Skip to main content

Către: Ministerul Mediului/Ministerul Energiei

Gata cu Carbunele in Romania!

Planeta si odata cu ea chiar viitorul umanitatii se afla in momentul acesta in pericol. Ultimul studiu al cercetatorilor de la Natiunile Unite, supranumit chiar "Cod Rosu pentru umanitate", ne spune clar ca daca nu are loc rapid, adica in urmatorii cativa ani, o reducere semnificativa a poluarii globale, o sa ajungem intr-un punct din care nu o sa ne mai putem intoarce. Asta ma aduce azi aici. 

Global, poluarea rezultata din productia de energie este cel mai mare contribuitor al emisiilor de gaze din atmosfera care duce la schimbarile climatice. De aceea vreau sa incepem de aici. Romania isi produce energie din mai multe surse, printre care si din carbune. Aceasta sursa de energie absolut murdara, emite pe unitate de energie rezultata, cea mai mare cantitate de gaze nocive pentru mediu si oameni dintre toate celalalte surse de energie care sunt in uz la momentul actual. Undeva la o treime mai mult decat energia din petrol si aproape dublu decat energia din gaze naturale, aici comparand doar cu alti combustibili fosili murdari. Daca faci comparatia cu productia de energie din surse regenerabile, singurele care ar trebui sa mai aiba parte de finantare si consideratie pentru viitor, carbunele emite de aproape o suta cinci zeci de ori mai multe gaze nocive in atmosfera decat energia solara sau cea eoliana. 

De ce mai folosim energie din carbune in contextul acesta? Moral vorbind clar nu are sens. Daca vorbim despre o problema economica, un calcul rapid pe coltul mesei ar spune ca nici asa nu are sens. Productia de energie din carbune, excluzand costurile de rulaj si exploatare a carbunelui, dezvolta niste costuri enorme din cauza emisiilor exagerate emanate. Practic ajungi sa platesti ca sa poti polua si exact asta face statul Roman. Luand doar costul acesta in calcul, cost care apropo a fost pana recent de cateva sute de milioane de Euro pe an, si folosind fondurile acestea pentru a investi intr-un proiect de ferma eoliana care sa inlocuiasca capacitatea curenta de energie creata din carbune, ai afla ca acesta s-ar plati singur undeva intre aproximativ 5 si 10 ani. Sa nu mai vorbim de faptul ca acesti bani, in loc sa vina cel mai probabil din taxele contribuabillior ar putea veni, macar in parte de la Uniunea Europeana. Si chiar daca nu ar pica acesti bani din cer, pare la mintea cocosului ca nu are absolut nici o logica sa mai cheltuim bani publici pe ceva care omoara si afecteaza negativ exact aceeasi oameni care sustin acest cost. Zeci de mii de oameni mor in Romania in fiecare an dintr-o cauza legata direct de poluare, un numar mult mai ridicat decat in multe alte tari din Europa. 

Ce vreau? E simplu. Vreau ca guvernul Romaniei sa interzica arderea si exploatarea carbunelui imediat. Mai vreau si ca deficitul de energie creat sa fie inlocuit de o capacitate eoliana sau solara, nu de gaze naturale sau alte surse de energie din combustibili fosili care va fi sigur pivotul convenient si lenes care va fi propus. Nu vreau ca acest deficit sa fie inlocuit nici de alte pseudo-energii curate cum ar fi biomasa sau energia nucleara. Gata cu scuzele, scurtaturile si cu lipsa de ambitie. E ceasul al 12-lea in lupta impotriva distrugerii planetei si la bataie este chiar existenta noastra ca popor si chiar ca specie.

De ce este important?

Incalzirea globala este o problema care ne afecteaza deja si ne va afecta devastator in anii care vin pe absolut toti oamenii de pe planeta aceasta. Arderea de carbune este de departe cel mai nociv mod de a produce energie, proces care are alternative, si care genereaza o mare parte din gazele care produc aceasta distrugere a mediului natural. Nu conteaza cine esti, unde locuiesti sau cati bani ai, cu totii vom simti efectele acestea, si chiar le simtim deja. Da, chiar si aici in Romania. De la arderea padurilor prin focuri salbatice, la desertificarea zonei de sud si canicule frecvente cu temperaturi peste limitele umane in toata tara. Vom fi martori la disparitia anumitor specii de animale, soluri infertile si dezastre naturale care vor aduce victime, daune si situatii de neimaginat. Aceste schimbari au inceput deja si vor continua cu o severitate tot mai ridicata.

Acestea nu sunt scenarii SF, ci stiinta si certitudine. O mostenire macabra pe care am lasa-o generatilor urmatoare. Si pana la urma de ce? Din ignoranta si lipsa de ambitie? Vestea buna e ca intelegem care sunt factorii care duc la aceste efecte devastatoare, si mai important, faptul ca inca nu e prea tarziu sa evitam cele mai grave scenarii daca facem ceva in urmatorii 5 pana la 10 ani. Pentru aceasta schimbare avem nevoie de vointa colectiva, politica competenta si cooperarea internationala.

Facand niste schimbari ambitioase si de viitor, Romania ar putea iesi chiar lidera Europeana a unei miscari incredibil de pozitive. De ce sa inceapa totul cu noi? Pentru ca putem, Romania avand capacitatea de a-si crea propria energie in totalitate si in acelasi timp are un potential ridicat pentru energie regenerabla, in special cea eoliana. Atunci de ce sa nu incepem cu cea mai murdara sursa de energie care exista, cea din arderea carbunelui fosil? In contextul in care facturile de la energie cresc necontrolat ca rezultat direct al pietei internationale de energie, si mai ales cea a resurselor fosile murdare, pare mai relevant ca niciodata ca Romania sa-si produca propria energie. Energie care poate si trebuie sa fie curata si de viitor. E o alegere mai mult decat logica si normala. Semneaza aceasta petitie si ajuta la crearea unui viitor umplut de speranta, pentru planeta, pentru tara, pentru noi si copiii nostri. Hai sa spunem Gata cu Carbunele in Romania!

Actualizări

2022-02-23 15:47:59 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2022-02-22 21:28:36 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2022-02-22 19:31:05 +0200

S-a ajuns la 10 semnături