Skip to main content

Către: Primăria Municipiului București, Primăria Sectorului 6

Opriți tăierea copacilor din București și justificați fiecare tăiere și toaletare pe care o avizați

În ultimii ani și în special în anul 2024, primăria sectorului 6 din București a luat cu asalt copacii din grădinile din zona Lujerului – Drumul Timonierului. În loc să ieși și să te bucuri de o zi frumoasă afară, auzi drujbe și vezi cum copacii sunt tăiați fără milă de reprezentanții primăriei, în urma lor rămânând terenuri sterpe (cum nu mai beneficiază de umbra copacilor), cu cioturi de copaci, iar noi, ca cetățeni cărora ne pasă de acești copaci, copaci de care ne-am atașat, neputând să facem nimic.
Dacă și ție îți pasă de copacii din București și vrei ca aceștia să fie mai bine protejați de primării, alătură-te campaniei și semnează această petiție.
Solicităm reprezentanților Primăriei Municipiului București și Primăriei Sectorului 6, în particular, să găsească de urgență o soluție pentru păstrarea copacilor existenți și oprirea tăierii acestora. Solicităm, de asemenea, ca fiecare așa-zisă toaletare a copacilor (care de multe ori îi omoară sau îi fragilizează) și tăiere să fie justificată la fața locului prin afișe care să menționeze motivele concrete și dovedibile pentru care s-a procedat astfel, de ex. boala sau vârsta foarte înaintată a copacului, posibilitatea procentuală de a cădea peste un om, numele și studiile/calificările persoanei care a decis tăierea sau toaletarea așa cum a fost aceasta făcută, motivele pentru care nu s-a efectuat relocarea în cazul în care chiar este dovedibilă punerea în pericol de vieți omenești și s-a necesitat tăierea. Vrem transparență!
Chiar dacă aceste grădini și copaci aparțin de Primării, noi suntem cei care plătim taxele și impozitele de care aveți nevoie pentru întreținerea sau, după cum se vede, desființarea lor. Prin urmare, avem dreptul să vedem concret și justificabil motivele pentru care banii contribuabililor se duc pe mutilarea sau tăierea copacilor. Pentru că fiecare copac contează! La fel și fiecare ban din buzunarul nostru care se duce pe așa ceva!

De ce este important?

De ce e important să protejăm copacii existenți din București?
1. Numărul 1 îl cunoaște toată lumea – copacii luptă împotriva poluării din București - unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, care se află în proces de infringement cu Comisia Europeană pe motivul poluării, potrivit Ecopolis
2. Se estimează că un singur copac mare poate asigura oxigenul zilnic pentru 4 oameni și cu cât copacul este mai bătrân, cu atât cantitatea de oxigen emisă este mai mare - aviz celor care de abia așteaptă să taie copacii mari existenți și să-i înlocuiască cu copaci mici, tip plăntuță de pus în ghiveci, așa cum este obiceiul autorităților în sectorul 6
3. Copacii ne ajută să încetinim încălzirea globală. Potrivit climatologului Roxana Bojariu, în 50 de ani, în București, nu se va mai putea locui decent din cauza încălzirii globale. Avem nevoie de mai multă natură în orașe, mai mult spațiu verde, potrivit acesteia.
4. Știința arată că petrecerea timpului lângă copaci ne îmbunătățește starea de sănătate. Privitul copacilor și expunerea la ei ne îmbunătățește sistemul imunitar, scade presiunea sângelui, reduce stresul, crește abilitatea de a ne focusa, crește nivelul de energie, accelerează abilitatea organismului de a se recupera după boli. Oamenii din orașe care au contact cu natura mai des, fie ea și o simplă plimbare pe lângă copaci și spații verzi, sunt mai puțin stresați.
5. Copacii sunt casă și oferă protecție insectelor și păsărilor. Potrivit unui studiu încheiat în 2017, populația globală de insecte a scăzut cu 75% între 1989 și 2017. Insectele asigură crearea a aprox. ¾ din recoltele noastre de hrană și sunt esențiale pentru supraviețuirea altor insecte, păsări, mamifere și poate chiar a noastră. Orice protecție suplimentară a insectelor pe care o putem aduce înseamnă enorm, inclusiv prin menținerea copacilor existenți, care le oferă casă, dar și protecție prin răcoarea și umbra conferită vegetației unde este localizat copacul
6. Copacii sunt niște organisme foarte inteligente , contrar opiniei publice și a ideilor diseminate în special de cei care fac profituri uriașe de pe urma lor. Sub copaci există ceea ce se numește “wood wide web”, vaste rețele fungice prin care copacii comunică între ei. Omul de știință Suzanne Simnard și mulți alții au demonstrat prin cercetările lor, injectând izotopi cu carbon în diverși copaci, cum aceștia se ajută între ei făcând schimb de carbon, apă, substanțe nutritive și semnale de apărare (de ex. în caz de secetă, incedii sau alte daune). Cum copacii mai norocoși sau cu mai multe resurse la îndemână îi ajută pe cei care sunt umbriți sau nu au frunze. Tot Suzanne Simnard recomandă să lăsăm copacii să moară singuri, pentru că, înainte să moară, aceștia transmit altor copaci din carbonul lor, ajutându-i pe cei care trăiesc.
Există studii care demonstrează că plantele, în general, “aud”, chiar dacă nu se știe exact mecanismul prin care aud sau “vorbesc”, emițând sunete pe care noi nu le putem auzi. Lumea plantelor, în vârf cu cea mai avansată specie dintre ele – copacul – este mult mai inteligentă decât alegem să credem și are nevoie de o mai compasiune și sprijin din partea noastră.
7. Este bine-cunoscut faptul că copacii urbani mor mult mai repede decât copacii din păduri sau mediul rural, iar una dintre explicații este că rețelele lor de comunicare din orașe sunt foarte slabe, cu prea puțini copaci care să se ajute între ei și cu un microbiom bolnav, posibil și din cauza fertilizatorilor sau pesticidelor pentru întreținerea spațiilor verzi. Cu cât tăiem mai mult din copacii existenți, cu atât riscăm să le luăm din sprijinul și resursele celor care continuă să trăiască. Există multe orașe în alte țări care s-au străduit să replanteze copaci, în eforturile lor de a crea spații verzi, iar aceștia au murit în câțiva ani de la plantare. Atunci, dacă este atât de dificil în zilele noastre să ținem în viață copaci noi, de ce nu ne îndreptăm eforturile pe conservarea copacilor pe care deja îi avem, trăiesc deja, sunt mari, frumoși și pompează oxigen mai mult decât orice alt copac nou plantat?
8. Ne plac copacii, ne induc o stare de bine. Cred că tuturor ne place să vedem copaci cu păsări care cântă vesele pe ramurile lor. Copacii din jurul blocurilor noastre ne-au devenit prieteni vechi în plimbările noastre din jurul casei. Ne lipsesc când ajungem acasă și nu-i mai vedem.
9. Oamenii care stau în orașe aglomerate își doresc să stea aproape de natură, iar copacii de pe alei și grădinile cu vegetație și copaci din jurul blocurilor ne ajută să fim mai aproape de natură chiar de acasă. Nu toți locuim în case cu livezi sau vegetație bogată, aproape de parcuri sau ne permitem să facem trasee zilnice în parcuri și zone cu vegetație. Ne cerem dreptul de a avea natura lângă noi. Când ne-am ales locuințele, le-am ales și pentru bucățile de natură care erau lângă blocuri. Nu este corect ca acum să dispară, iar casa noastră, odată înconjurată de natură, așa cum a lăsat-o Dumnezeu, cu copaci majestuoși și păsări libere care au habitat și insecte la dispoziție să se transforme într-un teren artificial, atent manicurizat și scos ca din salon, cu flori ornamentale non-native și rol pur decorativ, iarbă de 1 cm (probabil foarte tratată cu chimicale), în care nu poate supraviețui nicio insectă și fără cântece de păsări deosebite. Vrem ca natura să rămână natură, adică cât mai naturală posibil.

București, România

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualizări

2024-03-05 02:43:07 +0200

S-a ajuns la 10 semnături