autoritatea competentă, în speță Consiliul Județean, nu procedează la emiterea unei decizii în acest sens, și nu aprobă tarifele practicate de transportator, operatorul se află de facto în afara legii, și deci, din punct de vedere legal, nu poate solicita bani utilizatorilor pentru serviciile de transport prestate!
Situația descrisă este absolut scandaloasă, dar specifică administrației locale din Constanța, în mod special Consiliului Județean aflat sub patronajul lui Marius Horia Țuțuianu, care fără temei legal ori moral, permite operatorilor de transport să abuzeze de poziția lor pe piață.
De aceea cerem Consiliului Județean Constanța, prin departamentul său de specialitate, să reglementeze situația transportului inter-județean prin obligarea firmelor transportatoare la practicarea unor tarife decente și, nu în ultimul rând, la utilizarea unei flote care să permită transportul în siguranță al călătorilor.

De ce este important?

Transportul inter-județean trebuie să aibă loc în condiții decente, de siguranță și la prețuri corecte. Nu trebuie să permitem ca locuitorii județului Constanța să fie abuzați după bunul plac al operatorilor din transport cu acordul tacit al Consiliului Județean.

Constanța, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2020-06-05 08:46:19 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-06-04 19:25:22 +0300

S-a ajuns la 10 semnături