Skip to main content

Către: Guvernul României, Ministerul Culturii

Cerem alocare bugetară pentru "Cumințenia Pământului"

Din păcate statul nu a considerat necesar să aloce fondurile necesare pentru a cumpăra Cumințenia Pământului. Încă nu s-a horătât câștigătorul licitației, noul proprietar.
„Negocierile pentru achiziția Cumințeniei Pământului au fost reluate la sfârșitul anului trecut, după ce proprietarii au fost spus că este prea mică suma de 5 milioane de euro la care evaluaseră opera de artă evualuatorii de la Ministerul Culturii.

”Nu sunt decât nişte faze premergătoare. În discuţia cu moştenitorii am picat de acord să existe o nouă evaluare de experţi, un expert numit de dumnealor, un expert numit de ministerul Culturii, astfel încât să ajungem pe o evaluare finală. La sfârşitul evaluării, statul va decide dacă îşi exercită sau nu dreptul de preempţiune”, declara fostul ministru al Culturii.”
Află mai multe aici - http://stiri.de-clic.ro/urmari-cumintenia-pamantului

Cerem alocare bugetară pentru "Cumințenia Pământului"

Domnule Prim-ministru, Sorin Grindeanu,
Domnule Ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu,

Anul 2016 a fost anul Brancuși. Cu toate acestea, Constantin Brâncuși este la un pas de a fi umilit (din nou), de această dată cu concursul cetățenilor români și al autorităților responsabile.

Deși inițiativa unei subscripții publice a fost laudabilă, până la data de 30 septembrie 2016 suma totală colectată a fost de 1.063.034 euro, neatingându-se suma necesară achiziției. Astfel, banii donați vor fi returnați până pe 31 decembrie 2017.

Haideți să transformăm acest eșec într-un succes. Vă solicităm să alocați sumele necesare achiziționării Cumințeniei Pământului și să ducem la bun sfârșit inițiativa.

De ce este important?

Așa cum cehii îl au pe Kafka, polonezii pe Chopin și sarbii pe Kursturica, așa și românii il au pe Brâncuși. Patrimoniul cultural se află la temelia identității unei națiuni, alături de gesturile pe care le facem pentru conservarea acestuia. Nu în discursuri patriotice răsuflate și nici în arborarea steagului în momentele festive.

Haideți să le oferim guvernanților posibilitatea de a fi parte a unui act istoric, cu reale implicații în mijlocul societății care și-a demonstrat sprijinul pentru achiziția Cumințeniei Pământului. Patrimoniul Național este de interes public și trebuie, ca stat, ca cetățeni, să ne străduim să îl protejăm și valorificăm.

----
Pentru cei care consideră ca preţul negociat de Guvern de 11 milioane de euro este un pret mare, vă reamintim că alte doua sculpturi ale lui Brâncuși au fost vândute în trecut la licitație cu 41,5 milioane $ (Madame LR - 2009), respectiv 33,4 milioane $ (Pasărea în Spațiu 2005).

Alte state, cum este Polonia, alocă sume considerabil mai mari (2 miliarde de euro) pentru achiziția de opere de artă, care altfel oricum erau accesibile publicului. Toate statele lumii fac eforturi considerabile pentru a-și recupera patrimoniul cultural. E cazul ca și România să ia exemplu și să se poziționeze ferm pentru Cultură, cumpărând opera unuia dintre cei mai mari artiști ai modernismului.

Haideți să cerem să fie incluse în bugetul Ministerului Culturii de anul viitor fondurile necesare pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, parte a patrimoniului cultural național!

România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie


Motivul semnării

  • Este imperios ca toate valorile culturale sa fie repatriate deoarece sunt parte a identitatii Romaniei. Fondurile sa fie luate de la cei ce au jefuit tara in ultimii27 de ani.
  • SPERÂND CĂ BANII FURAȚI DE POLITICIENI ȘI DE CEILALȚI BUGETARI INFRACTORI VOR FI RECUPERAȚI PUTEM CERE ACUM CA ACESTE CAPODOPERE ALE NEAMULUI NOSTRU SĂ RĂMÂNĂ ACASĂ .
  • Dacă nu noi, atunci cine să mai lupte pentru salvarea culturii NOASTRE naționale? Brâncuși e al nostru!

Actualizări

2017-01-13 22:27:07 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2017-01-06 22:07:57 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2017-01-01 20:40:04 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2016-12-30 11:13:27 +0200

S-a ajuns la 10 semnături