Skip to main content

Către: ASF și Guvern

Jos mâinile de pe pensia mea

ASF a amendat astăzi, 13 aprilie 2017, compania de pensii private NN cu o sumă imensă, 750.000 lei, adică 1% din capitalul social al firmei. Totodată, directorului general al NN i-a fost retrasă autorizaţia, primind şi o amendă de 100.000 lei. Vedeți aici articolul: http://economie.hotnews.ro/stiri-pensii_private-21713570-ultima-ora-compania-amendata-arbitrul-pietei-financiare-750-000-lei.htm

Semnează dacă şi tu crezi că măsura este un abuz.

Semnează dacă şi tu consideri că nu este normal ca așa ceva să se întâmple la doar o zi după ce liderul PSD Liviu Dragnea a declarat la TV că vrea ca ASF să sancționeze drastic compania NN. Este o măsură de intimidare regretabilă, într-un stil pe care îl credeam uitat.

Ce a făcut de fapt NN? Întâmplător, sunt și eu client de-al lor și am primit acel email. Este un email de informare, și mă bucur că au luat această decizie, pentru că este important pentru mine ce se întâmplă cu banii mei. Zvonurile naționalizării pensiilor private au pornit de câteva săptămâni, iar PSD tot încearcă să le mușamalizeze.

Drept urmare consider foarte important ca ASF să retragă aceste măsuri abuzive și sprijin orice entitate privată sau publică care consideră că transparența este un lucru bun și că decizii de asemenea anvergură nu pot fi luate decât cu un sprijin larg al celor afectați de astfel de măsuri, după ample dezbateri. Semnați dacă simțiți la fel.

În momentul de față, după nenumărate dovezi de rea-credinţă şi corupţie din partea alianței PSD-ALDE, precum ordonanţa 13, încrederea în Guvern este tot mai mică în rândul românilor, care nu vor să-şi lase pensiile private pe mână statului român.

Mai jos aveți conținutul scrisorii primite de la NN:

"Pensia privata obligatorie, la care si tu contribui, este cea mai raspandita forma de economisire pentru batranete in Romania.

Astfel, cei aproape 7 milioane de participanti au strans pana acum, in noua ani de la lansarea sistemului, aproximativ 7 miliarde de euro pentru pensia lor (conform statisticilor Autoritatii de Supraveghere Financiara).

Asa cum stii, fondul tau de pensii este administrat de noi, NN Pensii.

Pentru a fi la curent cu ce se intampla cu pensia ta, te incurajam sa te interesezi cat mai des despre situatia sumelor acumulate in contul de pensie privata obligatorie si sa te informezi despre contextul pietei pensiilor private.

Mai jos gasesti o serie de informatii utile:
Sistemul actual de pensii este rezultatul unei reforme incepute in 2007, ca raspuns la presiunile demografice si economice tot mai mari asupra sistemului public de pensii.
Pensiile private obligatorii sau Pilonul II au fost gandite in acest nou sistem ca o forma de economisire individuala, pe termen lung, cu obiectivul de a suplimenta veniturile la pensie.
In prezent, 5,1% din salariul tau brut, parte din contributia catre asigurarile sociale platite de angajatorul tau, se redirectioneaza automat catre fondul de pensii obligatorii la care ai aderat. Acest procent a fost initial de 2% si ar fi trebuit sa creasca cu 0,5% pe an, ajungand la 6% in 2016, insa guvernele au amanat in mod repetat cresterea acestei contributii din cauza presiunilor asupra bugetului public.
Contributiile incasate in contul tau de pensie privata obligatorie sunt investite de noi, NN Pensii, astfel incat economiile pentru pensia ta sa obtina randamente pozitive in conditii de risc investitional moderat.
Banii acumulati la pensia ta privata obligatorie, din contributia ta si din rezultatele investitiilor realizate de noi, iti apartin exclusiv tie. Vei intra in posesia sumei acumulate pentru pensia privata la implinirea varstei legale de pensionare sau, in situatia unui eveniment nefericit, aceasta va reveni mostenitorilor tai.

In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.

Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.

Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare.

In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani.

De asemenea, prin canalele pe care le avem la dispozitie (site, mass-media, e-mail), te vom tine la curent cu informatiile ce pot avea impact asupra viitoarei tale pensii.

Toate cele bune,
Echipa NN Pensii"

De ce este important?

Eu nu vreau ca măsurile populiste ale PSD să fie plătite din banii mei privați, din pensia mea privată. Și așa modul în care administrează taxele și impozitele, pe care le plătim cu toții, este dezastruos. Dacă și tu crezi la fel, atunci semnează petiția.

De asemenea consider că încercările de transparentizare ale unei situații nedorite (naționalizarea pensiilor private) nu merită un astfel de răspuns din partea unei autorități a statului. Prin decizia de astăzi ASF ne dovedește că este comandată politic, iar conducerea sa trebuie să își dea demisia.

Dacă ești de acord, semnează și tu.

P.S. O astfel de amendă ar fi plătită tot din banii noștri propriu zis, pentru că banii NN Pensii vin din contribuțiile noastre. Ca să nu mai vorbim că ar pune compania în serioase dificultăți.

Actualizări

2017-04-14 14:01:32 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2017-04-13 22:28:28 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2017-04-13 17:02:09 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2017-04-13 16:42:52 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2017-04-13 16:35:08 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2017-04-13 16:27:01 +0300

S-a ajuns la 10 semnături