Skip to main content

Către: Către, Primăria Municipiului Târgu Mureş - domnul primar SOOS Zoltan, Consiliul local al Municipiului Târgu Mureş – consilierii locali

Vrem locuri de sport cu aparate de fitness în aer liber, în Târgu Mureş!

Noi, grupul civic plusdeverde, solicităm realizarea de locuri de sport dotate cu aparate de fitness în aer liber, în Municipiul Târgu-Mureş.
#plusdeverde este un grup de iniţiativă civică care vrea să atragă şi să implice instituţiile şi autorităţile publice locale în dezvoltarea şi protejarea spaţiilor verzi din comunităţi.

Fitness-ul în sportul de performanţă este legat de agilitate, putere şi viteză. Flexibilitatea reprezintă abilitatea de a mişca articulaţiile şi muşchii la capacitatea lor maximă, fitness-ul aerobic reprezentând abilitatea organismului de a consuma oxigen în mod eficient şi depinde de starea inimii, a plămânilor şi a muşchilor.
Condiţia fizică bună se poate obţine prin activitate fizică regulată, iar la aceasta poate contribui existenţa la îndemână a locurilor de practicare a exerciţiilor fizice. Una din variantele de a aduce la îndemână locurile de practicare a exerciţiilor fizice sunt locurile de sport cu aparate de fitness pentru exterior situate în parcuri sau alte locuri uşor accesibile.
A fi activ în timpul pandemiei COVID-19 este dificil pentru noi toţi. Deoarece oportunităţile de a fi activ fizic în contextual restricţiilor impuse de pandemie par a fi mai restranse (învăţământ online, săli de sport închise, distanţare socială) este şi mai important să oferim oportunitea de a fi activi şi de a practica exerciţii fizice cât mai multor cetăţeni. Conform unui studiu realizat de Huawei Consumer BG împreună cu IPSOS în 10 ţări, printre efectele pandemiei asupra românilor se numără şi acumularea de kilograme în plus. Astfel, 37% dintre români declară că au luat în greutate de la începutul pandemiei până în prezent, iar media este de 7,4 kg.

De ce este important?

Activitatea fizică regulată aduce beneficii atât pentru corp, cât şi pentru minte, reducând tensiunea arterială ridicată, ajutând la gestionarea greutăţii şi reducând riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 şi diverse tipuri de cancer. De asemenea, activitatea fizică îmbunătăţeşte forţa osoasă şi musculară şi creşte echilibrul, flexibilitatea şi starea de bine. Pentru persoanele în vârstă, activităţile care îmbunătăţesc echilibrul ajută la prevenirea căderilor şi astfel a evitării rănirilor. Pentru copii, activitatea fizică regulată ajută la susţinerea creşterii şi dezvoltării sănătoase şi la reducerea riscului de apariţie a bolilor în viitor, iar prin activitatea regulată, copiii pot dezvolta abilităţi fundamentale de mişcare şi pot construi relaţii sociale.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii are recomandări detaliate cu privire la cantitatea de activitate fizică pe care oamenii de toate vârstele ar trebui să le facă pentru a beneficia de sănătatea şi bunăstarea lor:
- copii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani : toţi copiii şi adolescenţii ar trebui să facă cel puţin 60 de minute pe zi cu activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă, inclusiv activităţi care întăresc muşchii şi oasele, cel puţin 3 zile pe săptămână;
- adulţii cu vârsta peste 18 ani : ar trebui să efectueze un număr de cel puţin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe parcursul săptămânii sau de cel puţin 75 de minute de activitate fizică de intensitate puternică pe parcursul săptămânii, inclusiv activităţi de întărire musculară, două sau mai multe zile pe săptămână;
- adulţii în vârstă cu o mobilitate slabă : ar trebui să facă activitate fizică pentru a îmbunătăţi echilibrul şi pentru a preveni dezechilibrările şi căderea, trei sau mai multe zile pe săptămână.

Fii alături de noi! Susţine solicitarea noastră, prin semnarea acestei petiţii prin care cerem autorităţilor publice locale din municipiul Târgu Mureş să înfiinţeze de locuri de sport cu aparate de fitness în aer liber. Propunem un obiectiv uşor de realizat:

- înfiinţarea a două locuri de fitness în aer liber în fiecare cartier din Municipiul Târgu Mureş, până la sfârşitul anului 2022!

Ne găsiţi pe https://www.facebook.com/plusdeverde sau ne puteţi contacta pe email la adresa [email protected].

Vă mulţumim,
Grupul Civic “plusdeverde”

Cum va fi inmânată

E-mail şi personal.

Târgu Mureș, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Categorie

Links

Actualizări

2022-06-09 13:54:38 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2021-12-12 14:37:59 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2021-12-03 19:57:49 +0200

S-a ajuns la 10 semnături