Skip to main content

Către: Primariei Sector 4, Consiliului Local Sector 4

Împreună pentru reabilitarea Pieței Norilor

Împreună pentru reabilitarea Pieței Norilor

PETITIE COMPLETA: https://bit.ly/2KzDaxS

Din Buletinul Informativ al Primarului Sectorului 4, #haicăsepoate ediția iunie-iulie, pus în cutiile poștale din cartierul Tineretului, am aflat despre aprobarea unui proiect de construire a unei cladiri pentru Piața Norilor, avand in vedere că cea veche nu mai corespunde standardelor Uniunii Europene, la care Romania a aderat cu peste 12 ani și jumătate în urmă.

Vestea a iscat discuții în comunitate despre oportunitatea și impactul construcției, dar mai ales despre ne-transparența procesului de decizie, despre disconfortul creat locuitorilor din zonă de închiderea pieței agro-alimentare în plin sezon și înaintea existenței unui proiect concret gata să pornească construcția imediat fara inlocuirea temporara a facilitatii cu o piața volanta temporara, și, nu în ultimul rând, despre costurile ei.

Din discuțiile purtate cu cetatenii si locuitorii zonei, reiese că ideea modernizarii pietei este buna. Nu insa si modalitatea in care este in prezent gestionat proiectul care impune un minim de conditii.

Astfel, solicitam Primariei Sectorului 4 si a tuturor organelor Autoritatilor Locale Sector 4 urmatoarele:

1. Amânarea închiderii Pieței Norilor până la finalizarea pregătirilor pentru deschiderea șantierului. În acest interval, ea va funcționa sub administrarea Direcției Piețe și Gestionare Activități Comerciale Sector 4 ce va trebui sa asigure o functionare sigura pentru cetateni si comercianti si va face demersurile pentru obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor care lipsesc in acest moment

2. Asigurarea unui spațiu pentru o piață agroalimentară temporară pe timpul șantierului

3. Garantarea unui termen de executie a noii cladiri de 12 luni.

4. Fundamentarea noului proiect pe studii temeinice de fezabilitate și concurs transparent de proiecte, adica licitație pentru atribuirea antreprizei proiectului.

5. Anterior demararii licitatiei pentru proiectul de re-constructie si modernizare a cladirii, contractarea de studii de impact și oportunitate ce trebuie aduse la cunostiinta publicului prin campanii de informare si consultare publica. Sugestiile și necesitatile suplimentare ale beneficiarilor rezultate din consultarea publica vor fi adaugate la caietul de sarcini pentru licitatia amintita la punctul 4.

6. Noua piață să fie preponderent agroalimentară, cu produse proaspete direct de la producători, pentru că deja există o mulțime de alte magazine în cartier care acoperă celelalte nevoi ale locuitorilor.

7. Costul noii piețe să fie unul rezonabil, ca pentru o construcție ușoară cu dotările de bază; restul dotărilor suplimentare vor fi investiția celor care închiriază spații.

8. Piața va avea un regim de inaltime fundamentat doar din studiile de impact si fezabilitate (probabil nu mai mult de 2 nivele).

9. Studiile de impact trebuie sa trateze neaparat si problema traficului in zona (din care sa rezulte clar că o parcare la parter nu va aglomera și mai mult strazile adiacente si va ajuta traficul in zona).
Trebuie gasita solutia legala si sigura pentru ca inchiderea pieței sa fie amanata până la finalizarea proiectării și aprobărilor pentru noul edificiu, timp în care:

a. să fie asigurat un spațiu pentru o piață temporară/ volantă de unde să se
aprovizioneze locuitorii cartierului pe timpul lucrărilor;

b. să fie terminate studiile, consultarea publica si concursul de proiecte etc. Piața ar fi
administrată în acest răstimp de Direcția Piețe și Gestionare Activități Comerciale
Sector 4.

10. Primăria sector 4 ar trebui sa sesizeze toate Autoritatile competente pentru rezolvarea urgenta a tuturor autorizatiilor si conditiilor de siguranta. De asemenea, solicitam inceperea demersurilor pentru recuperarea la bugetul local a unei parti din incasarile pierdute sau ne-realizate pe durata contractului de concesiune al Pietei Norilor. Este de neînteles de ce nu a fost denunțat un asemenea contract păgubos și a fost lăsat să curgă până la termen si de ce nu au fost sesizate Autoritatile competente.

De ce este important?

Locuitorii din Tineretului cer dezbatere publică pe tema demolării și modernizării Pieței Norilor. Este important ca autoritătile locale să asigure o alternativă cetătenilor și comercianților pe perioada demolării și modernizării Pieței Norilor.

București

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2019-08-14 13:39:43 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2019-08-14 08:30:16 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2019-08-13 21:37:59 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2019-07-31 14:42:49 +0300

S-a ajuns la 10 semnături