Skip to main content

Către: Ministerul Agriculturii si ANSVSA

Interzicerea exportului de oi vii

Cerem inlocuirea exportului de animale vii cu exportul de carne așa cum este mai avantajos de altfel, conform studiului Animals International, pus la dispoziția ministerului spre atenta analiza.

De ce este important?

Temperaturi extreme
Legislația Uniunii Europene interzice, din motive de bunăstare a animalelor, transportul lor atunci când sunt prognozate temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Sub incidența legislației europene intră și perioada de transport a animalelor, după ce acestea au părăsit continentul, până în momentul în care au ajuns în țara-destinație. Aceste prevederi legale sunt încălcate cu nonșalanță.

Țările în care România exportă majoritatea animalelor au parte de temperaturi extreme pe tot parcursul verii. Golful Persic este cunoscut drept zona cu cele mai fierbinți veri de pe planetă, cu temperaturi ce ajung la 56 de grade la umbră.

Boli și accidente
Condițiile de supraaglomerare, laolaltă cu mizeria, constituie un mediu propice pentru transmiterea diferitelor boli de la un animal la altul. O problemă des întâlnită este conjunctivita, caracterizată prin înroșirea ochilor. Un risc semnificativ mai mare îl prezintă salmoneloza, infecție bacteriană gravă, care se transmite inclusiv la om prin consumul produselor de origine animală contaminate.

Mortalitate foarte ridicată
Având în vedere aceste aspecte, este lesne de înțeles că multe dintre animale nu vor mai ajunge la destinație. În camioanele și pe vapoarele de transport, mortalitatea datorată temperaturii, bolilor, accidentelor, înfometării este una extrem de ridicată.

Ucidere prin metode extrem de dureroase
Odată ce nava sau camionul ajunge la destinație, animalele care au supraviețuit drumului sunt descărcate cu brutalitate și vândute pentru a fi consumate de oameni. Ele sunt ucise cu brutalitate, de multe ori chiar în stradă, fiind târâte și lovite înainte de a li se tăia gâtul cât sunt încă pe deplin conștiente.

Bun pentru economie?
Nici măcar argumentele de ordin economic în favoarea exportului, emise de cei care văd animalele doar prin prisma valorii lor financiare, nu stau în picioare. Singurele care au ceva de câștigat de pe urma acestui tip de comerț sunt companiile exportatoare, deja foarte bogate și puternice.

Animalele sunt vândute de fermierii din România la prețuri de nimic (100-200 lei), iar în Orientul Mijlociu sunt revândute la sume de până la 5 ori mai mari. Profitul este, bineînțeles, al firmelor de comerț.

România pierde astfel și locuri de muncă în sectorul care se ocupă cu uciderea animalelor și prelucrarea cărnii lor, și valoarea adăugată, care ar putea fi pusă în cazul exportării cărnii procesate.

Actualizări

2021-10-09 04:20:45 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-05-06 00:10:22 +0300

S-a ajuns la 10 semnături