Skip to main content

Către: Barna Tánczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Vrem aer curat în Ilfov!

Vrem aer curat în Ilfov!

Spre știința: Garda Națională de Mediu - județul Ilfov; Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, Poliția Națională, CJ Ilfov, Comisia Europeană - Direcția Generală Mediu 15 august 2020

Noi, locuitorii localităților Corbeanca, Mogoșoaia, Balotești, Buftea, Crevedia, Otopeni, Tunari, Chitila, Periş şi Snagov vă solicităm să rezolvați urgent problema poluării care are loc noapte de noapte. Este necesar să luați măsuri pentru a stopa incendiile și să aplicați sancțiuni poluatorilor. Am ajuns în situația în care ne sufocăm în propriile case, din cauza mirosului înecăcios.

Considerăm că o astfel de poluare sistematică poate avea un impact negativ semnificativ pe termen scurt, mediu și lung, și poate cauza dezvoltarea unor boli cronice, respiratorii sau oncologice, în special în rândul locuitorilor mai vulnerabili, constituind încă un factor de risc în această perioadă pandemică.

Având în vedere că această situație afectează foarte mulți locuitori, de multă vreme, fără ca instituțiile să reușească să rezolve problema, prin această Petiție vă solicităm:

- Supravegherea permanentă video și prin patrule de poliție a gropilor de gunoi (oficiale și neoficiale) din județul Ilfov;
- Efectuarea de măsurători și determinări exacte din punct de vedere chimic a cauzei poluării olfactive, inclusiv studii de dispersie, analize ale reziduurilor aferente incendiilor;
- Sancționarea rapidă și drastică a celor care provoacă incendii (de orice natură, cu depășirea cadrului legal) ori care dețin în proprietate terenuri / construcții și permit (direct sau indirect, prin simpla inacțiune) depozitarea de deșeuri, precum și monitorizarea permanentă a implementării acestor sancțiuni;
- Amendarea ori completarea legislației astfel încât principiul ”poluatorul plătește” sa fie în mod real și eficient implementat în România, inclusiv prin majorarea sancțiunilor de natura contravențională ori penală având în vedere că poluarea poate genera o reală stare de pericol la adresa sănătății populației din zona geografică poluată dar și prin obligarea poluatorului sa suporte în mod real toate costurile aferente îndepărtării poluanților ori remedierii efectelor poluării;
- Aplicarea de sancțiuni - cel puțin de natură administrativă sau contravențională - pentru reprezentanții unităților administrativ-teritoriale ce nu implementează cerințele legale de gestionare a deșeurilor și care, prin această atitudine permit depozitarea de deșeuri pe terenuri virane;
- Asigurarea unui call center 24/7 al Gărzii de Mediu pentru reclamarea unor incendii neautorizate și existența unor inspector disponibili să meargă pe teren la orice oră, cu echipamentele pentru măsurarea gradului de poluare.

Așteptăm în cel mai scurt timp răspunsul dumneavoastră la această petiție la contact@activcorbeanca.ro.

Vă mulțumim!

De ce este important?

În ultima perioadă, locuitorii din județul Ilfov au reclamat apariția un miros foarte puternic, înecăcios, toxic, noaptea după ora 23:00. Această situație a apărut în aprilie 2020, dar a continuat până acum (august 2020).
Atât în aprilie 2020 cât si acum, zeci de locuitori au reclamat această situație la 112 (noaptea, când mirosul este persistent), au făcut adrese la Garda de Mediu, au contactat televiziunile.
Deși autoritățile răspund mereu că este vorba despre incendii de vegetație, totuși mirosul reclamat este diferit de cel generat de simpla incendiere a vegetației; mirosul degajat pare a indica mai degrabă plastic și/sau deșeuri de altă natură.
Dacă în aprilie 2020 rețeaua Airly indica un grad ridicat de poluare (PM10, PM 2,5 și O3), la acest moment este adevărat ca aceeași rețea indică un grad de poluare mai redus, cel puțin prin comparație. Totuși aspectul relevant rămâne poluarea aerului, disconfortul olfactiv și nu în ultimul rând impactul negativ asupra sănătății locuitorilor zonei.

Cum va fi inmânată

Asociația CIVIS Mogoșoaia s-a alăturat Asociației Activ Corbeanca și susține acest demers prin această petiție online. Semnăturile online vor completa semnăturile strânse fizic.

Alte asociații şi ONG-uri care susțin acest demers:
Asociația Greenitiative
Asociația Grupul de Mediu Tunari

Ilfov County, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL


Motivul semnării

  • Pentru un aer mai curat
  • Imi pasă!!!
  • Aer curat!

Actualizări

2020-08-14 22:46:24 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2020-08-14 18:49:27 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2020-08-14 16:29:54 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2020-08-14 16:17:12 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2020-08-14 16:11:29 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-08-14 16:07:55 +0300

S-a ajuns la 10 semnături