Valoarea ansamblului modernist din Mamaia trebuie recunoscută ca atare, pentru că reprezintă un moment de cotitură în istoria arhitecturii și urbanismului românesc, care a permis sincronizarea cu practica profesională din Occident.
Hotelul Perla (1961, autor: arh. Mina Laurian; colaboratori: arh. Virginia Petrea, Cristina Kedzierska; ing. M. Barbaiani, E. Țigănescu, I.S.C.A.S.) ocupă o poziție cheie în ansamblul modernist al Stațiunii Mamaia, construit în anii 1960-1970, parte dintr-o moștenire recentă care este neglijată din neînțelegere și distrusă sub o presiune imobiliară și comercială cu efecte discutabile. Turnul de 14 niveluri al hotelului Perla , alături de corpul său orizontal de servicii reprezintă o tipologie arhitecturală nouă, experimentală pentru epocă. Estetica arhitecturală este și ea inovatoare pentru epocă, în special traforul decorativ sub formă de suprafață extinsă pentru parterul înălțat al zonelor de recepţie ale hotelului, precum și lamelele de beton prefabricat folosite pentru prinderea tâmplăriei fixe care au un vădit rol plastic și care pun în valoare fațadele-cortină ale nivelurilor de cazare. Ansamblul reprezintă o etapă importantă nu numai în istoria arhitecturii și urbanismului, ci și din punctul de vedere al istoriei tehnice. Turnarea în cofraje glisante reprezintă prima metodă de industrializare de anvergură a procesului de construire, anterioară celei bazate pe producerea de prefabricate.
Având în vedere valoarea deosebită a acestui ansamblu, precum și starea de pericol iminent de distrugere în care el se află, solicităm ca, în baza art. 21 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, clasarea în regim de urgență pentru imobilele ce compun ansamblul Hotel Perla din bd. Mamaia.