Skip to main content

Către: Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Ministerul Justiție; Ministerul Finanțelor; Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei; premierul Mircea Ciolacu

Salvați magnifica pădure Zamostea-Luncă!

 
Noi, semnatarii acestei petiții, solicităm prezervarea unui element unic al patrimoniului natural al României, fabuloasa pădure seculară Zamostea-Luncă. Solicităm Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să înceteze să se mai ocupe cu distrugerea apelor și pădurilor, să renunțe la proiectul de OUG privind declararea obiectivului de investiții „Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, judeţele Suceava şi Botoşani” drept proiect major de importanță națională în domeniul gospodăririi apelor precum și instituirea unei derogări. 

Cerem Ministerului Justiție, doamnei Alina Gorghiu, să nu fie complice la încălcarea gravă a legii, legea protecției naturii (OUG 57/2007) prevede: ”Acordul de mediu, avizul de mediu sau avizul Natura 2000, după caz, pentru proiectele și/sau planurile prevăzute la alin. (2) se emite numai dacă proiectul sau planul nu afectează în mod negativ integritatea ariei naturale protejate respective și după consultarea publicului, în conformitate cu legislația în domeniu.” Așadar legea garantează integritatea ariilor naturale protejate și orice derogare de la acest principiul fundamental reprezintă o încălcare a dreptului la mediu înconjurător echilibrat ecologic. 

Cerem Ministerului Finanțelor, domnului Marcel Boloș, să nu semneze pentru continuarea, amplificarea batjocoririi banilor publici, pentru un proiect absolut inutil (pe lângă nociv) care ar înghiți în continuare zeci de milioane de euro. Să nu mușamalizeze deturnarea fondurilor publice de către instituția iliesciană ilegală Apele Române, instituție fondată pe conflicte de interese, a cărei destructurare a fost cerută de Parlamentul European prin punctul 49 din Rezoluția 2020/2613(RSP). 

Cerem Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnul Florin-Ionuț Barbu, să nu permită distrugerea totală a unei suprafețe mari de terenuri agricole fertile, pentru a fi înlocuite cu o acumulare artificială de apă care nu folosește la nimic, doar emite metan și sluțește peisajul rural. 

Cerem Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, domnului Marcel Boloș, să nu se lase manipulat, să constate că barajul de la Vârful Câmpului nu este o lucrare publică, ci una anti-publică, nu reprezintă dezvoltare, ci înapoiere, management anacronic, primitiv și ilegal al apelor. 

Cerem premierului Marcel Ciolacu, absolvent al Universității Ecologice din București, să constate că o rezervație unică în țară și chiar în lume (nu mai există nicio pădure virgină/cvasivirgină cu habitatele în cauză) este infinit mai importantă ca interes național decât un proiect la care există alternative mult mai ieftine și nedestructive. 

De ce este important?

 
Pădurea Zamostea-Luncă este o pădure seculară, virgină/cvasivirgină, din lunca Siretului, cu stejari imenși la umbra cărora înfloresc lalele pestrițe și papucul doamnei, un paradis natural fără asemănare. Pădurea Zamostea reprezintă una dintre cele mai valoroase elemente ale patrimoniului natural al României. Ea nu este valoroasă doar pentru biodiversitate și peisaj, ci și geomorfologic, conținând brațe moarte și ajungând până la cursul Siretului, natural în acest sector. Este unica pădure virgină/cvasivirgină de luncă din România. Este atât de valoroasă pentru patrimoniul natural încât nimic în lume nu poate justifica distrugere ei! Iar Ministerul Mediului, o instituție care pare a fi uitat complet care-i este menirea, vrea să o distrugă, ca să protejeze afacerile murdare ale instituției ilegale Apele Române. Se sacrifică pădurea și sectorul de Siret care mai curge liber în zonă pentru a finaliza ruina unui baraj ceaușist, chipurile pentru o sursă excedentară de apă pentru Dorohoi, sursă de care Dorohoiul nu mai are nevoie. Sunt deja două baraje în zonă din care se poate capta aceeași apă a Siretului pentru Dorohoi, unul în amonte la Rogojești și unul în aval la Bucecea. 

Sute de mii de români au văzut în reportajul jurnaliștilor de la Recorder cât de absurd și revolotător este acest proiect de baraj inutil. 

Este o minune că mai avem o astfel de pădure, circumstanțe istorice unice, configurația zonei și mai ales oameni inimoși care au protejat-o au făcut ca această bogăție enormă să supraviețuiască până la noi. Iar acum impostori fără scrupule, care nici nu par să conștientizeze ce fac, încearcă să forțeze dincolo de absurd elasticitatea legilor. 

Este culmea tupeului ca Ministerul Mediului să susțină că distrugerea naturii a ajuns o urgență, și nu conservarea ei. O urgență care să justifice o ordonanță de urgență. Este un abuz fără precedent. 

Ne aflăm și în fața încălcării principiului separației puterilor în stat. Parlamentul s-a pronunțat deja pe subiectul unei derogări pentru proiectul ilegal al barajului de la Vârful Câmpului. 

Pădurea Zamostea nu este un sit Natura 2000 desemnat pe genunchi, cum mai avem prin țară. Este o rezervație naturală veche de peste o jumătate de secol, declarată încă din 1973! Localnicii nu au fost anunțată că padurea va fi hăcuită, iar la aflarea veștii sunt consternați și revoltați. 

Pentru cine ia Mircea Fechet această decizie, fără să consulte niciun specialist, peste legi, peste Parlament și în dispreț total față de societatea românească, în general? Să fim bine înțeleși, acesta nu este, ca în alte cazuri, un proiect agreat de majoritatea parlamentară, din neînțelegere a problemelor de mediu. Nu există o susținere a majorității politice pentru acest proiect nociv, el a fost deja supus votului în Parlament și respins. Un amendament la legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.175/2022, propus de senatorul Iulian Bîcă, propunea derogare și pentru „Amenajarea complexă Vârfu Câmpului pe râul Siret, judeţele Suceava şi Botoşani”. Dar a fost respins de plenul Senatului în 8 februarie 2023. 

Proiectul a fost evaluat de Agenția Națională pentru Protecția Mediului și chiar și studiile plătite de Apele Române au recunoscut impactul negativ semnificativ asupra unei serii de specii protejate pentru care a fost desemnat situl Natura 2000 suprapus parțial. Deci este cert că proiectul nu poate continua decât cu încălcarea legislației europene de mediu, care prevalează în fața oricărei ordonanțe generate de Ministerul Mediului. 

Actualizări

2024-11-23 15:22:46 +0200

S-a ajuns la 100 semnături

2024-11-23 12:02:10 +0200

S-a ajuns la 50 semnături

2024-11-23 11:11:25 +0200

S-a ajuns la 25 semnături

2024-11-23 11:01:30 +0200

S-a ajuns la 10 semnături