Skip to main content

Către: Parlamentul României

Ce produse poate comanda un minor din online-ul românesc

Platforma de retail online eMag (Dante International) comercializează produse ale căror prezentare grafică cât și descriere textuală sunt destinate exclusiv adulților, cu toate acestea prezentarea produselor este accesibilă pe site fară ca vizitatorul să fie autentificat în cont, ca atare orice vizitator, inclusiv orice vizitator minor, are acces la pozele și textele aferente prezentării acestor produse.

Aceste produse destinate exclusiv adulților pot fi de altfel achiziționate inclusiv de minori întrucât înregistrarea unui cont în platforma eMag presupune deținerea unei adrese email și a unui număr de telefon, respectiv o declarație pe proprie răspundere că vizitatorul are vârsta legală minimă pentru a înregistra contul. Aceste trei elemente, adresă email, număr telefon și declarație pe propria răspundere nu pot proba în mod real vârsta vizitatorului care solicită înregistrarea unui cont în platforma eMag.

eMag nu sunt singurii operatori care comercializează astfel de produse fară a proteja vizitatorii/consumatorii minori. Au existat cazuri și la Altex, dacă analizam site-urile romanești de comerț online întâlnim multe alte cazuri similare - acest tip de produse trebuie clar departajate iar metoda de comandă segregată concret între utilizatorii adulți și cei minori, în caz contrar legea 196/2003 se aplică strict magazinelor și articolelor printate/fizice cu achiziție fizica în persoană - ori comerțul clasic a pierdut mult teren în detrimentul comerțului online - este evident că legea trebuie actualizată.

De ce este important?

Legea 196/2003 trebuie actualizată la timpurile pe care le trăim azi, în caz contrar stabilim prin indolență un precedent ce va servi ca pretext pentru alte derapaje iar victimele în acest caz sunt copiii noștri. Cum trebuie actualizată această lege ? Există deja un model corespondent în CNA - Consiliul Național al Audiovizualului. Trebuie impusă prin lege o segregare clară a tipurilor de produse prin simplul scop pentru care sunt comercializate, dacă scopul este utilizarea exclusivă de către adulți atunci acestea trebuie încadrate pe un site dedicat adulților cu termeni și condiții specifice, nu pe eMag, nu pe Altex, s.a.m.d.

Cum va fi inmânată

Petiția va fi expediată electronic către Camera Deputaților la adresa [email protected] conform Art. 2 din O.G nr. 27/2002

România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2024-07-12 13:44:15 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2024-07-07 17:36:57 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2024-07-07 14:28:27 +0300

S-a ajuns la 10 semnături