Skip to main content

Către: Ministrul Justitiei si Ministerul Public

Recalibrarea aparatelor Drugtest si simplificarea procedurii de urmarire penale

Stimați domni miniștri,

Acuzat de săvârșirea unei fapte pe care nu o cunoaște, de niște judecători cu care nu se întâlnește niciodată, conform unor legi despre care nimeni nu știe nimic, Kafka reda cu deplina luciditate angoasa obsesiei umane (Procesul – Kafka).
La fel de descumpănită m-am simțit și eu în urmă cu 5 luni, atunci când mi-a fost suspendat permisul de conducere, fără drept de circulație, fără ca eu sa fiu autoarea vreunei infracțiuni. Totul a pornit ca urmare a pozitivării testului Drugtest, la substanța THC, în urma unui control de rutină în trafic. Am procedat la efectuarea testului fără vreo reținere, având în vedere că nu consum astfel de substanțe. În momentul în care mi s-a comunicat rezultatul pozitiv al testului, deși eram contrariată față de acest rezultat, m-am bazat pe faptul că analizele de sânge și urină își vor spune cuvântul, iar astfel îmi va fi dovedită nevinovăția, care în acel moment a încetat sa fie prezumată, încasând în mod arbitrar, pedeapsa suspendării permisului, fără drept de circulație.
Primirea analizelor de sânge și de urină de la INML, mi-au dovedit nevinovăția, așa cum mă așteptam de la bun început, însă, până am primit rezultatul acestora, s-a scurs o perioadă de 5 luni, perioadă în care am fost privată de dreptul pe care l-am obținut în mod legal, de a utiliza permisul de conducere.
Pentru o persoană nevinovată, aceasta stare de expectativă a soluționării cauzei, reprezintă cu siguranță un abuz. Ca să nu mai vorbim de presiunea socială la care ești supus în urma cercetării penale, chiar nevinovat fiind. Astfel, vă rog să evaluați următoarele aspecte, prezentate mai jos:
1. Exista o statistică a erorilor transmise de aparatele Drugtest? Exista posibilitatea recalibrării acestora? Acest aspect este foarte important, având în vedere că în acest moment, testul Drugtest se pozitivează în același fel și atunci când este vorba despre administrarea de medicamente pe baza de Ibuprofen, dar și atunci când persoana în cauză s-a aflat în preajma unor persoane fumătoare (fumat pasiv), sau atunci când s-a consumat apă tonica (conținut de chinină). Este necesar, în legislația românească, stabilirea unui prag al concentrației de THC, pentru a putea departaja de la bun început, dacă e vorba despre o eroare a aparatului, sau, este într-adevăr vorba despre săvârșirea unei infracțiuni.
2. Se poate modifica procedura actuală, iar începerea Urmăririi Penale să se realizeze odată cu primirea rezultatelor analizelor pozitive, din partea INML? Acest aspect este iarăși, foarte important, pentru că, odată cu primirea analizelor negative, este nevoie de primirea Deciziei de clasare din partea procurorului care a instrumentat cazul, la propunerea organului de cercetare penală. Iar aici, din nou, este vorba despre scurgerea unei perioade îndelungate de timp, în care persoana nevinovată, nu beneficiază de dreptul său de a utiliza permisul de conducere.

3. Timpul de așteptare al rezultatelor analizelor de sânge și a celor de urină de la INML este de aproximativ 6-8 luni. În acest context, există posibilitatea implementării unei taxe de urgentare sau un protocol specific fiecărei situații în parte, pentru a reduce timpii de așteptare pentru o persoană nevinovată, însă fără posibilitatea utilizării permisului de conducere?

De ce este important?

Suspendarea permisului de conducere fără drept de circulație, fără a fi săvârșit o infracțiune, reprezintă un abuz! Dintr-o dată viața ta ia o nouă turnură, ești nevoit să găsești alternative în cazul în care serviciul tău depindea de permisul de conducere sau dacă familia se baza pe tine.
Apoi, chiar dacă există o dovadă a nevinovăției, și anume, prezența rezultatelor analizelor, de ce este nevoie ca organele de justiție sa rămână blocate în instrumentarea dosarului tău, deși acesta s-ar putea soluționa printr-o procedură simplificată?
Atunci când știi că statul își recunoaște o greșeală și încearcă sa o repare, în numele binelui colectiv, devii și tu, un simplu cetățean, mai tolerant și lupți cu drag pentru, atât de necesara, schimbare socială.

Categorie

Actualizări

2022-10-13 09:43:49 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2022-10-12 21:53:20 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2022-10-12 19:41:34 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2022-10-12 16:28:26 +0300

S-a ajuns la 10 semnături