Skip to main content

Către: Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland și Lidl

Dă și tu o mână de ajutor Comerțului Echitabil

Cerem ca în magazinele voastre:

Fairtrade să fie disponibil! Vrem să existe fructe tropicale certificate Fairtrade în fiecare magazin, din întreaga țară și în fiecare zi.

Fairtrade să fie vizibil! Vrem să vedem fructele tropicale certificate Fairtrade prezentate atrăgător, atât pe rafturile magazinelor, cât și în reclame. Logoul Fairtrade ar trebui să apară pe rafturi și în materiale de informare, fiind prezentat pe scurt conceptul.

Fairtrade să fie transparent! Vrem să vedem că Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland și Lidl, ca parte a angajamentului lor social, își definesc obiectivele și indicatorii de vânzare, care sunt publicați ulterior în raportul lor CSR anual sau în alte documente similare.

Creșterea vânzării de produse certificate Fairtrade este în concordanță cu principiile Auchan, Billa, Carrefour, Kaufland și Lidl, ce includ vânzarea responsabilă și reducerea impactului asupra mediului, valori susținute și garantate de certificarea Fairtrade.

Dorim ca pe termen lung, fiecare dintre voi să își asume plata unui preț corect către toți furnizorii voștri, și astfel să le permiteți în continuare acestora să aibă o producție sustenabilă atât social, economic, cât și în ceea ce privește mediul înconjurător.

Cu stimă,
[numele tău]

De ce este important?

Comerț liber, dar pentru cine?

UE operează sub mantra comerțului liber, care presupune negocierea acordurilor de liber schimb cu țări din întreaga lume. Însă realitatea de pe teren nu presupune nici libertate, nici echitate.

Impulsionate să obțină profituri cât mai mari, supermarketurile abuzează de influența și de puterea de cumpărare pe care o au pentru a obține produsele la cele mai mici prețuri. Și au făcut-o de ani de zile. În Europa, dovezile sunt clare și din ce în ce mai multe. Comitetul Economic și Social European a lansat în ianuarie 2013 un raport dur privind această situație, solicitând acțiuni urgente, intutlat „Stadiul actual al relațiilor comerciale dintre furnizorii de alimente și sectorul mare al comerțului cu amănuntul" (orig. „The current state of commercial relations between food suppliers and the large retail sector”)

Practicile supermarketurilor pot avea consecințe dintre cele mai nefaste:

• Salariile sunt prea mici pentru a un trai decent - Cu o putere de negociere mică sau inexistentă, pe o piață dominată doar de câțiva cumpărători, furnizorii și fermierii sunt forțați să accepte prețuri mici pentru produsele și munca lor.

• Drepturile muncitorilor nu sunt respectate - Pentru lucrătorii din țările în curs de dezvoltare și a micilor producători de produse proaspete cum ar fi banane, kiwi și ananașii, situația este gravă. Există dovezi ale suprimării drepturilor muncii, a orelor suplimentare forțate și a locurilor de muncă nesigure.

• Daune aduse mediului înconjurător – Imboldul supermarketurilor de a satisface, și de a îndemna la (supra)consum, creează premisele pentru producții care dăunează mediului înconjurător.

• Consumatorii nu o duc mai bine - Furnizorii mai mici și specializați nu pot satisface volumele și cerințele de preț sau de calitate ale supermarketurilor. Comercianți mai mici nu pot concura cu prețurile scăzute din supermarketuri, ceea ce, la rândul lor, conduce la mai puține oportunități pentru furnizorii mai mici. Mai puține opțiuni în alegerea produselor și a spațiilor comerciale fac consumatorii victimele acestui cerc vicios. Prețurile scăzute cerute de supermarketuri furnizorilor nu sunt traduse în mod automat la prețuri mai mici pentru consumatori.

Comerțul echitabil, pentru oameni și natură

Comerțul echitabil (Fair trade) este o modalitate de a face comerț, al cărei scop este de a oferi sprijin direct și efectiv pentru producătorii marginalizați din țările în curs de dezvoltare din Africa, Asia și America Latină.

Majoritatea bananelor, ananașilor și altor fructe tropicale comercializate echitabil sunt etichetate cu Marca Fairtrade folosită de Fairtrade Internațional (FI). Fairtrade Internațional conduce un sistem de certificare (Fairtrade) a produselor, care s-a bucurat de o mare popularitate în ultimii 15 ani, deși există din anii 1980.

Cinci principii de bază ale comerțului echitabil (fair trade):

• Plata unui preț corect – Producătorii primesc un preț corect, acoperind costul producției, costul unui trai decent și al unui profit rezonabil.

• Interzicerea muncii prestate de copii – este interzisă orice formă a acesteia – mai ales când dăunează educației copiilor sau sănătății lor fizice și dezvoltării mentale.

• Condiții de muncă decente – muncitorii de pe plantații, din ferme, fabrici de procesare și din alte afaceri primesc salarii suficiente pentru traiul zilnic și lucrează în condiții sigure și decente.

• Dezvoltarea comunităților locale – O parte semnificativă din banii din comerțul echitabil sunt investiți în proiecte de dezvoltare în comunitățile de producători. Aceste proiecte includ aprovizionarea cu apă de băut, construirea de drumuri, utilități în educație și în sănătate, costurile pentru educație sau pregătirea vocațională, microfinanțări, sănătate ș.a.

• Sustenabilitatea mediului – Agrochimicalele periculoase și organismele modificate genetic sunt excluse de la produsele certificate Fairtrade. În plus, sunt susținute tehnicile de producție care protejează ecosisteme valoroase și sănătatea producătorilor și a consumatorilor.
Care sunt tendințele principale în ceea ce privește fairtrade-ul?

Piața Fairtrade crește constant la nivel global. Cele mai populare produse sunt cafeaua, cacaua, ciocolata, ceaiul, bananele, mierea, florile, bumbacul, dar și produse inedite, precum aurul, încep să fie din ce în ce mai prezente. Profitul anual din vânzarea de produse certificate a crescut în ultima decadă și a atins 5.5 miliarde de euro în 2013.

Există cerere de produse Fairtrade în România?

Ne putem aștepta, așa cum am văzut în cazul produselor organice, ca piața românească să urmeze trendurile din Europa de Vest, unde creșterea este semnificativă. În prezent, piața Fairtrade este în curs de dezvoltare în România, pe rafturile supermarketurilor fiind deja apărute unele produse (cafea, ciocolată, ceai) certificate Fairtrade.

Lanțul de supermarketuri care promovează și dezvoltă primul fructe tropicale certificate fairtrade va avea de câștigat, pentru că va beneficia de imaginea pozitivă a Fairtrade-ului.
Campania „Lanțuri omenești, fructe echitabile” face parte din proiectul „Make Fruit Fair!”, care este implementat de asociația Mai Bine în România. Make Fruit Fair! este un consorțiu global format din 19 parteneri din EU, Camerun, Columbia, Ecuador și insulele Windward, coordonat de Oxfam Germania.

Acest document a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acestui document intră în responsabilitatea asociației Mai Bine și sub nici o circumstanță nu reflectă poziția Uniunii Europene.

Linkuri

Actualizări

2017-07-19 16:04:30 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2017-06-30 20:41:59 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2017-05-18 22:19:35 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2017-05-17 19:20:07 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2017-05-17 14:35:02 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2017-05-15 17:47:17 +0300

S-a ajuns la 10 semnături