Skip to main content

Către: Primarul Emil Boc, Consiliul Local Cluj-Napoca

Abandonarea culturii, abandonarea cetățeniei. Cui folosește?

Vrem 1% pentru cultură. Din acest an.
Vrem sistem de finanțare pe OG51/1998, profesionist și transparent. Din acest an.

Cultura clujeană înseamnă cultură cu noi, despre noi. Asta vrem.

De ce este important?

În ultimii ani, zeci de organizații culturale de marcă au tras oblonul la Cluj-Napoca.
Vorbim de un fenomen de atrofiere a producției culturale locale. Acest fenomen a început deja să devină vizibil la scară largă și să-și facă o serie de efecte sociale negative.

Producția cultura locală generează și întreține relația cetățeanului cu orașul, apartenența la oraș. În ultimul deceniu, acest argument, adus constant în fața autorităților de către sectorul cultural local, s-a întâlnit cel mai mult ba cu dezinteresul, ba cu incapacitatea, ba cu eschivarea Primăriei de-a adresa neajunsurile grave semnalate de sector. Concret,

2024 este deja al optulea an în care Primăria promite că o să aloce sume adecvate pentru finanțarea producției culturale locale. În realitate, acele “3% din bugetul local” asumate în documentele strategice ale administrației sunt, stagnant, mai puțin de 0.5% din buget. An de an, Primăria creează aparența că ascultă mesajele sectorului. În realitate, le igmoră.

2024 este al patrulea an în care Primăria promite în fiecare an că o să reformeze cadrul de finanțare al culturii, de pe Legea 350 pe OG 51. În realitate, ea continuă să folosească cadrul vechi, neprofesionist și netransparent, iar în acest an a ajuns chiar să tergiverseze înscrierea pe circuitul legal a unei propuneri de regulament nou, dezvoltat în colaborare cu specialiști ai sectorului.

An de an, Primăria depune eforturi consistente pentru a crea spectacolul abundenței culturale la Cluj-Napoca. În realitate, an de an, mai trage din oblonul producției culturale locale. Cui folosește?

Nu majorității clujenilor. Nu acelor clujenilor, care pe lângă evenimente “ca-n Barcelona”, vor să se mai simtă și “ca la Cluj”.
Ajunge cu mimarea “atenției” acordate culturii locale. Cui servește asta?

Ajunge cu “sprijinirea” producției locale - în realitate menținerea unui sistem de alocări neprofesioniste și profund politizate. Cui servește asta?

Vrem 1% pentru cultură. Din acest an.
Vrem sistem de finanțare pe OG51/1998, profesionist și transparent. Din acest an.

Cultura clujeană înseamnă cultură cu noi, despre noi. Asta vrem.
Cluj-Napoca, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Actualizări

2024-02-12 09:57:57 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2024-02-10 11:32:21 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2024-02-09 17:05:47 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2024-02-09 16:17:40 +0200

S-a ajuns la 10 semnături