Skip to main content

Către: Parlamentul Romaniei

Dreptul la liniște

Dreptul la liniște: solicităm modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice
Cerințe care trebuie luate în considerare la modificarea Legii 61/1991

1. Avizele pentru funcționarea locațiilor unde se realizează evenimente trebuie acordate numai dacă locația este astfel amenajată încât decibelii măsurați imediat lângă locație să nu depășească limita legală admisă. Proprietarii locațiilor deja existente care nu îndeplinesc această condiție trebuie să amenajeze locațiile (instalarea de panouri fonice, uși rotative etc.) astfel încât să îndeplinească normativele legale. Toate locațiile trebuie amenajate corespunzător pentru a se minimaliza propagarea sunetelor de joasă frecvență în afara incintei. 
2. Interzicerea organizării de evenimente pe terase deschise sau în spații deschise. Pe terase se va permite numai muzică de ambient iar măsurarea decibelilor se va face în imediata vecinătate a locației și trebuie să fie în limita legal admisă, atât ziua cât și noaptea. Este fundamental greșită măsurarea decibelilor la locația unui reclamant care se găsește de exemplu la 1 Km distanță de sursa de zgomot! 
3. Interzicerea petrecerilor cu muzică organizate de persoane fizice în spații deschise (curți, străzi), atât ziua cât și noaptea. Se va admite în timpul zilei, până la ora 22 numai muzica de ambient, care să nu se audă în casele vecine. Noaptea trebuie să fie liniște! 
4. În cazul persoanelor fizice care fac petreceri în garsoniere, apartamente sau case, legea trebuie sa specifice faptul că muzica și galăgia produsă de oameni nu are voie să se audă deloc la vecini!
5. Echipajele de poliție trebuie să aibă dreptul și obligația de a opri muzica în cazul în care cei somați și amendați nu se conformează. Echipajele de poliție trebuie să aibă dreptul de a confisca aparatura până la plata amenzii, când aparatura se restituie. Confiscarea aparaturii trebuie realizată la a doua intervenție la locația reclamată! Este o anomalie să trebuiască să dai mai multe telefoane la poliție, de exemplu până la orele 3-4 dimineața. Aceasta este cea mai importantă cerere legislativă, idea de bază este să se obțină liniștea de care oamenii au nevoie în timp util, nu numai să se aplice amenzi!
6. Echipajele de poliție trebuie să dețină aparatura necesară pentru măsurarea decibelilor (audiometru) pentru a putea măsura decibelii pe loc, la intervenție, în imediata vecinătate a locației unde se realizează evenimentul.
7. Interzicerea instalării în mașini a boxelor de tip woofer care emit sunete puternice de joasă frecvență. 

De ce este important?

Agenția Europeană de Mediu consideră că poluarea fonică este o problemă majoră de sănătate a mediului în Europa, cu impact major asupra sănătății oamenilor. Organizația Mondială a Sănătății subliniază faptul că poluarea sonoră dăunează grav sănătății umane și interferează cu activitățile zilnice ale oamenilor la școală, la serviciu, acasă și în timpul liber. De asemenea, poate perturba somnul, poate provoca boli cardiovasculare și psihofiziologice, poate reduce performanța și poate provoca reacții de enervare și schimbări în comportamentul social. În mod deosebit, perturbarea somnului are efectele negative cele mai severe asupra sănătății umane și asupra activității oamenilor, aceste aspecte fiind foarte bine documentate . 
Deosebit de deranjante și de dăunătoare asupra calității somnului și sănătății umane sunt sunetele de frecvență joasă (High Intensity Low Frequency (HI/LF) sound) cum sunt și cele produse de boxele de tip bass. În anul 2000 Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut sunetele de frecvență joasă ca fiind o problemă majoră de mediu cu efecte severe asupra sănătății umane. Acest tip de sunete se propagă pe distanțe mari și penetrează geamurile și pereții locuințelor cu o atenuare foarte mică, de aceea gradul de expunere a oamenilor la aceste sunete este foarte mare .
Perturbarea fonică în societatea umană se manifestă permanent, în grade diferite de severitate, existând surse de poluare fonică care nu pot fi evitate. Astfel, zgomotul traficului rutier, feroviar, aerian, zgomotul produs de utilajele de lucru și de diferite feluri de aparatură etc., nu pot fi evitate iar oamenii sunt nevoiți să le suporte. Este foarte important ca societatea umană să reducă numărul surselor de poluare fonică și intensitatea acestora, nu să adauge surse de poluare fonică, care nu sunt obligatorii de suportat, la cele existente. 
O sursă de poluare fonică suplimentară foarte deranjantă și des reclamată, tot mai frecventă în ultimii ani, este reprezentată de muzica tare produsă la organizarea de evenimente de boxele de tip bass. Deseori muzica se aude din locațiile respective în tot cartierul sau chiar în mai multe cartiere ale orașelor, în casele oamenilor, ceea ce este o aberație atât din punct de vedere legal cât și etic, fiind deosebit de deranjantă atât ziua, dar mai ales noaptea. Oamenii care vin acasă de la serviciu, unii dintre ei lucrând în schimburi, vor să se odihnească, dar uneori au surpriza neplăcută de a auzii bubuitul ritmic al bașilor, care deseori ține până dimineața, când trebuie din nou să meargă la muncă. Aceeași problemă există și în cazul petrecerilor realizate de vecini, în blocuri de locuințe sau la case. De asemenea, boxele de tip woofer instalate în mașini pot genera emisii sonore care sunt o tortură pentru pietonii din zona respectivă și pentru cei care au locuințele lângă șosele.
Legislația trebuie în așa fel formulată/abdatată încât să asigure dreptul oamenilor de a avea liniște în curțile și locuințele lor, atât ziua cât și noaptea!
 
Problema 1. 
Eu nu vreau sa îți ascult muzica muzica
Este afirmația simplă și de bun simț pe care a făcut-o o persoană la semnarea unei petiții. 
 
Referitor la firmele care organizează evenimente, pe vremea comunismului au fost construite diferite intreprinderi și fabrici, unele fiind în cartiere de locuit. Majoritatea acestora sunt acum dezafectate, multe dintre ele fiind cumpărate și transformate în locații pentru realizarea de evenimente. De asemenea, după revoluție, numeroase baruri, terase, corturi pentru realizarea de evenimente, terenuri de sport etc. au fost deschise în cartiere de locuit sau în apropierea zonelor locuite. Astfel, la evenimentele care se desfășoară, muzica și bubuitul bașilor se aude în tot cartierul sau în mai multe cartiere. În mod deosebit deranjează și reprezintă o aberație absolută, evenimentele organizate pe terase deschise, mai ales în timpul nopții
În ceea ce privește persoanele fizice, una dintre problemele care țin de civilizație și de bun simț în Romania este reprezentată de atitudinea de genul “la mine acasă fac ce vreau” a unora. Este fundamental greșit! Oamenii trebuie să înțeleagă că libertatea unei persoane se termină în momentul în care îngrădește libertatea altei persoane. Cu alte cuvinte, la tine acasă faci ce vrei câtă vreme nu deranjezi alte persoane. Legea trebuie să sprijine acest fapt! Au fost situații când oamenii și-au vândut locuințele pentru că au fost stresați timp îndelungat de vecini gălăgioși (a se vedea problemele din centrul orașului Timișoara). 
 
Problema 2. În legislație sunetele de frecvență joasă cum sunt cele produse de boxele de tip bass trebuie tratate separat. 
În ceea ce privește sunetele de frecvență joasă produsă de boxele de tip bass, măsurarea lor cu audiometru nu este relevantă, aceste sunete nu sunt percepute de aparatură ca fiind peste limita legal admisă, dar se aud în case având o capacitate foarte mare de penetrare. De aceea legislația trebuie să abordeze diferit acest tip de sunete. Locațiile unde se organizează evenimente trebuie amenajate în așa fel încât bașii să nu se audă în afara locației! Aceeași reglementare trebuie impusă persoanelor fizice care asculta muzică acasă sau în mașină. Trăim într-o societate în care bubuitul bașilor a devenit aproape omniprezent, deranjează și nu este normal să tolerăm acest fapt! 
 
Problema 3. Drepturile și obligațiile echipajelor de poliție.
 
Nu avem ce să facem, nu avem cum să le oprim muzica
Am un echipaj acolo și nu au ce să facă, evenimentul este autorizat de primărie
Ce vreți să facem doamnă, să le oprim muzica?”
 
Acestea sunt câteva dintre răspunsurile primite noaptea când a fost sesizată poliția, iar muzica se auzea în casele oamenilor. Este evident faptul că legislația actuală nu este eficientă, este superficială și nu poate asigura liniștea cetățenilor. Astfel Legea 61/1991 permite echipajelor de poliție să aplice amenzi pentru tulburarea liniștii publice, dar deseori după aplicarea amenzii muzica se aude în continuare iar echipajele de poliție nu au dreptul de a intervenii și oprii muzica. De asemenea, echipajele de poliție nu dețin aparatura necesară pentru măsurarea decibelilor fiind necesară dotarea cu această aparatură. 
România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Actualizări

2024-09-30 12:31:04 +0300

S-a ajuns la 10 semnături