Skip to main content

Către: Scrisoare deschisă adresată prim-ministrului României, domnul Ludovic Orban

Medicii de familie cer: ”Nu ne mai îngropați în hârtii!”

Stimate domnule prim-ministru Ludovic Orban,

Vă adresăm cu speranță această scrisoare deschisă, deoarece la petițiile și documentele trimise instituțiilor statului prin organizațiile medicilor de familie nu primim răspunsuri.

Trăim, muncim si vindecăm de foarte mulți ani în România. Știm unde să scriem, cum și în atenția cui, pentru a nu irosi timpul nimănui. Cu toate acestea suntem ignorați, altfel cum să interpretăm lipsa oricărui răspuns?

Vă scriem acum așadar ca să vă rugăm să dispuneți instituțiilor publice să înceteze să mai creeze proceduri care să includă medicii de familie în activități care nu au nici o legatură cu profesia noastră și, mai ales, fără să se consulte cu noi.

Suntem medici, resursa cea mai importantă a României și a lumii în această pandemie. Ne îngrijim zilnic pacienții. Față în față când este necesar. Prin mijloace de comunicare la distanță când se poate și astfel, pe perioada stării de urgență. Deși nu am primit și nu găsim nici să cumpărăm materialele sanitare de protecție promise chiar de dumneavoastră. Deși ne uităm mirați la televizor la funcționarii publici echipați cu combinezoane, măști FFP2 și ochelari, deși tot ce fac este să meargă pe stradă. Deși unii dintre colegii nostri din județele Timiș, Cluj, Constanța se află deja în izolare la domiciliu sau în spital după ce au luat contact cu pacienți infectați și confirmați. Desi ne temem, ne vedem de treabă. Iar treaba noastră este să acordăm servicii medicale pacienților. Treaba noastră nu este să completăm hârtii.

Domnule prim-ministru, nu înțelegem cum se poate gândi cineva că este potrivit să ne atribuie nouă, medicilor de familie, responsabilitatea rezolvării problemelor administrative ale cetățenilor. Nu este treaba noastră să completăm formulare, să scanăm documente și să trimitem e-mailuri sau faxuri către instituțiile publice, cu conținut care nu se referă la activitatea strict medicală. Nu ar trebui să fie treaba noastră să scriem certificate de concediu medical în baza unor adeverințe emise de Direcțiile de Sănătate Publică, certificate care să ajungă prin angajat și apoi prin angajator la Casa de Asigurări de Sănătate. Instituțiile publice își pot trimite direct documentele între ele. Nu ne mai îngropați pe noi, pe medici și pacienți, în hârtii!

Domnule prim-ministru, dacă ați dispus deja să fie folosiți medicii de familie cu toate abilitățile de care dispun și ceea ce se întâmplă este de fapt ceea ce au înțeles cei aflați în coordonarea și subordinea dumneavoastră, vă rugăm să ne permiteți să vă facem o altă sugestie. Cei mai mulți dintre noi am trecut prin comunism, prin Revoluție, tranziție, reforma sistemului sanitar și altele. Am învățat nu doar cum să îngrijim pacienții, ci și să citim legi și să le înțelegem, să luăm decizii și să ni le asumăm, să conducem echipe și mai ales să comunicăm.

Dacă doriți să ne folosiți, domnule prim-ministru, dispuneți să fie numiți medici de familie directori executivi ai Direcțiilor de Sănătate Publică. Suntem peste 10.000 de medici de familie în cabinetele de medicina familiei și încă multe mii care lucrăm în alte locuri sau am ieșit la pensie. Cu siguranță veți găsi 42 de medici de familie cu experiență și abilitățile necesare care vor dori să își asume să conducă poate cele mai importante instituții ale statului român în această perioadă.

Mulțumim pacienților, asociațiilor non-guvernamentale, grupurilor de voluntari, firmelor private și celor câteva, extrem de puține, autorități publice locale, județene și chiar unități ale Poliției Române care ne-au sprijinit cu câteva materiale sanitare de protecție. Ne-am fi dorit să putem mulțumi și autorităților române pentru respectul și grija acordate.

Încă avem speranța că ni se va da ocazia, domnule prim-ministru.

Cu respect,

Dr. Raluca Zoițanu, președinte Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie
Dr. Gheorghe Alexandrescu, președinte Patronatul Medicilor de Familie București-Ilfov
Dr. Daniela Ștefănescu, vicepreședinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov
Dr. Marina Pîrcălabu, trezorier Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie
Dr. Sandra Adalgiza Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov

De ce este important?

Suntem medici, resursa cea mai importantă a României și a lumii în această pandemie. Ne îngrijim zilnic pacienții. Desi ne temem, ne vedem de treabă. Iar treaba noastră este să acordăm servicii medicale pacienților. Treaba noastră nu este să completăm hârtii.

Linkuri

Actualizări

2020-05-11 22:14:08 +0300

Actualizare 11 mai: Ministerul Sănătății a numit un medic de familie director executiv al Direcției de Sănătate Publică București! Numirea nu este singulară, în luna aprilie conducerea Direcției de Sănătate Publică Brașov fiind de asemenea lăsată în grija unui medic de familie. Ambele colege sunt medici practicieni, care cunosc atât problemele cât și soluțiile necesare în sistemul de sănătate. Mulțumim tuturor semnatarilor pentru sprijin - ne apropiem de 2000 de semnături!

2020-04-14 23:39:32 +0300

Actualizare 14 aprilie: Ministerul Muncii și Ministerul Fondurilor Europene au răspuns prompt adreselor organizațiilor medicilor de familie, chiar dacă nefavorabil. Iar prin dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență, fiecare cabinet de medicina familiei din țară urmează să primească prin casele de asigurări de sănătate cu care are contract câte 2 cutii de măști chirurgicale simple, donate de compania eMAG pentru personalul medical. Este un început. Continuăm! Și vă mulțumim pentru sprijin!

2020-04-08 16:40:59 +0300

S-a ajuns la 1,000 semnături

2020-04-07 09:55:40 +0300

S-a ajuns la 500 semnături

2020-04-07 07:13:25 +0300

S-a ajuns la 100 semnături

2020-04-07 05:52:37 +0300

S-a ajuns la 50 semnături

2020-04-07 01:59:13 +0300

S-a ajuns la 25 semnături

2020-04-07 00:47:15 +0300

S-a ajuns la 10 semnături