Skip to main content

Către: Doamna Presedinte al CECCAR

Petitie impotriva caietului de practica la disciplina Evaluarea afacerii/intreprinderii

 
Noi, semnatarii acestei petitii, va aducem la cunostinta nemultumirile  cu privire la mai multe aspecte  organizatorice ale desfasurarii stagiului. 
 
Prima nemultumire,  fiind si cea mai importanta, este incarcarea programului de stagiu anului III, semetrul II, cu intocmirea unui proiect la disciplina Evaluarea afacerii/intreprinderii. 
 
Conform fisei stagiarului pe care toti stagiarii ne-am asumat-o in momentul semnarii acesteia de fiecare dintre noi, este prezentata programa de studiu pentru fiecare disciplina in parte, cat si proiectele de intocmit, in semestru II al anului III de stagiu.  In aceasta fisa, la disciplina Evaluarea afacerii/intreprinderii NU EXISTA obligativitatea intocmirii proiectului.  Pe langa faptul ca mai avem deja doua proiecte de intocmit si  plus invatarea pentru a sustine examinarea  scrisa intr-un timp relativ foarte scurt, primim un email de clarificare, din cauza unei erori materiale,  ni se impune  a mai intocmi inca un proiect la disciplina Evaluarea afacerii/intreprinderi. 
 
Consideram ca, asa cum noi stagiarii, ne-am asumat respectarea conditiilor impuse de CECCAR atunci cand ne-am inscris  pentru a urma acest stagiu, asa si  CECCAR, in calitate de organism profesional sa isi asume aceasta "scăpare". 
 
Conform art.3, alin.3. din fisa stagiarului "Responsabilitațile si conduita stagiarului: (1) Stagiarul are obligația ca pe durata derularii stagiului sa respecte programul de pregatire teoretica si practica si sa execute activitațile in conformitate cu domeniile stabilite pentru pregatirea stagiarului. (2) Pentru participarea la evaluarea semestriala stagiarul are obligatia de a participa la toate intalnirile de stagiu, in cazuri justificate stagiarul poate absenta cel mult o data. (3) Pe durata stagiului, stagiarul trebuie sa respecte reglementarile CECCAR in vigoare. In cazul nerespectarii reglementarilor, CECCAR isi rezerva dreptul de a dispune masuri impotriva stagiarului. Sancțiunile vor fi stabilite la nivelul Direcției de specialitate din cadrul Sediului Central al CECCAR", se stabilesc  foarte  precis responsabilitatile si conduita stagiarului. Dar  oare responsabilitatile si conduita CECCAR nu sunt in aceeasi masura???  De ce in aceasta relatie profesionala bazata pe predictibilitate, incredere si experienta, in baza unui acord prealabil luat la cunostinta de ambele parti, doar o singura parte, noi stagiarii, au responsabilitati de respectat, iar cealalta parte nu??? 
 
Majoritatea  dintre noi, alegand sa urmam  acest stagiu, am facut-o tocmai pentru a ne  instrui si asimila cunostinte in stare sa ne apropie, cat de cat, de nivelul de intelegere al unui profesionist contabil, dupa trei ani de studiu si documentare in desfasurarea acestui stagiu, nicidecum nu dorim sa ramanem doar cu ideea de  supraaglomerarea  noastra cu intocmirea de proiecte. 
Ne  intrebam  care este, pana la urma, miza tuturor acestor  decizii de aglomerare? Ce anume este de dorit,  care sunt asteptarile profesorilor din partea celor ce vor fi primiti in randurile  expertilor contabili: ca acestia din urma sa inteleaga notiuni, fenomene, dinamica economica actuala, corelatii statice si elemente ale dinamicii lor relationale, sau expunerea si prezentarea  proiectelor  in fata examinatorilor, cu o fidelitate demna de aparatele moderne de inregistrare? 
 
De asemenea, va aducem la cunostinta, ca noi stagiarii in proportie de cel putin 95%  suntem persoane cu familii, cu copii, chiar unii dintre noi unici intretinatoari de familie si ABSOLUT toti avem un servici. Nu mai suntem studenti boboci intretinuti de parinti  pentru ca noi sa urmam cursurile unei facultati. Timpul de abia ne permite sa intocmim cele doua proiecte, daramite pe un al treilea. Stiati ca, o parte dintre noi, prima data  invatam doar  pentru examinarea scrisa si ulterior ne ocupam si de proiecte pe care le sustinem in reevaluari???  Consideram ca  dorinta noastra de a atinge  standardele  profesionale,  de a invata,  a profesa  aceasta meserie,  nu trebuie exploatata de catre CECCAR doar pentru a bifa niste activitati in curricula de invatamant. 
 
Important este cu  ce cunostinte ramanem la final de stagiu pentru a le aplica practic, nu cate proiecte am intocmit si la ce discipline. 
 
Poate,  de un mai mare si real ajutor ar fi sa  ne puna CECCAR la dispozitie la acele discipline care se preteaza, proiecte sau studii de caz, pentru ca ulterior atunci cand vom fi fi pe cont propriu ca si expert contabil,  sa le putem utiliza ca "ghid de bune practici - ASA DA". 
 
Schimbarea regulilor in timpul stagiului, de chiar CECCAR, organismul  care ne ghideaza si indruma profesional, nu denota credibilitate si incredere in randul stagiarilor. 

De ce este important?

 
Prin urmare, ca o concluzie va rugam a renunta la intocmirea caietului de practica aferent disciplinei Evaluarea afacerii/intreprinderii, deoarece nu este o cerinta viabila pentru noi cei aflati in anul III. Consideram ca prioritatea noastra principala in acest moment, este sa trecem cu bine peste ultima sesiune de evaluare din perioada octombrie-noiembrie 2024, ca ulterior sa ne focusam pentru pregatirea cat mai temeinica in vederea sustinerii examenului de aptitudini in 2025. 
 
Propunem ca solutie de compromis, pentru o mai buna asimilarea a cunostintelor acestei discipline Evaluarea afacerii/intreprinderii,  alocarea suplimentara a cel putin 2 intalniri care sa fie sustinute de dl. Profesor Radu Ciobanu, sau de dna. Profesor Sahlian Daniela. De ce solicitam acesti domni profesori??? Participarea  la cursurile sustinute de dansii  este efectiv din drag de cunoastere,  cu predare interactiva, comunicarea profesor-stagiar este maxima si care prin insusi caracterul lor onoreaza profesia de  profesionist contabil, profesor, lector  si nu numai. 

Categorie

Actualizări

2024-09-20 08:39:34 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2024-09-19 23:56:14 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2024-09-19 22:44:17 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2024-09-19 21:35:46 +0300

S-a ajuns la 10 semnături