Skip to main content

Către: Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Herghelia Sâmbăta de Jos, Primăria comunei Voila, Consiliul Județean Brașov, Academia Română

Salvați Castelul Brukenthal de la ruină și prăbușire!

Salvați Castelul Brukenthal de la ruină și prăbușire!

A fost odată un castel…

Construit acum peste 250 de ani în cinstea împărătesei Maria Thereza și aflat acum în proprietatea Romsilva, Castelul Brukenthal din Sâmbăta de Jos - situat lângă herghelia de cai din rasa lipițan - este abandonat și neglijat, suferind din cauza umidității excesive și aflându-se în prag de prăbușire.

Castelul e catalogat, conform legii, ca monument arhitectural de cea mai mare importanță (grupa A), notat în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI BV-II-a-A-11810.

TRAGEM DECI UN MARE SEMNAL DE ALARMĂ PRIN CARE DEZAPROBĂM LĂSAREA LUI ÎN PARAGINĂ ȘI CEREM AUTORITĂȚILOR SOLUȚII URGENTE!

Indiferent dacă sunteți din Țara Făgărașului sau nu, vă rugăm să semnați cât mai mulți și să distribuiți această petiție, fiindcă voința noastră va conta!
Vom face tot ceea ce este posibil să punem presiune și să generăm dezbateri publice reale pentru rezolvarea urgentă și definitivă a acestui dezastru, deci pentru salvarea unei bucăți importante din patrimoniul local și naţional !

SOLICITĂM ferm autorităților să ia urgent toate măsurile necesare pentru restaurarea Castelului Brukenthal şi reintroducerea lui în circuitul public, în acord cu potențialul și semnificaţia excepționale pe care le are.

Lansăm deci un apel către TOATE autoritățile cărora le stă în putere să intervină : vă rugăm să colaborați și să găsiți soluția pentru a salva castelul fără întârziere. Așteptăm reacția promptă a instituțiilor responsabile, cu răspunsuri și aplicarea de măsuri concrete – conform legii privind protejarea monumentelor istorice (legea nr. 422/2001, cu modificările şi completările ulterioare).

Nu vom accepta ca problema să fie pasată de la o instituție la alta în vreme ce noi pierdem, pe zi ce trece, un monument istoric.

De ce este important?

Fără presiunea noastră nimic nu se va întâmpla! Nu putem lăsa un asemenea monument de patrimoniu local și național să moară! Cu toții avem și vom avea nevoie de el!

Castelul Brukenthal din Sâmbăta de Jos are potențialul să devină un pilon turistic al Țării Făgărașului, având în vedere caracteristicile sale : 35 de camere, cramă subterană, arhitectură și decorațiuni, plasament excelent (la poalele munților, lângă herghelia Sâmbăta de Jos și în imediata apropiere de drumul european E68/DN1).

Doar o renovare completă și o exploatare în beneficiul zonei va împlini acest potențial.

Și puțină istorie…
- Castelul a fost construit în perioada anilor 1750-1760 de către contele Jozef von Brukenthal (fratele lui Samuel Brukenthal – fondatorul Muzeului din Sibiu) in cinstea împărătesei Maria Thereza, care îi atribuise terenul în arendă.
- Este o construcție solidă, în stil baroc, cu ziduri de peste 1m grosime. Are 35 de camere decorate cu picturi și având parchet din lemn de stejar și sobe de ceramică aduse de la Viena. În urma unui incendiu de la inceputul secolului XX, castelul a suferit daune mari, care au dus în anul 1932 la primele lucrări de restaurare, din nefericire nespecializate. În consecință, multe dintre picturile de pe pereți au fost acoperite cu var, cum este cazul celebrei fresce din sala mare care înfățișa scene de vânătoare cu peisaje muntoase din zona Făgărașului (frescă atribuită de Emil Sigerius lui Anton Steinwald din Sibiu).
- Castelul a servit o perioadă drept sediu administrativ pentru Herghelia de cai lipițani în incinta căreia se află. Din 2002, aparține Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Acest monument, cu vechimea, istoria și arhitectura lui, face parte din patrimoniul nostru și nu poate fi lăsat pradă distrugerii. Orice semnătură contează pentru salvarea lui!

Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2017-09-26 20:24:04 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2017-09-08 20:22:29 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2017-09-06 15:56:47 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2017-09-06 12:05:55 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2017-09-06 09:21:14 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2017-09-05 23:21:14 +0300

S-a ajuns la 10 semnături