Skip to main content

Către: Românii de pretutindeni

In solidaritate cu #BlackLivesMatter

In solidaritate cu #BlackLivesMatter

Noi, semnatarii acestei petiții, suntem solidari cu cetățenii de culoare ai Statelor Unite ale Americii, cu cetățenii de culoare din toată lumea și cu populațiile indigene, ca o recunoaștere a mișcării stârnite de moartea celor doi americani, George Floyd și Breonna Taylor, în SUA.

În ultimele săptămâni, această mișcare a declanșat flacăra rezistenței pe tot mapamondul și ne determină să fim activi și hotărâți și în România, pentru susținerea eliberării colective a tuturor celor discriminați: a persoanelor de culoare de pe tot globul și de la noi din țară, a celor care se luptă cu discriminarea sistemică, a inechității economice și a celor care sunt agresați fizic.

Ne asumăm să susținem campania pentru libertatea și egalitatea persoanelor de culoare. Nimeni nu trăiește liber până când nu trăim cu toții liber.

#BlackLivesMatter

De ce este important?

Peste tot în lume, persoanele de culoare au fost supuse stăpânirii coloniale, au trecut prin atrocitățile transporturilor transatlantice de sclavi și au resimțit efectele culturii supremației albilor. Capitalismul și imensa bogăție a emisferei nordice sunt cladite pe robie, colonialism și prădarea teritoriilor oamenilor de culoare din Africa și ale indigenilor, de către omul alb. Situația în care se află persoanele de culoare și indigenii de pe tot globul trebuie plasată în contextul istoric adecvat.
Revoltele la firul ierbii au apărut pe toate continentele, de la Tokyo la Toronto. Forța acestora demonstrează cât de sătule sunt comunitățile respective de rasism și opresiune. Protestatarii revendică drepturile persoanelor de culoare la viață și prosperitate, nu cer doar încetarea violenței și a suferinței îndreptate spre aceste persoane. Dorim angajamentul societății pentru trecerea de la o viziune globală centrată pe violență și în jurul supremației oamenilor albi, la o viziune clădită pe echitate și dreptate.
În aceste momente istorice este de datoria noastră - cu atât mai mult a persoanelor care nu sunt discriminate - să susținem activ apărarea persoanelor de culoare și a indigenilor, să cerem încetarea abuzurilor poliției sau a altor instituții de stat, precum și a ”supremației albe”. Trebuie să punem bazele unei noi orânduiri mondiale în care persoanele de culoare să trăiască liber și cu adevărat egal.
Deși experiența și lupta pentru libertate de pe mapamond variază la fel cum fiecare persoană de culoare diferă de următoarea, noi suntem solidari cu Mișcarea Black Lives Matter și cerem liderilor aleși de pe tot globul să pună stop discriminării persoanelor de culoare.

Petiția este inițiată în parteneriat cu:
https://www.wemove.eu/sites/wemove.eu/files/open_network_image.png
https://www.wemove.eu/sites/wemove.eu/files/moveon_image.png

Actualizări

2020-06-17 18:08:13 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2020-06-16 10:08:41 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2020-06-15 21:31:08 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-06-15 13:40:24 +0300

S-a ajuns la 10 semnături