Skip to main content

Către: Uniunea Salvati Romania (USR)

Vot amovibil!

Schimbarea sistemului electoral din România în sensul instituirii votului amovibil. Votul acordat oricărei persoane ce ocupă o demnitate sau funcție publică să poată fi retras ÎN ORICE MOMENT. Sprijinul politic nu este din partea partidului ci DIRECT din partea cetățeanului.

De ce este important?

România este, din patru în patru ani, o democrație. În ziua votului. După aceea România devine un stat feudal. Primarii, consilierii, prefecții, guvernul, parlamentarii iau în stăpânire, fiecare, felia lor.
Alegătorii, adică noi, suntem prizonierii acestor boieri moderni care, în fiecare clipă, pot decide și face ORICE. Nu există feedback, nu putem face nimic. Suntem captivi într-o pseudo-democrație, într-un stat de drept formal în care, de fapt, suntem neputincioși. Nu putem schimba nici măcar un primar de comună dacă se dovedește că el nu servește interesul public, fură, e corupt sau incompetent. Timp de patru ani, între alegeri, NU CONTĂM. Democrația noastră este, de fapt, o democrație DISCONTINUĂ. Planul:
Toți alegătorii care se prezintă la vot, DOAR CEI CE VOTEAZĂ, nu toți cei de pe liste, primesc automat user/pass prin care pot acorda ÎN ORICE MOMENT un vot negativ președintelui ales, senatorului, deputatului, primarului care caștigă alegerile, indiferent dacă a votat cu el sau altul. Acest sistem de feedback e electronic, on-line, pentru a fi ieftin, rapid, securizat și actualizat în timp real.
Dacă alesul primește, să zicem, peste 50% +1 voturi negative (din voturile exprimate, respectiv 50%+1 din prezența la vot) e suspendat din funcție pe trei luni. Trei luni cu leafa redusă și fără drept de vot sau decizie. Primarul nu semnează, senatorul nu votează.
Alegătorul își poate exprima un singur vot negativ până la atingerea pragului de suspendare, adică nu se poate loga de zece ori pe zi și să voteze non-stop, un vot negativ rămâne înregistrat ca vot negativ până la atingerea pragului de suspendare de 50%+1. La expirarea suspendării se anuleaza voturile negative și procedura se reia.
După ce expiră suspendarea alegătorul își reprimește automat dreptul de vot negativ iar alesul, postul.
Dacă în timpul mandatului său primește trei suspendari, a treia este definitivă, se poate declara vacant postul și organiza noi alegeri în circumscriptia electorală sau primărie, etc.

Ce câștigăm:
- Responsabilizarea clasei politice și o permanentă comunicare cu alegătorii
- O democrație continuă, exercitată în fiecare clipă, responsabilizarea cetățeanului.
- Un Parlament în care lichelele nu vor mai putea vota chiar dacă și-au câștigat scaunul.
- Oricare dintre noi va fi informat la zi despre activitatea alesului (cred ca vor cere ei înșiși să ne trimita e-mail-uri cu ce-au facut)
- Un interes crescut al populației în ceea ce privește politicul și conducerea comunității din care fac parte, oamenii vor simți ca au controlul, puterea și asta îi va responsabiliza și cointeresa.
- Un tonus social mai bun având în vedere că fiecare cetatean DEȚINE în orice moment puterea votului. Asta îi va da încredere și își va descoperi importanța și puterea.

Ce probleme ar putea apărea:
- Mită electorală prelungită și între alegeri
- Un permanent razboi politic în cârca cetățeanului între cel ales și oponenții lui care vor încerca să convingă alegatorii să-l suspende
- Aleșii care au opțiuni impopulare chiar dacă sunt întemeiate, chiar dacă ei decid corect, riscă să fie suspendați.
- Alegătorii ce nu se prezintă la vot nu pot sancționa, ceea ce nu e corect din punct de vedere democratic dar în același timp asta îi va și îndemna să voteze, ca să-și câștige user/pass-ul

Din punct de vedere logistic sistemul nu are nevoie decât de un calculator conectat la internet în fiecare sat, poate fi amplasat în piata publică ca un bancomat, orice om se poate duce acolo, se logheaza și voteaza în contul Primarului/Deputatului/Senatorului. Ba chiar ar putea fi un cititor electronic de Cărti de Identitate care să permită logarea în baza CI fără să fie nevoie de user/pass.

Categorie

Actualizări

2019-10-12 11:59:30 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2018-01-18 10:44:18 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2018-01-17 14:07:24 +0200

S-a ajuns la 10 semnături