Skip to main content

Către: Parlamentul României

Decriminalizarea canabisul medicinal/recreational pentru consumatorii responsabili si pacienti

Aceasta petitie se adreseaza strict decriminalizarii posesiei, posesiei pentru consum si cresterii pentru consum propriu. Aceasta petitie nu se refera la cei ce fac trafic si vand canabis. Promovam informarea si consumul peste 21 de ani. Consumatorii responsabili de canabis nu trebuie tratati precum criminalii. La fel cum facem si cu alcoolul deoarece exista o diferenta mare intre cineva care consuma un pahar de vin pe saptamana si cineva care consuma o 500ml de vodca in fiecare dimineata.

Consumul responsabil si cunoasterea pericolelor dar si avantajelor cand vine vorba de canabis inseamna consumatori responsabili si dosarele penale nu vor informa pe nimeni si nu vor tine canabisul la distanta de copii si tineri dar nici puscaria/dosarul penal nu le va face viata mai buna, nu ii va reabilita.

În România, se estimează că peste 800.000 de români (6.1% din populația generală cu vârsta între 15 și 64 de ani) au consumat canabis cel puțin o dată în viață, iar aproximativ 450.000 (3,5% din populația generală cu vârsta între 15 și 64 de ani) ar fi consumat canabis în ultimul an. Canabisul este cel mai frecvent consumat drog, raportat la prevalența consumului din ultimul an și din ultima lună. În ultimii 9 ani, prevalența consumului de canabis de-a lungul vieții a crescut de 3.7 ori (de la 1.6% la 6.1%), prevalenta din ultimul an de peste 11 ori (de la 0.3% la 3.5%), iar prevalența consumului actual a crescut de 18 ori, din 2010 până în 2019. Majoritatea consumatorilor de canabis este reprezentată de tineri (15-34 ani), cu o vârstă medie de începere a consumului de 19 ani[1].

Un aspect important se regăsește în metodologia utilizată de Agenția Națională Antidrog, care constă într-un chestionar de 285 de întrebări, aplicat pe un eșantion de 7200 de persoane cu cetățenie română. Cel mai probabil, numărul consumatorilor este cu mult peste estimări, dat fiind timpul de răspuns necesar de până la o oră și ținând cont de faptul că, în general, persoanele nu sunt dornice să recunoască consumul de droguri, din cauza stigmei și indezirabilității sociale induse de Stat împotriva consumatorilor.

Cel mai mare studiu academic efectuat în România în domeniul drogurilor, pe un eșantion de 10.400 tineri, independent față de Agenția Națională Antidrog, arată magnitudinea prevalenței consumului în rândul tinerilor și o schimbare radicală asupra percepției politicilor drogurilor: 45% dintre tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani au consumat cel puțin o dată canabis, iar 51% dintre tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani consideră necesară dezincriminarea canabisului în România[2], cu mult peste estimările Agenției Naționale Antidrog. Doar în grupa de vârstă 16-25 de ani sunt deci peste 1 milion de consumatori de canabis și peste 1.2 milioane de persoane în aceeași grupă de vârstă, care doresc abandonarea sancțiunilor penale pentru posesia de cantități mici canabis în vederea consumului personal.

În lume, politicile publice din jurul consumului recreațional de canabis au cunoscut schimbări fundamentale în ultimii 20 ani, trecând de la prohibiția totală, către pasul minim de dezincriminarea posesiei în scopul consumului personal - ceea ce criminologii numesc “o revoluție globală a dezincriminării drogurilor”[3], în special a posesiei de canabis pentru consum propriu. Pe măsură ce au apărut cercetări cu privire la efectele politicilor prohibiționiste privind consumul de droguri, în general, și al canabisului în particular, din ce în ce mai multe țări au făcut trecerea către modele mai eficiente de reglementare legală, începând de la depenalizarea și dezincriminarea deținerii de canabis în vederea consumului.

Țări precum Portugalia, Cehia, Italia, Spania, Slovenia, Croația, Austria, Luxemburg, Malta, 31 state SUA, Canada, Uruguay, Mexic, etc. au dezincriminat cel puțin posesia cantităților mici de canabis în vederea consumului personal. Tot mai multe țări europene optează pentru dezincriminare, descarcerare și oferirea de asistență medicală/psihologică consumatorilor de substanțe, iar rezultatele rezultatele renunțării la pedepsele penale sunt clasificate drept succese răsunătoare[4]. Exemple notabile sunt reprezentate de: Portugalia, Cehia, Spania, Austria, Luxemburg, Malta, Italia etc. Mai mult decât atât, nu s-a găsit nicio corelație între creșterea pedepselor și nivelul de consum de canabis[5] - efectele descurajatoare ale menținerii pedepselor penale sunt insesizabile.

[1] http://ana.gov.ro/wp-content/uploads/2020/01/RN_2019_15.01.20.pdf

[2] Copăceanu, M. (2020) “Sex, alcool, marijuana și depresie în rândul tinerilor din România”, editura Universitară

[3] Eastwood, N., Fox E. & Rosmarin A. “A QUIET REVOLUTION: DRUG DECRIMINALISATION ACROSS THE GLOBE”, Release: Drugs, The Law, and Human Rights, 2016

[4]https://www.cato.org/publications/white-paper/drug-decriminalization-portugal-lessons-creating-fair-successful-drug-policies

De ce este important?

Îți scriu astăzi pentru a-ți aduce la cunoștință o inițiativă importantă - decriminalizarea canabisului pentru consumul propriu în România. Aș dori să te implici și să semnezi petiția noastră, întrucât avem nevoie de sprijinul tău pentru a depăși pragul de 400.000 de semnături și pentru a face ca această problemă să fie luată în considerare în viitorul legislativ al țării noastre.

Iată câteva argumente puternice pentru susținerea decriminalizării posesiei de canabis pentru consumul propriu:

Protejarea drepturilor individuale: Este timpul să recunoaștem dreptul fiecărei persoane de a decide asupra propriei sale sănătăți și bunăstări. Decriminalizarea canabisului pentru consumul propriu reprezintă un pas înainte pentru a respecta autonomia și libertatea personală a fiecărui cetățean român.

Reducerea supraaglomerării în închisori: Actualele legi privind canabisul au condus la creșterea numărului de arestări și închideri, ceea ce a dus la supraaglomerarea sistemului penitenciar. Prin decriminalizarea posesiei de canabis pentru consumul propriu, putem redirecționa resursele în vederea combaterii altor infracțiuni mai grave și nevoilor sociale mai urgente.

Valorizarea consumului propriu și creșterea pentru uz personal: Permițând posesia și creșterea limitată a canabisului pentru consumul personal, creăm oportunități pentru cultivarea în condiții de siguranță și controlate. Astfel, se diminuează dependența de piața neagră și se protejează consumatorii de produse contaminate sau de calitate slabă.

Introducerea valorilor de Cut-off în sânge pentru conducerea sub influența canabisului cum a facut Canada(unde canabisul este legal): Înțelegem importanța siguranței rutiere și a responsabilității individuale. Prin susținerea decriminalizării posesiei pentru consum propriu, suntem de acord că este necesară stabilirea unor valori de Cut-off în sânge, pentru a determina dacă o persoană este sau nu aptă să conducă în mod sigur în cazul consumului de canabis.

Decriminalizarea posesiei pentru consum medical: Canabisul are proprietăți medicinale recunoscute în tratarea unor afecțiuni precum epilepsia, durerea cronică și alte afecțiuni. Decriminalizarea posesiei pentru consum medical ar permite pacienților să aibă acces mai ușor la tratamentele potrivite și să beneficieze de calitatea superioară a produselor medicinale pe bază de canabis.

Pentru a susține această inițiativă crucială, te îndemn să semnezi petiția noastră online, care poate fi accesată la https://campaniamea.declic.ro/p/buruieni sau pentru mai multe informatii intrati pe www.linktr.ee/Buruieni. Fiecare semnătură contează și împreună putem face o diferență semnificativă în societatea noastră.

În plus, te rog să distribui acest mesaj și să încurajezi familia, prietenii și colegii să se alăture și ei acestei inițiative. Cu cât avem mai multe semnături, cu atât va fi mai puternică vocea noastră.

Haideți să aducem schimbarea și să contribuim la construirea unei societăți mai juste și mai informate în ceea ce privește canabisul. Prin semnarea acestei petiții, vom putea atrage atenția autorităților și vom face ca vocea noastră să fie auzită.

Mulțumesc pentru timpul și sprijinul tău. Împreună putem face diferența!

Cu respect,

Comunitatea Buruieni!

Actualizări

2023-05-24 12:10:09 +0300

Va multumesc pentru implicare, voi faceti diferenta. VOI ne ajutati si contribuiti sa ne castigam dreptul la libertatea de a nu fi catalogati drept criminali. Nu suntem criminali! nu suntem cetateni de mana a 2-a. aveti aici un link cu afise pe care le puteti distribui. https://imgur.com/a/0qK5YM3

2023-05-17 21:43:34 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2023-05-15 09:19:54 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2023-05-14 13:34:07 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2023-05-14 10:23:24 +0300

S-a ajuns la 10 semnături