Către: Ministerul Sănătății, DSP, ANPC, Ministerul Educației
Limitarea caloriilor din farfuriile restaurantelor
Doresc ca absolut tot ce se servește într-un restaurant sa fie împărțit pe menu pe momente ale zile: Mic dejun, prânz și cină iar mâncarea servită să fie calculată ca număr de calorii pentru aportul necesar unui om normal femeie/bărbat/copil (cine vrea porții în plus,să plătească cu bani și cu sănătatea lui). Astfel, se elimină și resipa alimentară și sunt ținute sub control porțiile și calitatea mâncărurilor vândute și servite oamenilor în menu la restaurant, iar prețul va fi unul corect, conform cu cantitatea de calorii necesară unui fel, care să acopere necesarul).
De ce este important?
Asta se traduce "n "Sănătate pe termen lung". Am ajuns în punctul în care trăim doar pentru moment: să fie mult, să fie bun, să fie gustos și eventual și foarte ieftin. Farfuriile în restaurante dau pe afara de cantitate și număr de calorii (de calitatea materiei prime nici nu mai vorbim...dar prea puțini se întreabă sau doresc să știe ce ingrediente s-au folosit și de unde provin!); nu există verificare și control al fiecărui produs din farfurie! Iar treaba cu "numarul de E-uri folosite" și "numarul total de calorii" să fie scris în menu este degeaba și doar ca să fie! Asta trebuie să se schimbe! Dacă vrem sănătate pe termen lung pentru noi și generațiile următoare. Pentru că implică și educația din farfurie pe care tare mult mi-aș dori să existe în școli (cred ca nicio școală publică în România la acest moment, nu are un nutriționist care să le vorbească despre "hrană " copiilor în școli).