Skip to main content

Către: Consiliul Local Suceava, Primarul Municipiului Suceava, Consiliul Județean Suceava, Poliția Animalelor Suceava

STOP uciderii câinilor din Adăpostul Public Suceava!

Domnule Primar și onorați consilieri,
Ca urmare a apariției în spațiul public a articolului din Ziar de Suceava, ”Primăria Suceava începe campania de eutanasiere a câinilor vagabonzi. Circa 20 de animale vor fi stârpite în fiecare lună” [1], vă solicităm să anulați ”Campania de eutanasiere” și să identificați soluții împreună cu Consiliul Județean Suceava, pentru a începe o campanie permanentă de sterilizare a câinilor fără stăpân.

Cu toții ne dorim să nu mai vedem câini pe străzi, pui abandonați, animale ucise pe șosele, aglomerarea adăpostului public, însă știți foarte bine că eutanasierea nu a fost niciodată o soluție ci doar un mod de a risipi banul public pe ”un sac fără fund”deoarece, neexistând campanii de sterilizare, înmulțirea animalelor fără stăpân se face într-un ritm mult mai rapid decât eutanasierea lor.
Noi, cei care ne dorim reducerea numărului de animale fără stăpân prin campanii permanente de sterilizare, educarea dar și constrângerea populației cu privire la obligativitatea sterilizării și stoparea abandonului, ne dorim și o gestionare corectă a banului public, de aceea avem câteva întrebări pentru domnul primar și consilierii locali:

1. Dacă primăria a încheiat contract pentru eutanasierea a 20 de câini pe lună iar pentru uciderea fiecărui câine va plăti 100 de lei , atunci când în adăpost nu vor mai fi nici câini bolnavi, nici agresivi, norma de câini eutanasiați va fi atinsă prin eutanasierea celorlați câini din adăpost și de pe stradă? Nu ați transformat totul într-o vânătoare de câini? Întâi plătiți pentru capturare și apoi plătiți pentru ucidere, sume imense din banul public.
2. Câte campanii de sterilizare ați inițiat, în ultimii doi ani, împreună cu asociația germană care administrează adăpostul, prin care să încurajați populația să sterilizeze animalele din curți, de pe străzi sau de langă blocuri?
3. Cu câte cabinete veterinare ați încheiat contracte pentru sterilizarea animalelor fără stăpân, în ultimii doi ani?
4. Câte campanii pentru încurajarea adopției a derulat Primăria, în spațiul public (presă, TV, rețele de socializare etc) în ultimii doi ani, sau măcar în acest an?
5. Care este rolul Asociației Memory of Tina e.V. (Tierheim Suceava), cu sediul central din Erfurt, înființată de Susanne Trautmann-Grübl și soțul ei Ralf Trautmann? Știm că asociația a reușit să ofere condiții mai bune pentru câinii din adăpost, că suportă o parte din cheltuielile din adăpost, din sponsorizări, însă nu a devenit deloc vizibilă prin campanii de sterilizare, de adopții sau pentru salvarea de la eutanasiere a animalelor pe care s-a angajat să le protejeze.

Domnule Președinte al Consiliului Județean Suceava,
- Știm că sunteți un vizionar pe termen lung și adeptul soluțiilor inteligente și a gestionării coerente a banului public, de aceea vă solicităm să vă implicați în gestionarea problemei câinilor fără stăpân la nivelul întregului județ, prin mobilizarea consiliilor locale în campanii de sterilizare care să conducă, pe termen lung, la diminuarea populației de câini abandonați și la o responsabilizare mai mare din partea cetățenilor.
- În proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului din 9 septembrie 2021, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân se stipulează faptul că ”implicarea activă a consiliilor judeţene, care dispun de fondurile necesare pentru a asigura campanii de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân de pe întregul teritoriu al judeţului, vizează interesul public general şi prevenirea apariţiei unor probleme de sănătate publică iar modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, constituie o situaţie de urgenţă extraordinară, a cărei aplicare nu poate fi întârziată”-de aceea vă solicităm să fiți unul din promotorii acestui program,
- Vă rugăm să vă afirmați public poziția cu privire la gestionarea problemei câinilor fără stăpân iar prin implicarea dumneavoastră, județul nostru să dea un exemplu de normalitate, de limitare a înmulțirii necontrolate a câinilor prin programe de sterilizare, pentru a nu încuraja abuzul, abandonul și violența asupra animalelor, deoarece este dovedit faptul că violența asupra animalelor naște violență și asupra oamenilor.

De ce este important?

Solicităm Consiliului Local al Municipiului Suceava și tuturor consiliilor locale din județ să respecte prevederile legale care le dau posibilitatea să gestioneze corect problema câinilor cu și fără stăpân:
În HG 1059/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, la Art. 41, se stipulează:
”(1)Consiliile locale pot subventiona total sau partial sterilizarea cainilor cu stapan ce apartin rasei comune sau a metisilor acestora aflati pe raza unitatii administrativ-teritoriale, prin concesionarea, in conditiile prevazute la art. 8, a operatiunilor de sterilizare catre unul sau mai multi medici veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii.
(2)Detinatorii de caini de rasa comuna sau metisi ai acestora care doresc sa beneficieze de subventionarea sterilizarii cainilor pe care ii detin depun o solicitare in acest sens la consiliile locale.
(3)Consiliile locale transmit persoanelor care au facut solicitarea potrivit alin. (2) adresa cabinetelor medicale veterinare de libera practica catre care s-a facut concesionarea sterilizarilor impreuna cu un bon de ordine cu numele si adresa detinatorului cainelui, care va fi parafat si semnat de medicul veterinar dupa efectuarea operatiei de sterilizare.”

Implicarea Poliției Animalelor din Suceava este la fel de importantă deoarece în sarcinile acesteia intră și următoarele atribuții:
- Propunerea de măsuri de îmbunătăţire ori completare a legislaţiei în domeniu, inclusiv adoptarea unor Hotărâri ale Consiliului Local;
- Desfăşurarea de campanii de informare a legislaţiei în domeniu, precum şi de sensibilizare a opiniei publice, derulând programe specifice domeniului protecţiei animalelor, inclusiv în cooperare cu alte instituţii de profil;
- Întocmirea şi supunerea aprobării Consiliului Local, a planului cadru vizând activitatea în domeniu, precum şi programul anual de prevenire a maltratării animalelor;
În acest sens, vă solicităm sprijinul în gestionarea corectă a problemei animalelor fără stăpân și să propuneți Consiliului Județean și Consiliului Local Suceava, inițierea de programe de sterilizare a acestora și de prevenire a maltratării acestora.

Propuneri concrete:
1. Încheierea unui parteneriat public-privat între Consiliul Județean Suceava, Consiliul Local Suceava și unul sau două cabinete veterinare din municipiul Suceava, în vederea derulării unor campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân,
2. Încheierea de parteneriate public-private între Consiliul Județean Suceava și cele mai importante localități, orașe și municipii din județul Suceava cu in cabinet veterinar din zonele respective, în vederea derulării unor campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân,
3. Înființarea unei pagini de facebook în limba română, pentru Adăpostul Public Suceava de către administratorul adăpostului, prin care se inițiază o comunicare permanentă cu membrii comunității, posibilitatea identificării și recuperării câinilor pierduți care ajung în adăpost, demararea de campanii online de adopție și de educare a populației în spiritul empatiei și al implicării în salvarea și protejarea animalelor etc,
4. Încurajarea persoanelor fizice sau juridice, ONG-uri sau instituții care doresc să confecționeze și să plaseze căsuțe pentru câinii și pisicile de pe lângă blocuri sau din curtea instituțiilor, pentru asigurarea unor condiții optime, pentru a putea îndura anotimpurile reci.
5. Demararea unor campanii de adopție prin atragerea de personalități locale care iubesc animalele și pot schimba în bine mentalitatea unei părți din populație (apariții TV, articole în presă, spot-uri publicitare etc) și încurajarea voluntariatului și a adopției prin simplificarea procedurilor.

Inițiatori:
Asociația Casa lui Patrocle,
Asociația Multicare Suceava

[1] https://www.ziardesuceava.ro/primaria-suceava-incepe-campania-de-eutanasiere-cainilor-vagabonzi-circa-20-de-animale-vor-fi-starpite-fiecare-luna

Cum va fi inmânată

Când vom ajunge la 10.000 de semnături, o vom depune în copie, cu semnături, la Primăria Municipiului Suceava și la Consiliul Județean Suceava. Cu cât vom strânge mai repede semnăturile cu atât sunt șanse să stopăm uciderea unor ființe nevinovate!

Linkuri

Actualizări

2021-09-25 14:21:34 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2021-09-23 23:34:18 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2021-09-23 18:39:27 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2021-09-23 16:14:36 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-09-23 14:57:21 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-09-23 13:55:59 +0300

S-a ajuns la 10 semnături