Skip to main content

Către: Președinții Birourilor permanente din Parlament - Marcel Ciolacu și Florin Cîțu

Vrem un CNA pe bune!

Stimați domni parlamentari,

Noi, semnatarii acestei petiții, cerem să luați măsuri pentru a asigura eficiența si rostul acestei instituții care trebuie să ofere societății serviciile de calitate pentru care primește anual un buget de 9.5 mil lei. Sancțiunile aplicate de CNA nu au efecte asupra comportamentului moderatorilor și producătorilor TV, aceștia nu se conformeaza legii audiovizualului, iar noi telespectatorii suntem expusi constant campaniilor de dezinformare, dezbaterilor politice bazate pe interese, emisiunilor TV cu efect nociv asupra tinerilor.

Reclamăm derapajele mass-mediei românești și vă solicităm acțiuni clare pentru a remedia situația. Astfel, credem că instituția CNA-ului ar trebui eficientizată pentru a asigura calitatea actului mediatic. Vă propunem ca în cadrul Comisiei reunite să aduceți în discuție:
- elaborarea unei grile obiective prin care eficiența CNA să fie măsurată,
- analiza detaliată a problemelor din instituție și acțiuni concrete pentru rezolvarea lor (câteva dintre acestea sunt prezentate mai jos în detaliu),
- stoparea derapajelor mediatice, cu precădere fenomenul Fake News,
- transparentizarea instituției astfel încât deciziile luate să fie motivate public.

Societatea este polarizată. Familiile nu mai pot discuta subiecte de actualitate, nepoți nu își mai vizitează bunicii. Boala discordiei a ajuns în cel mai intim cerc, cel al familiei.
Vă cerem un CNA pe bune!

De ce este important?

Este de datoria noastră să le cerem parlamentarilor să ridice problemele serioase ale CNA în fața conducerii instituției.
66% dintre români se încred în informațiile primite la TV. Părerea și înțelegerea lor despre lume este creionată de postul de televiziune la care se uită. Crevasa de idei și opinii din societatea românească este alimentată de poziția diferitelor televiziuni care îndoctrinează telespectatorii. În contextul în care majoritatea amenzilor sunt acordate pentru încălcarea prevederilor privind informarea corectă și pluralism, cerem un CNA pe bune care să asigure calitatea actului mediatic.

CNA este o instituție ineficientă și învechită. Într-o societate pe repede înainte, reacțiile lor întârzie luni întregi. Dezinformările sunt in toi la TV, iar modul în care s-au dezbătut subiecte legate de pandemie ne arată că acestea pot avea chiar efect asupra sănătății românilor.

Deși membrii Consiliului ar trebui să se întâlnească ”ori de câte ori este nevoie”, confrom regulamentului lor intern, aceștia se întâlnesc de maxim trei ori pe săptămână pentru vot, dar stau liniștiți căci salariul îl primesc pentru o lună întreagă. Dezinteresul lor se reflectă în dezinteresul politicienilor și al telespectatorilor. Nimeni nu mai crede că știrile ar putea fi obiective, că informațiile sunt adevărate, că dezbaterile pot fi civilizate.

CNA se ascunde într-un con de umbră. Rolul lor în societate este însă foarte important. Ei pot pune stop derapajelor mediatice și ne pot asigura un jurnalism TV de calitate.

Cum va fi inmânată

Pentru a ne face vocea auzită, vom depune semnăturile către președinții celor doua Birouri Permanente și vom cere ca raportul instituției să fie analizat în cadrul celor doua Comisii de cultură.
În plus, vom cere audierea membrilor CNA în cadrul Comisiilor reunite și vom dori să participăm ca reprezentanți ai societății pentru a le putea adresa întrebări.

Categorie

Linkuri

Actualizări

2018-07-31 14:06:07 +0300

S-a ajuns la 5,000 semnături

2018-05-11 11:52:46 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2018-05-10 18:40:56 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2018-05-07 18:37:12 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2018-05-07 16:19:36 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2018-05-07 15:15:19 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2018-05-07 14:47:30 +0300

S-a ajuns la 10 semnături