Skip to main content

Către: Primaria Satu Mare

Ecologizare și estetizare a lacului din parcul „Grădina Romei - Kossuth Kert”

Solicităm modernizarea ecologică și estetică a lacului din parcul „Grădina Romei - Kossuth Kert” și popularea acestuia cu păsări de apă.

De ce este important?

Parcul „Grădina Romei” este cel mai impozant parc din municipiul Satu Mare. Dragi îmi erau duminicile, când tata ne ducea să ne plimbăm cu trenulețul. Dragi îmi sunt și zilele când îmi duc propriii copii acolo. Cel mai mult ne place să privimbroscuțele cum sar în apă.

Parcul are o frumusețe aparte, a fost conceput cu mai bine de 120 de ani în urmă, ca grădină botanică, un parc dendrologic. Acum, are nevoie de modernizări, pentrua-l face contemporan și ecologic.

Pentru întreținerea lacului, se folosește foarte multă apă curată. Periodic, se goleșteparțial și se completează cu apă proaspătă, altfel se formează alge filamentare, care, pe lângă că sunt inestetice, emană un miros urât. Acest procedeu este costisitor, dar și irosește o resursă vitală, apă curată.Este necesar să implementăm soluții tehnologice noi: construirea unui ecosistem încare apa să se filtreze natural, cu plante acvatice frumoase. Un ecosistem cu plante și animale, cum este lacul de la grădina zoologică din Timișoara, format din nuferi,pești colorați și broaște țestoase, sau prin popularea lacului cu rațe, gâște și lebede, precum sunt lacurile din parcurile londoneze, concepute să imite natura.Iar în apropiere se poate organiza un chioșc cu animale mici, precum iepuri și hamsteri, pe care copiii îi pot hrăni sau mângâia.

Pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este necesar să fie o diversificare a spațiilor de agrement din oraș, nu este îndeajuns să avem spații de joacă pentru copii, dar care, toate, arată la fel.

Beneficiile acestui proiect:
- economisim apă;
- lacul devine ecologic, „verde”;
- crește valoarea de obiectiv turistic și de agrement a parcului – și dau exemplu lacul cu nuferi de la Băile Felix sau pe cel cu pești colorați din BaiaMare;
- crește valoarea academică a parcului, pe lângă valoarea dendrologică (studierea arborilor) actuală se adaugă valoarea limnologică (studierea lacurilor cu apă dulce) și valoarea ornitologică (studierea păsărilor).
- scade costul cu întreținerea lacului, deoarece va fi un ecosistem;
- un obiectiv recreativ nou pentru cei foarte mici, care pot hrăni pești, broaște țestoase sau păsări;
- creșterea calității peisagistic-ambientale a zonei;
- surplusul de animale care rezultă din înmulțirea lor se poate valorifica sau dona către centrele de asistență socială.

Satu Mare, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2021-06-02 12:07:29 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2021-05-30 17:59:37 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-05-30 00:31:51 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2021-05-29 20:24:13 +0300

S-a ajuns la 10 semnături