Skip to main content

Către: Primarul General al Municipiului București - Gabriela Firea și către Directorul ALPAB - Marius Albișor

­čî│ Gr─âdina Ci╚Ömigiu - VREM restaurare, NU mutilare!

­čî│ Gr─âdina Ci╚Ömigiu - VREM restaurare, NU mutilare!

UPDATE 08/10/2020
├Än urma discu╚Ťiilor cu speciali╚Öti din cadrul Institutului Na╚Ťional al Patrimoniului, Direc╚Ťia de Mediu PMB ╚Öi ALPAB, Grupul de ini╚Ťiativ─â Civic─â Ci╚Ömigiu a depus un proiect ├«n cadrul buget─ârii participative pentru ├«ntocmirea unui Plan de gestiune ╚Öi management al Gr─âdinii Ci╚Ömigiu: https://bugetare-participativa.pmb.ro/view/63

Planul va detalia toate lucr─ârile necesare pentru buna ├«ntre╚Ťinere a Gr─âdinii Ci╚Ömigiu. O echip─â de speciali╚Öti ├«n peisagistic─â, patrimoniu ╚Öi mediu ar trebui s─â inventarieze vegeta╚Ťia, mobilierul ╚Öi monumentele istorice pentru a stabili interven╚Ťiile necesare necesare salv─ârii arborilor ╚Öi profesionaliz─ârii modului ├«n care e ├«ntretinut─â gr─âdina.

UPDATE 27/10/2020
Tribunalul Bucure┼čti a dispus anularea unei hot─âr├órii Consiliului General al Municipiului Bucure┼čti din iulie 2019 cu privire la proiectul de reabilitare peisagistic─â a Parcului Ci┼čmigiu. Campania pentru a avea un Ci╚Ömigiu ├«ngrijit continu─â, c─âci ├«n continuare e nevoie de investi╚Ťii pentru a stopa degradarea acestuia.

UPDATE 18/10/2019
Am depus peti╚Ťia la registratura PMB, al─âturi de cele 5.235 de semnatari. Campania ├«ns─â continu─â!
Am început deja să lucrăm cu un avocat care face o analiză legală a proiectului și a modului în care a fost elaborat acesta.
Mâine, sâmbătă, vă invităm în Cișmigiu pentru a ne cunoaște: https://www.facebook.com/events/531571431003263/

https://live.staticflickr.com/65535/48918411131_0953b21089_z.png

UPDATE 05/09/2019
A trecut mai bine de o lun─â de la aprobarea proiectului de Restaurare Peisagistic─â a Gr─âdinii Ci╚Ömigiu ╚Öi odat─â ce le-am ar─âtat celor de la Prim─âria Municipiului Bucure╚Öti c─â preocuparea cet─â╚Ťenilor este una real─â, dinamica a ├«nceput s─â se schimbe.
S─âpt─âm├óna trecut─â am participat la o mas─â rotund─â despre acest proiect. ­č¬Ĺ Discu╚Ťia a fost tensionat─â, iar cerin╚Ťele peti╚Ťiei noastre se pare c─â sunt ├«n total─â discordan╚Ť─â cu viziunea ╚Öefului ALPAB,Marius Albi╚Öor, pentru proiectul de restaurare. Astfel, am aflat c─â sursa de finan╚Ťare (fonduri europene) permite doar lucr─âri de restaurare pentru arhitectur─â, dar c─â regenerarea materialul vegetal nu este cheltuial─â eligibil─â. Cu alte cuvinte, acest proiect nu e g├óndit pentru restaurarea gr─âdinii, ci ca o investi╚Ťie care va fi realizat─â prin construc╚Ťii de alei ╚Öi restaurare pentru componentele construite ale parcului: poduri, ├«mprejmuiri, cl─âdiri.
­čî│ Vom r─âm├óne cu un parc f─âr─â arbori b─âtr├óni, iar PMB nu are niciun plan pentru salvarea ╚Öi regenerarea vegeta╚Ťiei din Ci╚Ömigiu. Cu alte cuvinte, t─âiem, construim, restaur─âm, ne racord─âm, dar r─âm├ónem f─âr─â arbori!
­čľ▒´ŞĆ Intr─â pe pagina noastr─â de Facebook ╚Öi r─âm├ói informat: https://www.facebook.com/Cismi.Civic/
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PETIȚIE:
Solicit─âm refacerea proiectului de ÔÇťRestaurare peisagistic─â a parcului istoric Gr─âdina Ci╚ÖmigiuÔÇŁ, ai c─ârui indicativi tehnico-economici au fost aproba╚Ťi ├«n ╚Öedin╚Ťa ordinar─â a CGMB din 31 iulie 2019!

De ce este important?

ÔŁŚ´ŞĆ Prim─âria Capitalei a anun╚Ťat un proiect pentru restaurarea peisagistic─â a Gr─âdinii Ci╚Ömigiu, ├«ntins pe 3 ani ╚Öi care prevede interven╚Ťii majore la nivel de vegeta╚Ťie, alei, amenaj─âri peisagistice, ansambluri monumentale ╚Öi la re╚Ťelele de utilit─â╚Ťi. Aceste lucr─âri nu respect─â caracterul istoric, valoarea peisagistic─â ╚Öi ecologic─â a parcului.

­čśá Proiectul a fost aprobat s─ârind etapele normale pentru o lucrare de acest calibru, f─âr─â a avea ca baz─â de start un PUZ actualizat (documenta╚Ťie de urbanism care reglementeaz─â tipurile de interven╚Ťii permise ├«ntr-o zon─â clar delimitat─â a ora╚Öului), f─âr─â consultare public─â, f─âr─â concurs interna╚Ťional de solu╚Ťii cu juriu ╚Öi f─âr─â a respecta legisla╚Ťia ├«n vigoare pentru parcuri.

­čĹÄ Ce este ├«n neregul─â cu acest proiect?
1. Lipsa de transparen╚Ť─â din partea PMB ╚Öi ALPAB ÔÇô de╚Öi Gr─âdina Ci╚Ömigiu este unul dintre locurile reprezentative pentru Bucure╚Öti, proiectul nu poate fi consultat de cet─â╚Ťeni.
2. Lipsa unei dezbateri publice ├«nainte de elaborarea temei de proiectare ÔÇô PMB ╚Öi ALPAB nu au invitat la dialog reprezentan╚Ťi ai societ─â╚Ťii civile ╚Öi speciali╚Öti ├«n domeniu care s─â expun─â opiniile comunit─â╚Ťilor pe care le reprezint─â ╚Öi s─â contribuie cu idei pentru realizarea proiectului.
3. Schimbarea imaginii cu care Ci╚Ömigiul s-a identificat ├«n ultimii 100 de ani ÔÇô lucr─ârile de reabilitare aprobate vor modifica definitiv, p├ón─â la mutilare, detalii-simbol ale Gr─âdinii Ci╚Ömigiu: pietruirea sau pavarea unor spa╚Ťii verzi identitare (Parterul Central, peluza cu flori dinspre blv. Regina Elisabeta, Rotonda Scriitorilor), reconfigurarea accesului ├«n parc din zona Izvorului lui Eminescu.
4. Reducerea spa╚Ťiilor verzi din parc, t─âierea platanilor monumentali din zona Foi╚Öorului sau a altor arbori s─ân─âto╚Öi/monumentali din parc vor afecta puternic echilibrul ecosistemului actual.
5. Eliminarea unor func╚Ťiuni introduse de-a lungul vremii ╚Öi de care depinde comunitatea care folose╚Öte zilnic parcul: dou─â locuri de joac─â vor fi desfiin╚Ťate ╚Öi al treilea relocat, locul de sport pentru persoanele v├órstnice va fi eliminat, iar ╚Ťarcul de c─â╚Ťei va fi ├«nl─âturat definitiv.
6. Dublarea unor investi╚Ťii f─âcute de cur├ónd (sistemul de iluminat a fost ref─âcut ├«n 2018) sau realizarea altor investi╚Ťii inutile (st├ólpi wi-fi, ├«nlocuirea mobilierului actual).
7. Construirea de noi spa╚Ťii comerciale ce va duce la amplificarea imaginii de t├órg ├«n loc s─â men╚Ťin─â lini╚Ötea necesar─â ├«ntr-un monument istoric, spa╚Ťiu verde ╚Öi de relaxare. ├Än prezent, ├«n Gr─âdina Ci╚Ömigiu exist─â 12 spa╚Ťii comerciale istorice ╚Öi construc╚Ťii temporare, iar prin proiectul aprobat de PMB se va ajunge la un total de 21 de spa╚Ťii comerciale.

­čĹŹ Ce ne dorim?
1. Publicarea proiectului complet, plătit din bani publici și realizat de Compania Municipală pentru Dezvoltare Durabilă prin atribuire directă.
2. Dezbatere publică filmată la care să fie invitată comunitatea locală și specialiști în domeniu pentru definirea temei de proiect și a viziunii pentru restaurarea Grădinii Cișmigiu.
3. Refacerea proiectului ├«n urma unui concurs care s─â genereze cele mai bune solu╚Ťii pentru a pune ├«n valoare poten╚Ťialul istoric al Gr─âdinii Ci╚Ömigiu ╚Öi a r─âspunde nevoilor utilizatorilor frecven╚Ťi.
4. Restaurarea Gr─âdinii Ci╚Ömigiu s─â fie facut─â cu men╚Ťinerea spa╚Ťiului verde actual, protejarea arborilor existen╚Ťi ╚Öi minimizarea impactului pe care proiectul ├«l are asupra biodiversit─â╚Ťii din zon─â. Proiectul trebuie s─â includ─â un plan de replant─âri, cu aviz de la Ministerul Culturii, ╚Öi s─â nu dep─â╚Öeasc─â suprafa╚Ťa admis─â pentru alei ╚Öi pavaje ├«ntr-un parc (maxim admis 10% alei ╚Öi pavaje, conform art. 18(7) din legea 24/2007).
5. Realizarea unui studiu sociologic ╚Öi consultarea comunit─â╚Ťii de utilizatori frecven╚Ťi ai Gr─âdinii Ci╚Ömigiu, pentru a reduce impactul lucr─ârilor asupra acestora (p─ârin╚Ťi cu copii, oameni ├«n v├órst─â, posesori de c├óini).
6. Eliminarea unor noi investi╚Ťii din proiectul prezentat, care le-ar dubla pe cele f─âcute deja ├«n ultimii doi ani (iluminatul ├«n parc, restaurarea mobilierului actual).
7. Gr─âdina Ci╚Ömigiu trebuie tratat─â ca o oaz─â de lini╚Öte ╚Öi verdea╚Ť─â ├«n inima capitalei, nu ca un parc de distrac╚Ťii sau o zon─â comercial─â.

Ô×í´ŞĆ Semneaz─â peti╚Ťia ╚Öi lupt─â al─âturi de noi pentru a proteja Gr─âdina Ci╚Ömigiu!

Cișmigiu Gardens, Bulevardul Regina Elisabeta, București 030167, Romania

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Actualiz─âri

2019-10-10 01:22:56 +0300

S-a ajuns la 5,000 semn─âturi

2019-08-28 12:35:00 +0300

S-a ajuns la 1,000 semn─âturi

2019-08-27 15:53:45 +0300

S-a ajuns la 500 semn─âturi

2019-08-27 10:14:12 +0300

S-a ajuns la 100 semn─âturi

2019-08-27 09:45:46 +0300

S-a ajuns la 50 semn─âturi

2019-08-27 09:31:26 +0300

S-a ajuns la 25 semn─âturi

2019-08-26 17:03:39 +0300

S-a ajuns la 10 semn─âturi