Skip to main content

Către: Agenția Națională de Reglementare a Energiei (ANRE)

Plătește doar pentru o factură transparentă și responsabilă!

Dat fiind rolul cheie al ANRE în reglementarea pieței de energie din Romania, Federația Coaliția Natura 2000 România solicită următoarele:
1. Să oblige furnizorii de electricitate să publice sursele de producție și datele producătorilor de energie SRE de la care a fost achiziționată electricitatea “verde” pe factura de energie, în fiecare lună.
2. Sa introducă obligativitatea publicării cu frecvență trimestrială a etichetei energetice pe factura de electricitate emisă de furnizor.
3. Sa oblige furnizorii să publice în factură date statistice comparative care să contribuie la formarea unui comportament responsabil, de exemplu:
a) consumul mediu anual/trimestrial al consumatorului în cauză versus media la nivel de localitate;
b) consumul în luna actuală comparativ cu aceeași lună a anului trecut;
c) consumul mediu anual pe anii trecuți.

De ce este important?

De ce este important?
1. Lună de lună, fiecare consumator de energie primește în poștă sau pe e-mail factura la energie electrică. Pe lângă costul energiei, sunt facturate certificatele verzi*. Aceste certificate atestă consumul de energie electrică produsă din surse regenerabile (vânt, energie solară, biomasă, hidroenergie). Majoritatea producătorilor de energie respectă legislația națională și europeană, iar unitățile lor de producție au un impact mic asupra mediului.
Printre ele însă, se află centrale și turbine care omoară zilnic zeci de păsări, lilieci și pești. Pentru autorizarea microhidrocentralelor din Munții Făgăraș a unor producatori din SRE care au încălcat ulterior legislatia în vigoare, România este acum în proces de infringement. În alte cazuri, instanțele au retras autorizațiile de construire sau funcționare**. Totuși, consumatorul plătește nediferențiat certificatele verzi, inclusiv acelor producători care au distrus natura și o distrug în continuare.
E ca și cum cumpărătorul plătește un produs generic, la preț de agricultură ecologică, un produs prezentat ca fiind “verde”, dar care nu este.
Dacă furnizorul de electricitate ar fi obligat să publice lista unităților de producție de unde cumpără, sau a producătorilor cu care tranzacționează, atunci consumatorul ar ști dacă plătește subvenții pentru energie produsă iresponsabil și ar putea cere furnizorului său să nu mai cumpere de la producători aflați în ilegalitate!
2. Factura de energie îți spune ce plătești și cât plătești. Însă nu spune dacă energia pe care o primești este de calitate: nivelul de emisii de carbon si alte detalii. Nu are o etichetă care să informeze consumatorul cu privire la mixul primit comparativ cu cel la nivel de Sistem Energetic national. Consumatorul rămâne ignorant față de proveniența electricității consumate. E ca atunci cand cumperi o ciocolată, dar nu știi ce ingrediente conține.
3. Factura ta de energie nu te face un consumator mai informat sau unul mai responsabil. Nu știi dacă consumi mai mult decât ceilalți locuitori din orașul tău. Nu știi dacă ai consumat mai mult decât anul trecut, sau acum doi ani. Nu îți spune decât că trebuie să plătești. E ca o brățară de fitness care îți arată pulsul, fără consumul de calorii, fără istoric sau grafice.
Prin urmare, solicitam ANRE sa analizeze oportunitatea de a impune obligativitatea ca furnizorii să ofere lunar consumatorilor date mai detaliate necesare pentru incurajarea unui comportament responsabil atat în rândul consumatorului final, cat și în rândul producătorilor de energie verde.
*Conform Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie, republicată)
** Curtea de Apel București a anulat autorizațiile de construire a hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului.
Magistrații din Caraș Severin au anulat autorizația de funcționare a MHC de pe Râul Taia.
Tribunalul din Cluj a anulat autorizațiile de construire a MHC Someșul Rece.

Cum va fi inmânată

Prin audiență la conducerea ANRE.

Actualizări

2018-03-06 00:29:53 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2018-03-03 16:12:03 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2018-03-03 07:40:14 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2018-03-02 12:12:46 +0200

S-a ajuns la 10 semnături