Skip to main content

Către: Parlamentul României, Guvernul României, Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ”Management integrat al deșeurilor în județul Dâmbovița”

Nu măriți taxa pe gunoi, nu ne sancționați pentru că reciclăm!

Sub pretextul reciclării selective, s-a mărit taxa pe gunoi.

Logica reciclării selective este ca anumite materiale (sticlă, metal, plastic, hârtie) să fie colectate separat pentru a putea fi prelucrate mai ușor în vederea reutilizării și bineînțeles, să nu mai ajungă la groapa de gunoi.

Cei care colectează aceste materiale le vând firmelor care se ocupă cu prelucrarea lor sau le prelucrează ei dacă au propriile utilaje.
Chiar și gunoiul vegetal se folosește drept combustibil în instalații care produc căldură, apă caldă sau abur, ori unele materiale rezultate din demolări cum ar fi betonul, se macină și se folosește în construcția de drumuri.
Oricum ar fi, cineva plătește acest gunoi reciclabil pe care îl folosește pentru a produce și vinde ceva.

Acum, pentru aceeași cantitate, făcând o muncă în plus (selectarea în gospodărie a gunoiului), ni se cere să plătim mai mult. Care este logica?
De ce trebuie să plătim o operație pe care tot noi o facem și în urma căreia firma colectoare obține un beneficiu?
Nu acoperă banii obținuți de firmă din vânzarea gunoiului și din diminuarea sumei plătite gropii de gunoi (pentru că duce acolo mai puțin gunoi nereciclabil), eventualele cheltuieli în plus pentru colectare selectivă?

Nu este corect să mai și plătim propria muncă.
Aceasta este ca o sancțiune pe care ne-o aplicați pentru că suntem buni cetățeni și participăm la efortul colectiv de diminuare a efectelor poluării.
Acoperiți costurile de la cei care obțin profit din materialele reciclate, nu de la cei care vi le oferă gratis!

De ce este important?

Nu prin ”sancționarea” oamenilor cu taxe mai mari, se încurajează reciclarea și implicit efortul comun pentru diminuarea poluării.
Este foarte important ca autoritățile să gasească soluții corecte, nu doar sa creasca taxe și impozite.
În cazul acesta soluția este să folosească banii obținuți din vânzarea gunoiului selectat (sticlă, metal, plastic, hârtie, etc.)

Actualizări

2022-03-05 11:11:21 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2022-01-29 08:30:49 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2022-01-28 15:28:46 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2022-01-27 17:19:43 +0200

S-a ajuns la 10 semnături