Skip to main content

Către: Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Primarul Emil Boc și Consiliul Local Cluj-Napoca

Viitoarele mame și bebelușii lor au nevoie, urgent, de o maternitate nouă în Cluj-Napoca!

Noi, semnatarii acestei petiții, cerem prioritizarea, de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a proiectului de construire a unei noi maternități, în Cluj-Napoca. Solicităm Primăriei identificarea de resurse și fonduri pe care să le aloce acestei necesități a mamelor și bebelușilor lor.
Moartea celor 8 nou-născuți din acest an, 4 doar în ultimele săptămâni, părinții disperați care nu au nici un răspuns și care nu au putut să își țină copiii în brațe, au scos la iveală gravitatea problemelor sistemice de funcționare a celor 2 maternități existente în municipiu.

Domnule Primar Emil Boc, viața copiilor și sănătatea mamelor lor trebuie să reprezinte o prioritate pentru administrația locală și pentru societate!

E nevoie de o nouă maternitate, construită de la zero, cu saloane curate, dotată corespunzător, cu echipamente și materiale la standarde europene, fără risc de infecții, care să permită o impecabilă desfășurare a actului medical și cea mai bună îngrijire posibilă, pentru cele mai vulnerabile ființe.

De ce este important?

De ce este nevoie de o nouă maternitate?

În acest an, 8 bebeluși au murit la maternitatea Ginecologie 1, din Cluj-Napoca. 4 dintre ei au murit doar în ultimele săptămâni, unii dintre ei fiind confirmați cu infecție nosocomială, iar alții, în condiții neelucidate încă.

În municipiu există două maternități, Stanca și Ginecologie 1.

Maternitatea Stanca este construită pe locul unui fost grajd, funcționând ca spital din 1919, deci de mai bine de 100 de ani. Nenumărate mame care au născut aici sau paciente internate au contractat diverse infecții intraspitalicești, de care au scăpat cu greu, ulterior.

Ginecologie 1 a fost renovată acum câțiva ani, dar acest lucru nu este suficient, dovadă fiind moartea acestor copii, pe lângă paciente care rămân cu diverse probleme medicale după internare.

Deși au loc nașteri și în spitalele municipale (Dej, Huedin, Gherla), în aceste instituții medicale nu există capacitatea de a trata cazurile grave și prematurii, iar unele nu au gardă de noapte, astfel, toate aceste cazuri problematice sunt transferate la Ginecologie 1.

Aceste două maternități deservesc un întreg județ pentru situațiile complicate.
Ginegologie 1 este maternitate de grad 3, preluând cazurile grave din regiunea Nord-Vest a țării.

Viitoarele mame, mamele cu copii născuți prematur își pun bazele și speranțele
în condițiile și resursele din aceste maternități.
Dar aceste spitale se află în clădiri vechi, cu multiple probleme de funcționare, de la aspectul exterior degradant, la problemele din interior:
- igiena precară (podeaua din saloane "dezinfectată" cu același mop cu care se spală la baie), rezultând bacterii care produc infecții grave mamelor sau copiilor; - ziduri și instalații vechi;
- paturi, saloane și personal medical insuficient, pentru numărul mare de pacienți care ajung aici, apărând frecvent situații în care au de așteptat pe holuri să fie tratați, să se găsească un pat liber,
în condițiile în care orice secundă contează pentru viață;
- resurse lipsă - de la aparatură performantă, instrumente, consumabile, medicamente, resurse umane, lipsa consilierii psihologice.
- la o medie de 5000 de nașteri pe an, urgențe, prematuri, operații, probleme ginecologice, cele 2 maternități nu au capacitatea necesară să facă față, dovadă, numărul de paturi, preluat de pe site, din structura organizatorică a celor 2 spitale:

Ginecologie 1:
Secția clinică obstetrică-ginecologie I - 60 paturi, din care :
- Compartiment medicină materno-fetală: 20 paturi (diagnostic prenatal)
- Compartiment tratamentul infertilității și reproducere umană asistată (fertilizare in vitro): 10 paturi
- Secția clinică obstetrică-ginecologie II: 25 paturi
- Compartiment ATI-obstetrică-ginecologie: 10 paturi
- Secția clinică neonatologie I - 45 paturi, din care :
- Compartiment terapie intensivă 10 paturi
- Compartiment prematuri 15 paturi

Stanca:
- Secția clinică obstetrică-ginecologie III: 75 paturi
- Compartiment ATI-obsterică-ginecologie: 12 paturi
- Secția clinică neonatologie II: 38 paturi, din care :
- Compartiment terapie intensivă 8 paturi
- Camere de gardă: 3

Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Cluj nu alocă bani suficienți pentru buna gestionare și funcționare a acestor instituții medicale.

E nevoie de o maternitate care să primească urgențe și în care să poată fi tratați prematurii.
E nevoie de personal medical care să trateze femeile și bebelușii cu respect, empatie, răbdare și în care există resurse și timp necesar pentru îngrijirea lor, în cele mai critice momente.

E nevoie de ridicat presiunea de pe un singur spital care tratează urgențe și cazuri grave, dar care nu face față și redistribuită munca și pacienții într-un loc în care toate acestea să fie posibile.

Semnează petiția prin care cerem construirea unei noi maternități, pentru a da șansa celui mai bun început în viață pentru copii și îngrijirea adecvată a mamelor.
Doar prin vocile și eforturile noastre, unite,
putem determina autoritățile să înțeleagă importanța și necesitatea vitală a unei noi maternități.

Cluj-Napoca, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Actualizări

2022-11-12 15:57:07 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2022-11-11 19:16:21 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2022-11-11 16:35:24 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2022-11-11 11:31:59 +0200

S-a ajuns la 10 semnături