Skip to main content

Către: Primăria Municipiului Onești

Modernizarea bazei sportive Onești

CB
Contactează inițiatorul petiției
Campanie inițiată de
Camelia Boboc
Modernizarea bazei sportive Onești

Iluminarea pistei de atletism a Municipiului Onești

De ce este important?

Domnule Primar Laurențiu Neghină,

Vă invităm să analizați oportunitatea de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor Municipiului Onești prin modernizarea condițiilor de practicare a activităților sportive în aer liber.

În Municipiul Onești există o bază sportivă, loc adecvat pentru practicarea sporturilor individuale în aer liber, însă, după cum probabil știți deja, pista de atletism din cadrul bazei sportive se află într-un stadiu avansat de degradare.

În contextul pandemiei create de virusul SARS-CoV-2 practicarea, în mod individual, a atletismului și a exercițiilor fizice în aer liber poate aduce benefii atât din punct de vedere al sănătății fizice dar și psihice a tuturor locuitorilor municipiului din toate categoriile de vârstă.

Modernizarea pistei de atletism din cadrul bazei sportive reprezintă o oportunitate pentru toți locuitorii orașului, dar mai ales pentru copii și tineri, care ar putea să practice și mai mult sport. Ba mai mult, tot în contextul pandemiei, practicarea individuală a atletismului și exercițiilor fizice în aer liber este o alternativă educativă și sănătoasă pentru petrecerea timpului liber, ceea ce poate contribui la creșterea nivelului calității vieții locuitorilor municipiului în această perioadă dificilă.

Pe termen lung, modernizarea bazei sportive mai poate aduce și alte beneficii majore pentru Municipiul Onești, cum ar fi organizarea de competiții sportive, care vor crește popularitatea atletismului printre locuitori și dezvoltarea atracției turistice, prin interconectarea activităților recreative care se pot desfășura în cadrul bazei sportive cu agroturismul.

Scopul final este acela de a atrage cât mai mulți oneșteni în mișcarea sportivă individuală în aer liber și revigorarea activităților sportive, sportul fiind o componentă vitală în sănătatea și calitatea vieții noastre.

Numărul oneștenilor care practică constant atletismul este în creștere de la an la an și necesitatea de condiții decente pentru practicarea acestui sport individual în aer liber este din ce în ce mai stringentă, mai ales în această perioadă în care activitățile sportive individuale în aer liber reprezintă singura modalitate de a ne menține condiția fizică și implicit sănătatea.

Conștientizăm că modernizarea bazei sportive este un proiect de amploare care necesită resurse financiare importante, însă beneficiile pentru toți oneștenii sunt de necontestat.

Astfel, pentru început, noi, iubitorii de atletism și alte activități sportive individuale în aer liber din Municipiul Onești, vă solicităm să asigurați iluminarea pistei de atletism din municipiu pentru a putea continua practicarea acestor sporturi chiar și în timpul sezonului rece.

Costul lucrărilor pentru iluminatul pistei de atletism este unul infim. Așadar reprezintă o investiție minimă care aduce beneficii imediate comunității, iar timpul de execuție ar trebui să fie extrem de scurt, având în vedere că pista a fost cândva iluminată și încă există stâlpii pe care să poată fi montate becuri.

Ștrandul municipal, modernizat în urmă cu ceva ani, beneficiază de instalație de iluminat nocturn, chiar și pe timpul iernii, când, evident, nu se mai poate folosi. Nu este un lucru firesc ca ștrandul să fie iluminat pe timp de iarnă, cand este scoz din uz, iar pista de atletism, care este ”călcată” tot timpul anului, să nu fie iluminată.

Comunitatea pe care o veți administra, pe durata celui de-al doilea mandat, merită toată atenția dumneavoastră și avem încredere că i-o veți acorda!

Semnează:
Iubitorii de atletism și alte activități sportive din Municipiul Onești și împrejurimi

Onești, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2020-12-30 13:03:20 +0200

În data de 30.12.2020, Ministerul Tineretului și Sportului ne comunică oficial următoarele, citez:

”...vă informăm că Stadionul aflat la aceeași adresă se află în administrarea Primăriei Municipiului Onești, astfel în conformitate cu prevederile legale în vigoare, Ministerul Tineretului și Sportului nu poate asigura fondurile necesare pentru întreținerea și reparația acestei baze sportive, aceasta fiind obligația Primăriei Municipiului Onești, conform prevederilor art.78^1, care stipulează că: ”(1) Autoritățile administrației publice și societățile comerciale care au dobândit sau dețin baze și/sau instalații sportive sunt obligate să păstreze destinația acestora și să le mențină în stare de funcționare."

Am trimis acest comunicat Primăriei Onești și cerem clarificarea situației, dar încă nu avem un răspuns oficial din partea administrației locale.

2020-12-29 11:57:48 +0200

...
Ca urmare, menționăm că prezentarea și respectiv avizarea obiectivului în cadrul Consiliului
Tehnico-economic se face numai după predarea completă a documentației către C.N.I. S.A.
Ulterior aprobării indicatorilor tehnico-economici și emiterii ordinului de ministru, UAT Onești
va emite hotărârea consiliului local privind predarea amplasamentului cǎtre CNI SA.
Astfel, în momentul de față administrarea obiectivului de investitie cade exclusiv în sarcina
beneficiarului.”

Prin urmare solicităm Domnului Primar Laurențiu Neghină să clarifice printr-un răspuns oficial situația obiectivului de investiție ”Bază sportivă a Clubului Sportiv Municipal Onești - str. Perchiului, nr.3” și să ia măsurile necesare pentru demararea acestui obiectiv de investiții.

Încă asteptăm un răspuns oficial și pentru solicitarea referitoare la iluminarea pistei de atletism a municipiului Onești.

2020-12-29 11:54:48 +0200

...
Finantarea unui obiectiv de investiții în cadrul P.N.C.I.P.S. este asigurată, în corelare cu
alocațiile bugetare disponibile și numai după parcurgerea următoarelor etape:
- Prezentarea și avizarea obiectivului de investiții în cadrul Consiliului Tehnico-Economic al CNI/MLPDA, dupǎ caz.
- Aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții prin emiterea ordinului M.L.P.D.A. sau a hotǎrârii de guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, după caz, în conformitate cu prevederile legale ale Hotărârii de Guvern nr. 207/2020 din 18 martie 2020.
...

2020-12-29 11:52:15 +0200

Dragi semnatari și susținători ai petiției ”Modernizarea bazei sportive Onești”,
În urma solicitării de clarificare a stadiului în care se află obiectivul de investiție ”Bază sportivă a Clubului Sportiv Municipal Onești - str. Perchiului, nr.3”, Compania Națională de Învestiții ne dă următorul răspuns:
”Referitor la solicitarea dumneavoastră, înregistrată la Compania Natională de Investiții cu
nr.33191/23.12.2020, vă transmitem faptul că obiectivul de investiție Bază sportivă a Clubului
Sportiv Municipal Onești - str Perchiului, nr.3, se aflǎ pe lista sintezǎ din cadrul subprogramului Complexuri sportive.
Precizăm faptul că în urma corespondenței purtate cu UAT Onești ni s-a comunicat faptul că
pentru obiectivul de investiție Bază sportivǎ a Clubului Sportiv Municipal Onești - str
Perchiului, nr.3, se lucrează în prezent la întocmirea D.A.L.I. (documentație de avizare a
lucrărilor de intervenție).
...

2020-12-20 19:34:17 +0200

...
Pe site-ul CNI, la rubrica Proiecte - Stadii proiecte - sunt 366 proiecte in judetul Bacau, dintre care doar 42 cu status "finalizate", si doar 5 proiecte pentru Municipiul Onesti, dintre care doar unul singur finalizat. In cadrul Subprogramului Complexuri sportive se regaseste proiectul intitulat "Baza sportiva a CSM - str. Perchiului nr. 3" dar care nu are niciun status.

Bilantul de investitii este trist: in 16 ani (2004-2020) din 366 de proiecte pentru judetul Bacau doar 42 au fost finalizate

Prin urmare am scris din nou Companiei Nationale de Investitii pentru a cere lamuriri despre stadiul in care se afla acest obiectiv de investitie. Din nou am trimis acest email si catre Ministerul Tineretului si Sportului, catre Primaria Onesti si de aceasta data si catre Clubului Sportiv Municipal Onesti.

Asteptam raspuns

2020-12-20 18:56:48 +0200

Raspunsul furnizat in data de 10.12.2020 de Compania Nationala de Investitii este vag si nu are legatura cu solicitarea formulata de noi.

Singura referire la Baza sportiva a Clubului Sportiv Municipal Onesti - str. Perchiului nr.3 este aceea ca acest obiectiv de investitie se afla pe lista sinteza a obiectivelor de investitie din cadrul subprogramului Complexuri sportive. In schimb CNI ne vorbeste despre celalalt obiectiv "Construire baza sportiva de TIP 2, Str. Perchiului, nr. 3, municipiul Onesti" (TIP 2 insemnand arena in aer liber pentru volei, baschet, handbal).

Pana la construirea unor noi terenuri, bine venite de altfel, noi semnalam necesitatea si importanta renovarii Bazei Sportive deja existente.

...

2020-12-20 12:32:32 +0200

Continuare raspuns CNI:
...
Precizam faptul ca pentru obiectivul de investitie Construire baza sportiva de TIP 2, Str. Perchiului, nr. 3, municipiul Onesti, CNI SA a solicitat UAT Onesti documentele necesare promovarii. Ca urmare UAT Onesti a depus la Compania Nationala de Investitii certificatul de urbanism, extrasul de carte funciara, avizul ISU, aviz RAJA si studiul geotehnic. In urma analizarii acestora s-a solicitat Clubului sportiv Onesti punctul de vedere al proiectantului cu privire la pozitionarea unui canal colector aflat pe amplasament precum si distantele fata de pista de atletism. Pana la acest moment beneficiarul nu a transmis un raspuns la solicitarea formulata de catre CNI SA.
Finantarea obiectivului se va realiza in corelare cu alocatiile bugetare destinate fiecarui program derulat de Compania Nationala de Investitii S.A., in baza OG nr. 25/2001, aprobata cu modificarile si completarile ulterioare."

2020-12-20 12:31:40 +0200

In data de 10.12.2020 Compania Nationala de Investitii ne raspunde urmatoarele:

"Referitor la solicitarea dumneavoastra, inregistrata la Compania Nationala de Investitii cu nr.30669/03.12.2020, va transmitem faptul ca pe lista sinteza a obiectivelor de investitie din cadrul subprogramului Complexuri sportive, se afla doua obiective de investitii, respectiv Baza sportiva a Clubului Sportiv Municipal Onesti - str. Perchiului nr.3 si Construire baza sportiva de TIP 2, Str. Perchiului, nr. 3, municipiul Onesti.
...

2020-12-20 12:06:46 +0200

Dragi semnatari si sustinatori ai acestei petitii,

Va comunicam ca am trimis petitia catre adresele oficiale ale administratiei locale a Municipilui Onesti, primarie@onesti.ro, administratorpublic@onesti.ro, petitie@onesti.ro, si concomitent am trimis si catre adresele oficiale ale Ministerului Tineretului si Sportului si Companiei Nationale de Investitii.

Din partea Primariei Onesti, deocamdata avem doar un raspuns neoficial, primit pe Facebook chiar de la Primarul Laurentiu Neghina: "Buna seara, am vazut aceasta initiativa, si va spun ca Primaria Onesti nu poate aduce imbunatatiri deoarece acest teren apartine Ministerului Tineretului si Sporturilor. Multumesc!".

Inca asteptam un raspuns oficial din partea autoritatilor locale.

2020-11-24 23:10:23 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2020-11-24 19:12:18 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2020-11-24 17:29:38 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2020-11-24 16:14:12 +0200

S-a ajuns la 10 semnături