Skip to main content

Către: Guvernul României

NU mutați Ambasada României din Israel în Ierusalimul ocupat!

Solicităm Guvernului să revoce decizia de mutare a Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, având în vedere rezoluțiile Consilului de Securitate al ONU și consensul existent în cadrul Uniunii Europene, construcție politică din care țara noastră face parte.

O asemenea hotărâre este ilegală, conform dreptului internațional, această acțiune fiind una iresponsabilă, ce denotă, totodată, lipsa de viziune și consecvență a persoanelor ce au luat-o.

Politica Israelului față de populația indigenă palestiniană este una ce utilizează standardele duble, de tip Apartheid, aplicate diferit cetățenilor israelieni și palestinieni.

Apreciem că, dacă oficialii români nu sunt în putere să ia atitudine împotriva acestor practici, România trebuie să își mențină politica avută anterior, anume de soluționare pe baza rezoluțiilor ONU, de creare a două state, Israel și Palestina, de respectare a ambelor populații, atât cea colonizatoare cât și cea băștinașă, și să nu se angajeze în acțiuni favorizatoare unei părți, cu atât mai mult cu cât deciziile puterii ocupante, Israelul, încalcă Carta Drepturilor Omului și rezoluțiile Organizației Națiunilor Unite.

Păstrarea poziției de imparțialitate avută până în prezent, reprezintă minimul de moralitate de la care niciun guvern nu ar trebui să abdice.

De ce este important?

Inițiativa Guvernului, de mutare a Ambasadei României din Israel la Ierusalim, oraș aflat sub ocupația israeliană, poate reprezenta, eventual, cel mult, începutul unui proces de evaluare în materie, dar care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părți.

Există o serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU și ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abțină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim și să intensifice eforturile internaționale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare și justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional.

Ținând cont de toate aceste aspecte, factorii guvernamentali și politici trebuie sa aibă responsabilitate și discernământ în ceea ce privește deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români din țară și diaspora.

Categorie

Actualizări

2018-04-22 23:30:54 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2018-04-21 18:54:01 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2018-04-21 15:37:40 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2018-04-21 14:41:52 +0300

S-a ajuns la 10 semnături