Skip to main content

Către: Elevilor, parintilor, cadrelor didactice, scolilor si liceelor cu predare in limba materna alta decat limba romana si Ministerului Educatiei Nationale

Bacalaureat si Evaluare Nationala egale pentru toti!

Bacalaureat si Evaluare Nationala egale pentru toti!

Sa programeze proba scrisa la limba materna, alta decat limba romana, in saptamana anterioara sustinerii celorlalte probe scrise ale bacalaureatului si evaluarii nationale astfel incat timpii de odihna intre probele scrise sa fie aceeasi pentru toti elevii care sustin probele scrise.
Pe scurt, precum in anii anteriori si calendarul pentru bacalaureatul 2020, prevede la partea si perioada de sustinere a examenelor scrise urmatoarele date:
- 22 iunie 2020 Limba și literatura română - proba E.a) - proba scrisă
- 23 iunie 2020 Limba și literatura maternă - proba E.b) - proba scrisă
- 24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului - proba E.c) - proba scrisă
- 25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării - proba E.d) - proba scrisă

Astfel, elevii care sustin proba scrisa la limba si literatura materna, pe langa faptul ca au de sustinut o proba suplimentara orala a competentelor lingvistice de comunicare orala, mai au de sustinut si o proba scrisa suplimentara, a carei utilitate si necesitate nu le contest dar care nu mi se pare corect sa fie introdusa intre alte 2 probe scrise obligatorii, astfel ca timpul de repaus/recuperare a acestor elevi este diferit fata de elevii care nu sustin aceste probe, practic intre proba E.a) si E.c) acest timp nu exista.
In acest calendar nici intre proba E.c) si E.d) nu a mai fost lasata o zi de repaus ceea ce nu stiu cat de benefic va fi.
Aceeasi situatie se regaseste si in calendarul evaluarii nationale de multi ani de zile.

De ce este important?

Pentru a crea o adevarata egalitate de sanse intre elevi, prin prevederea aceluiasi timp de odihna/recuperare intre probele scrise atat ale evaluarii nationale cat si bacalaureatului.
Fac precizarea ca m-am adresat de mai multi ani factorilor decizionali care au considerat ca "din motive de stabilitate si continuitate" lucrurile sa ramana tot asa, cu promisiunea ca anii urmatori aceasta propunere va fi luata in discutie. Am repetat acest demers si in ianuarie a.c. dar fara raspuns pana in prezent.

Categorie

Actualizări

2020-01-27 20:26:09 +0200

S-a ajuns la 10 semnături