Skip to main content

Către: Către MINISTERUL MUNCII și PROTECȚIEI SOCIALE Doamnei Ministru Victoria Violeta Alexandru,

DEBLOCARE ȘI REÎNCEPEREA CURSURILOR DE FORMARE PROFESIONALĂ A ADULȚILOR

Stimată Doamnă Ministru,

Federația Patronală din Educație și Formare Profesională – EDUFORM, cu sediul în Cluj-Napoca, str. Paul Chinezu nr.2, ap. 1, care este:

o înființată în anul 2017 la inițiativa Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România;

o membră a Consiliului Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) - confederaţie patronală reprezentativă la nivel naţional;

o membră a Federației Europene a Patronatelor din Educație (The European Federation of Education Employers (EFEE), prin prezenta,

Vă mulțumim pentru sprijinul pe care l-ați oferit furnizorilor de formare profesională a adulților din România, prin prevederile din OUG nr. 32 din 26 martie 2020, la art. IX și X, de a organiza online orele de teorie, în perioada stării de urgență instituite prin OUG.

Prin prezenta apelăm, din nou, la sprijinul Dvs. pentru deblocarea și reînceperea cursurilor de formare profesională a adulților atât de teorie, cât și de practică, cu opțiune de derulare a orelor de teorie online.

Solicităm acest lucru, în contextul în care, în data de 15 Mai 2020 se va încheia starea de urgență și recent s-au anunțat public informații referitor la măsurile legate de încheierea anului de învățământ pentru grădinițe – gimnazii – licee – unități de învățământ universitar.

În susținerea deblocării și reluării activității furnizorilor de formare profesională a adulților subliniem următoarele:

- Formarea profesională a adulților este un proces continuu și nu se realizează într-o perioadă de timp, așa cum este anul școlar/universitar, care este delimitat în timp.

- În această perioadă dificilă, poate mai mult ca oricând, adulții au nevoie de reconversii profesionale, fie că sunt salariați sau antreprenori.

- Chiar în domeniul medical, în această perioadă, sunt obligatorii cursurile/trainingurile formale sau informale pentru îmbunătățirea competențelor personalului medical de utilizare a echipamentelor și materialelor de protecție.

- Formarea profesională este o măsură activă într-o perioadă cu șomaj ridicat, de aceea este nefirească blocarea activității furnizorilor de formare profesională, chiar și temporar.

- Proiectele europene în derulare, cu componentă de organizare de cursuri de formare profesională, vor fi blocate, cu risc de neîndeplinirea termenelor de derulare a activităților.

- Furnizorii de formare profesională care fac parte din Federația Patronală din Educație și Formare Profesională – EDUFORM sunt companii mici sau mijlocii, sau ONG-uri, care totalizează în jur de 1.000 salariați, la care se adaugă sute/mii de formatori cu care colaborează, care deja au contractele de muncă/colaborare suspendate și foarte probabil că sunt în șomaj tehnic în această perioadă. La aceștia se adaugă mii de salariați și formatori ai furnizorilor de formare profesională care nu sunt membri în Federația Patronală EDUFORM, dar sunt în aceeași situație dificilă. Toți aceștia pot deveni activi în piața muncii, dacă se va relua activitatea furnizorilor de formare profesională.

- Grupele de cursanți adulți nu pot fi comparate numeric cu grupele de copii de grădinițe, de gimnaziu, de liceu, nici chiar cele de studenți. Mai mult, adulților cursanți li se pot aplica, cu ușurință, măsuri de prevenire a contaminării cu noul coronavirus, cum ar fi:

o Se pot organiza sesiuni de curs de teorie și practică de formare profesională cu grupe care să nu depășească 14 cursanți.

o Se poate aplica un chestionar epidemiologic înainte de începerea cursului.

o Se pot lua măsuri de purtare obligatorie a măștilor și mănușilor de protecție pe toată perioada orelor de teorie și practică.

o Se poate pune la dispoziția cursanților și formatorilor dezinfectanți de mâini și suprafețe, pe toată perioada de curs.

o Se pot respecta, cu responsabilitate, orice măsuri legiferate.

De ce este important?

Având în vedere elementele enunțate anterior,

Vă rugăm, Doamnă Ministru, să susțineți deblocarea și reînceperea activității furnizorilor de formare profesională, după sistarea stării de urgență, prin furnizarea atât a orelor de teorie, cât și cele de practică, din cadrul programelor autorizate, cu opțiune de derulare a orelor de teorie online.

Dacă este posibil ca în această perioadă să se modifice prevederile învechite ale OG 129/2000, care să includă și prevederi referitor la organizarea online a cursurilor de formare pentru adulți, precum și alte prevederi, vă stăm la dispoziție cu experiența noastră pentru a îmbunătăți acest domeniu, care contribuie în mod direct la creșterea competitivității forței de muncă din România.

Vă mulțumim pentru înțelegerea acestei situații dificile și așteptăm cu interes măsurile Dvs. directe.

Actualizări

2020-05-08 16:41:39 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2020-05-04 23:22:24 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2020-05-04 22:30:20 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2020-05-04 21:07:46 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-05-04 20:50:08 +0300

S-a ajuns la 10 semnături