Skip to main content

Către: Prim ministrul României

Nu corporația face legislația! Demisia ministrului Victor Costache!

26 martie 2020 - Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a dat demisia.
Demisia ministrului Sănătății vine în plină criză a epidemiei de coronavirus, în care au fost critici privind lipsa de materiale de protecție din spitale și testarea redusă în cazul COVID-19.

Cerem demiterea ministrului sănătății Victor Costache pentru activitatea sa în interesul spitalelor private și nu a cetățenilor și interesului public, precum și pentru șirul de minciuni demontate ulterior de dovezile furnizate de anchetele Libertatea!

Solicităm retragerea proiectului de OUG făcut cu dedicație pentru companiile private din domeniul medical, așa cum a solicitat și Avocatul Poporului! Nu corporația, face legislația! Modificările legislative și împărțirea fondurilor publice nu trebuie lăsate în seama unor oameni aflați simultan cu contract cu corporațiile din industria medicală.

Cerem ca accesul entităților private la programele naționale să fie realizat ca până acum, numai dacă se depășește capacitatea unităților spitalicești publice!

De ce este important?

Publicația Libertatea a publicat o serie de materiale prin care se arată că ministrul sănătății, Victor Costache, este angajat în paralel al clinicii private Polisano și că a inițiat într-un mod profund netransparent o serie de modificări legislative în favoarea clinicii cu care are contract și a altor clinici private din rândul cărora a cooptat oameni în cabinetul său. Aceste modificări operate fără dezbatere publică vizează direcționarea unor fonduri substanțiale către clinicile private și afectează profund accesul la îngrijire medicală decentă pentru marea masă a cetățenilor care nu-și permit să plătească coplata percepută de căre clinicile private. Pus în fața acestor acuzații, ministrul sănătății a mințit în mod repetat, afirmațiile sale (că operează pro-bono, doar în week-end și că nu ar fi știut de modificări) au fost demontate ulterior de prezentarea contractului cu clinica Polisano și a unor mailuri și documente în care se vede intervenția sa. În plus, doamna Lavinia Coțofană, fostă consilieră a sa, i-a adus acuzații grave în aceeași publicație și a spus că l-a avertizat că aceste modificări în interesul unor companii private intră în sfera conflictului de interese. Amintim că doamna Lavinia Coțofană a fost recent demisă de primărița capitalei, Gabriela Firea, pentru că a denunțat abuzurile și actele de corupție din spitalele aflate în subordinea primăriei capitalei. Iar pe site-ul Polisano Sibiu e menționat că domnul ministru ar opera miercurea de la 18:00 la 22:00, ceea ce contravine afirmațiilor sale cum că ar opera doar în week-end. Asta înseamnă fie că miercurea pleacă mult mai repede de la locul de muncă plătit din bani publici, fie că operează altcineva în locul său, ceea ce este ilegal și extrem de grav. Considerăm că este absolut necesară investigarea activității clinicii Polisano, mai ales că aceasta a mai fost implicată în anchete referitoare la rețete false și deconturi de milioane de euro de la CAS.

Așa - zisa reformă, de fapt privatizare, merge după principiul: pierderile le suportă bugetul public, profitul e încasat de privați și presupune o accelerare a ruinării sistemului public de sănătate, prin scăderea și mai puternică a fondurilor oricum insuficiente. Constituția garantează cetățenilor accesul gratuit la îngrijire medicală, ceea ce o astfel de modificare, într-un regim profund netransparent, limitează semnificativ. Sistemul public de sănătate are nevoie de creșterea finanțării, de investiții în infrastructură și aparatură și de o reformă prin care să stopeze drenarea resurselor publice și a pacienților către clinicile private și să se permită îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite cetățenilor. Sistemul public de sănătate are nevoie de un management profesionist, orientat către interesul cetățenilor de rând și către îmbunătățirea calității actului medical și a condițiilor din spitale, nu către direcționarea resurselor și pacienților către clinicile private.

Relația de subordonare pe care el și alți membrii ai cabinetului o au cu industria medicală privată, împreună cu minciunile și modul profund netransparent și grăbit de a opera ridică suspiciuni legitime în privința acestor modificări. Dacă măsurile operate aveau în centru interesul public și nu interesele de business ale unor companii private, considerăm că ministrul nu avea niciun motiv să mintă și să evite o dezbatere publică asupra chestiunii.

Linkuri

Actualizări

2020-04-09 11:29:19 +0300

Petiția este un succes cu 738 semnături

2020-02-03 19:10:57 +0200

S-a ajuns la 500 semnături

2020-02-02 17:35:31 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2020-02-02 17:10:25 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2020-02-02 16:53:26 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2020-02-02 16:37:10 +0200

S-a ajuns la 10 semnături