Skip to main content

Către: Ministerul Mediului

Salvează 140 de urși și 94 de lupi de la împușcare

Salvează 140 de urși și 94 de lupi de la împușcare

UPDATE 21/06/2019:
Am depus petiția la Ministerul Mediului ca opinie privind Ordinul de Ministru pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante.
Lupsa însă nu s-a terminat.
https://live.staticflickr.com/65535/48103315556_6e10dc6708_n.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PETIȚIE:
Ministerul Mediului a anunțat la începutul lunii iunie că dorește să aprobe împușcarea a 140 de urși și 94 de lupi. Semnează petiția dacă ești împotriva acestui masacru!

Cazurile cu urși care fac probleme trebuie analizate punctual. Ministerul Mediului nu trebuie să aprobe cote de derogare. Cotele precise de derogare ascund de fapt interesele industriei vânătorii de trofee și nu vor rezolva nicidecum adevăratele probleme cu care se confruntă oamenii și animalele sălbatice.

Află aici mai multe informații despre problemele reale de care ministerul trebuie să țină cont: https://www.agentgreen.ro/in-atentia-doamnei-gratiela-leocadia-gavrilescu-viceprim-ministru-ministru-al-mediului/

Află aici cum funcționează industria vânătorii de trofee și cine se ascunde în spatele acesteia:

Partea I-a:
https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/razboiul-ong-urilor-cu-autoritatile-care-vor-reluarea-vanatorii-de-ursi-marturia-unui-director-de-la-mediu.html

Partea a II-a
https://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/dosar-penal-la-brasov-pentru-stabilirea-modului-in-care-au-fost-acordate-cotele-de-vanatoare.html

De ce este important?

Ursul brun (Ursus arctos), este una dintre cele mai iconice specii pe cale de dispariție pe care Uniunea Europeană se străduiește să le protejeze.

Supraviețuirea urșilor bruni și a lupilor este amenințată de degradarea și fragmentarea habitatelor, de acceptarea socială scăzută în rândul cetățenilor și a grupurilor de interese și de braconaj. Pentru a asigura conservarea speciilor, ursul și lupul sunt specii protejate legal la nivel internațional și european, inclusiv prin Convenția de la Berna și prin Strategia UE privind biodiversitatea.

Directiva UE privind habitatele impune statelor membre obligația de a crea planuri naționale de acțiune care să asigure, pe baza informațiilor recente și exacte, gestionarea și menținerea unei stări de conservare favorabile, pe termen lung, pentru urșii bruni și pentru lupi.

Există amenințări grave la supraviețuirea ursului (Ursus arctos) și a lupului (Canis lupus) (distrugerea habitatelor, persecuția umană, schimbările climatice etc.), ceea ce impune o precauție extremă și o cotă conservatoare de vânătoare.

Proiectul de ordin al ministerului prevede posibilitatea împușcării a 140 de urși și 94 de lupi, fapt care ar putea avea un impact negativ asupra supraviețuirii acestor specii, având în vedere varietatea amenințărilor cu care animalele sălbatice se confruntă. Acestea au nevoie de habitate vaste, sigure și lipsit de conflicte umane, în scopul de a căuta hrana, perechea, adăpostul și locațiile pentru bârlog. Un habitat ideal trebuie să beneficieze de o distribuție adecvată și abundență a alimentelor pentru ca urșii și lupii să se dezvolte armonios. În plus, o altă amenințare critică pentru animale este incursiunea utilajelor motorizate în habitatele lor .

În plus, mulți cercetători au susținut că schimbările climatice au deja efecte dăunătoare asupra urșilor și lupilor prin modificarea suplimentară a disponibilității surselor de hrană în habitatul lor.

Nu se cunoaște cât de mulți urși și lupi avem. Numerele sunt umflate cu pompa. În studiul realizat de Popescu și colab. (2016) se arată că sistemul de management al carnivorelor mari din România este “slab susținut de datele despre populație raportate de administratorii fondurilor de vânătoare și că deciziile curente de vânătoare se bazează adesea pe date biologice nerealiste asupra populației”.

Mai mult, în România “populațiile raportate pentru urs, lup și râs sunt excesiv de optimiste și, prin urmare, stabilirea cotelor de vânătoare pe baza acestor estimări ar putea conduce la un impact pe termen lung asupra populației “. Prin urmare, dacă cota maximă propusă a fost determinată utilizând estimări augumentate ale populației, aceasta nu poate fi considerata a fi sustenabilă și trebuie redusă dramatic.

Măsurile ne-letale de gestionare sunt eficace și relevante pentru rezolvarea conflictelor dintre oameni și urși în timp ce vânătoarea poate acționa adesea în detrimentul atenuării conflictelor și conservării speciilor. Unele tehnici de atenuare ne-letale eficiente includ îngrădirea electrică a stupilor și a zonelor în care se află vite cu pui, programele de colectare și eliminare a leșurilor de animale, instalațiile de depozitare a gunoiului protejate împotriva accesului urșilor, precum și reglementările privind purtarea unui spray cu piper și colectarea în mod corespunzător a rămășițelor animalelor ucise de vânători. În plus, considerăm că eforturile de a educa și de a ajuta proprietarii de animale afectați pot fi mai eficiente în reducerea conflictului dintre om și sălbăticiuni pe termen lung decât controlul letal al vieții sălbatice. De fapt, eficacitatea metodelor letale care vizează gestionarea populațiilor nu a fost niciodată demonstrată științific. Ministerul mediului trebuie să suspende eforturile de control al prădătorului pentru care nu există dovezi care să demonstreze eficiența funcțională și ca oamenii de știință să se concentreze asupra unor standarde stricte de evidență în testele de control al prădătorilor”. Este absolut esențial ca măsurile de co-adaptare și coexistență să fie prioritare, înainte de a recurge la recoltarea și capturarea letală a urșilor bruni și a lupilor.

Cum va fi inmânată

Comentariile la ordinul pentru împușcarea urșilor și lupilor pot fi primite de ministerul mediului până la 20 iunie, dată la care Agent Green va depune via email comentariile pregatite împreună cu lista de semnături a petiției.


Motivul semnării

  • Vreau ca atunci cand fetita mea ba creste sa stie ca animalele din basme..nu sunt doar in basme si ca ele traiesc in realitate in casa,lor..padurile noastre
  • Într-o zi veți privi în trecut și o să regretați fiecare greșeală, dar acum sunteți ca niște hiene înfometate. Vreți doar să distrugeți și să vindeți, să faceți bani ucigând animale, oameni, tot ce aveți în cale pentru a mai fură ceva bani. Abuzați de orice portiță din lege doar pentru mai ciupi ceva, o șpagă, etc. Ați vândut țară, resursele, viitorul, dar vouă nu va pasă, sunteți boieri, trăiți bine, aveți pensii echivalente salariilor de președinți (Toader - Macron).
  • Pentru că noi trăim pe pământurile lor și nu ei pe ale noastre

Actualizări

2019-06-21 18:02:22 +0300

UPDATE 21/06/2019:
Am depus petiția la Ministerul Mediului ca opinie privind Ordinul de Ministru pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante.
Lupsa însă nu s-a terminat.

2019-06-19 16:29:37 +0300

S-a ajuns la 50,000 semnături

2019-06-11 23:05:48 +0300

S-a ajuns la 20,000 semnături

2019-06-11 09:22:17 +0300

S-a ajuns la 10,000 semnături

2019-06-10 22:54:23 +0300

S-a ajuns la 5,000 semnături

2019-06-10 20:18:02 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2019-06-10 19:52:24 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2019-06-10 19:39:33 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2019-06-10 19:36:21 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2019-06-10 19:34:58 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2019-06-10 19:33:20 +0300

S-a ajuns la 10 semnături